De National Geographic Traveler zat in een van de dozen in de kelder die we leeg maakten. Daar lag hij al minstens drie jaar. Nu kwam hij op de keukentafel terecht waar ik tijdens een pauze even een blik in worp. Een artikel over pelgrimstochten trok mijn aandacht. Ik ben altijd al geboeid geweest door geloof en wat mensen trekt om zich aan bepaalde rituelen te onderwerpen. Voornamelijk ingegeven door mijn eigen geloof dat ondanks mijn rationele denken nooit helemaal verdween. Maar wat mij nog meer boeit is, waarom gaan mensen zo’n verre reizen maken om zich vaak over te geven aan onontbering en vreemde tochten?

Het artikel ging daar deels op in en stilaan opende zich er een wereld voor mij. Talloze redenen bleken er te zijn om zo’n toch te ondernemen. Er werden reizen naar Tibet, India, Ierland en Compostella beschreven door mensen die de pelgrimstocht hadden ondernomen. De een was op zoek naar verlichting, de ander een doorbraak in haar zoektocht naar werk of gewoon naar een spirituele ervaring die hen dichter bracht bij zichzelf of bij een eenheid die God werd genoemd.

IMG_20140723_173535
copyright: Saar

Deze zoektocht, besefte ik, is waarschijnlijk reeds zo oud als de mens, maar kreeg pas later de vorm van een pelgrimstocht. Moderne sjamanisten ondernemen bijvoorbeeld ook een vision quest, een reis op zoek naar een visioen, wat gebaseerd is op een ouder ritueel. Maar ook de Romeinen en Grieken ondernamen tochten naar hun orakels of tempels. In de middeleeuwen werden deze tochten ook georganiseerd naar de heilige stad of naar andere heilige plaatsen dichterbij.

Terwijl ik het artikel en de verschillende ervaringen las, voelde ik het ook kriebelen om een spirituele reis te ondernemen. De tocht naar Santiago de Compostella sprak mij vroeger reeds aan omwille van de reis door Europa, maar ook  nu denk ik aan een voettocht in die richting. Het is tenslotte een heilige plaats – of er nu een kerk staat of niet – en wel de meest eenvoudige reis om te ondernemen. Anderzijds word ik als heks enorm beïnvloedt door het boeddhisme en de vele vormen van meditatie trekken mij, dus een tocht richting India of Tibet trekt ook!

Binnenkort trek ik ook de richting van Ierland uit waar vele resten van het Westerse sjamanisme en de Kelten te vinden zijn. Toen we die reis aan het plannen waren, besloten we reeds om een aantal heilige plaatsen te bezoeken. Om daar eens werk van te maken eenmaal we daar zijn, lijkt nu steeds waarschijnlijker.

Maar ook wil ik de heilige plaatsen hier in de Lage Landen terug ontdekken. Waarom ver weg gaan op zoek naar heilige plaatsen als ze naast je deur liggen? Omwille van de reis en de ontmoeting van andere culturen, antwoord ik mezelf. We zijn het weeral eens, er komt nog een item op de bucketlist!

2 Replies to “Pelgrimstocht”

  1. Welke plekken in Ierland ga je bezoeken dan lieverd?

    Zo’n trektocht is sowieso leerrijk, zowel door de fysieke reis als de innerlijke reis. Ik hoop dat je ooit in de mogelijk bent om zo’n ‘pelgrimstocht’ te kunnen ondernemen. En de lage landen zijn daarin een aangenaam begin denk ik.

    1. In eerste instantie Dublin, daar blijven we een dag of drie en dan gaan we met de auto verder… naar waar onze neus ons brengt. Tara Hill staat alvast ergens een keer op de planning. Verder ben ik nog mijn reisgidsen aan het doornemen en een lijstje aan het maken van wat me leuk lijkt.
      Het wordt een beetje een ‘we-zien-wel-reis’!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.