Als tiener keek ik elk jaar weer uit naar de kerstdagen om elk jaar weer teleurgesteld te worden. Ik had hoge verwachtingen, wilde een gezellig feest met veel gelach en lekker eten. Mijn moeder kan goed koken, dus aan lekker eten was er zeker geen gebrek. Op kerstavond werd er traditioneel fondue gegeten en op kerstdag was er iets met vis. Ik hoopte ieder jaar weer, tegen beter weten in, op een gezellig samen zijn, maar gezellig leek een woord te zijn dat in ons gezin niet bij de feestdagen paste. Telkens weer gebeurde er iets dat de sfeer verpestte.

Ik heb geen zin om terug te keren in het verleden en de vele ongelukken, ruzies en onhebbelijkheden op te noemen. Maar hoge verwachtingen leidden bij mij automatisch tot teleurstellingen.

Dit jaar volgde ik een cursus mindfulness. Vorige week hadden we onze voorlaatste les, de laatste vindt plaats in het nieuwe jaar, maar toen viel mij ook reeds op dat er mensen waren die vermeldden dat kerstmis ieder jaar weer een opgave was. En dat klopt: als kind kijk je uit naar de kerstdagen, als tiener begin je de scheuren in de façade te zien en als volwassene kijk je er gewoon tegen op, omdat er zoveel voor te bereiden valt.

Ik heb al een aantal keer gezegd dat ik het anders ga doen. Geen idioot grote menu’s, geen reuzencadeau’s en alles op mijn manier, want gezelligheid krijg je niet door veel geld uit te geven, maar wel door met de juiste mensen samen te zitten. Toch voldoen we telkens weer aan de vereisten die de samenleving ons op legt.

Ook dit jaar deed ik het weer: kerstavond bij mijn schoonouders – ik moest dan wel niet koken, maar toch – kerstdag zelf was met mijn ouders bij ons thuis. We hadden een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert, alles minutieus voorbereid. Ik zal niet zeggen dat het gezellig was, maar toch rijst bij mij de vraag of het allemaal nodig is? Ik hou van koken, maar ik hou ook van eenvoud.

Vrede op aarde, begint dat niet bij onszelf, wanneer we eens ophouden met krampachtig vast te houden aan onze overvloed en beginnen met te genieten van wat we hebben? Het is alvast een voornemen waar ik niet mee wacht tot in 2015!

Ik hoop dat jullie genoten hebben van de kerstdagen!

17 Replies to “PERSOONLIJK | Kerstoverpeinzingen”

  1. Hoe meer ik bij mezelf blijf, hoe makkelijker alles gaat en hoe leuker alles wordt. Had ik dat maar jaren eerder geweten! Dat had me een hoop teleurstellingen gescheeld. Maar gelukkig heb ik nog vele jaren voor me liggen! 🙂

  2. Ondanks het best gezellig was had ik het er wel moeilijk mee dat ik mijn vrije dag kwijt was aan de verplichtingen. En dat is iets wat jammer is… We vieren het niet omdat we het willen of er zin in hebben, we vieren omdat het een norm is. Gelukkig heb ik dit jaar wel kunnen zorgen voor een kariger maal. Pistolets en beleg. Simpel en lekker gezien de uitgebreide keuze aan beleg. Kleine kerststronkjes af nagerecht en onze maagjes waren vol, zonder teveel werk, zonder teveel afwas. Het hoeft inderdaad niet groots te zijn.

  3. Hierthuis doe ik niets aan kerstversieringen o.i.d. Ook geen kerstboom, want ik zie er drie uit mijn raam. Gister uit eten gegaan met de familie van mijn vriend, maar dat leek eigenlijk nog best wel op gewoon uit eten gaan (zij doen ook niet echt aan kerst), vandaag gaan we naar mijn ouders maar daar worden ook meteen 3 verjaardagen gevierd. Dus ook niet eens helemaal kerst! Toen ik nog thuis woonde was kerst wel altijd groter, met kerstontbijt/-brunch en kerstkransjes enzo. Maar ik heb zelf geen zin (en geen ruimte) om dat allemaal te gaan doen. Wel steek ik kerstkaarten tussen mijn boeken in de boekenkast, maar de mooiste kaarten blijven toch wel het hele jaar zitten :O
    Dus eigenlijk alleen kerstdingen doen als je er zin in hebt… En ik heb er nu geen zin in 😛 Als ik er wel weer aan mee wil doen komt dat vanzelf wel.

  4. Vroeger kon ik echt niet genieten van de gezelligheid met Kerst, wellicht omdat het er ‘thuis’ niet echt gezellig aan toe ging.
    Nu ik het zo getroffen heb met Zoetie en Schone Moeder / Schone Vader heb ik al een paar jaar een heel gezellige Kerst achter de rug.
    Een avond lekkere hapjes, lekker eten, vele leuke kleine cadeautjes, een gezelschapsspel, het gezellig samen zijn… het was top!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.