Over passie wordt heel veel geschreven, zeker de laatste tijd lijkt het wel een modewoord geworden. Als je je op de paden begeeft van het positieve denken dan valt het woord veelvuldig.

Er wordt mensen aangeraden om hun passie te vinden en deze te volgen. Daar wordt je gelukkig van, zegt men. En als je niet weet wat je passie is, dan heb je natuurlijk keuze uit miljoenen workshops met variabele prijzen om uit te vinden wat je passie is.

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

hart klopt sneller
Ik ben zo iemand die zich jaren afvroeg wat mijn passie nu eigenlijk is. Wanneer ik andere mensen erover hoorde vertellen of hun verhalen las, had ik altijd het gevoel dat het wel iets heel speciaals moest zijn. Voor sommige mensen is dat ook zo. Ze leggen hun hele hart en ziel in datgene waar ze van houden. Als ze eenmaal bezig zijn met hun passie kan niets of niemand hen nog storen. Wanneer je ze erover hoort vertellen, wordt je wild enthousiast over het onderwerp van hun passie. En ik had het gevoel dat er niets in mijn leven was waar ik zo van kon houden en zo over kon vertellen. Zat ik er even goed naast!

In 2015 deed ik al de ontdekking dat passie niet die doldwaze hartstocht hoeft te zijn die mensen zo tentoon spreiden. Een passie kan zich ook op heel andere manieren uiten. Dat geldt niet alleen voor dingen uit je vrije tijd of je werk, maar ook voor relaties. Bij mij en mijn man zal je niet de hartstocht zien verschijnen van het witte doek, maar dat wil niet zeggen dat er geen passie in onze relatie zit. Dat en veel meer ontdekte ik in 2015, waardoor ik van 2016 kan zeggen dat een jaar vol passie werd!

Woorden

woorden

Voor het geval jullie het nog niet wisten: ik heb een passie voor woorden. Schrijven is mijn levensadem en ik ga nooit ergens heen zonder boek. Quotes zijn voor mij prachtige dingen om te verzamelen. Het zijn niet mijn eigen woorden waar ik zo dol op ben, maar ook die van anderen. Een goed gevormde zin, een prachtig stuk tekst, een perfect verwoord gevoel, I love it!

Aan boeken geen gebrek dit jaar. Hoewel ik voor het werk niet meer met de trein pendel, slaagde ik er dit jaar toch in om thuis – in mijn vrije tijd – een totaal van 46 boeken te verslinden. Daarmee heb ik mijn ‘reading challenge’ niet gehaald, maar ik kom er wel dicht bij. De challenge stond op 55 boeken, gebaseerd op het gelezen aantal van 2015. Dat ik geen treinreiziger meer ben, vergat ik begin dit jaar gemakshalve en ik heb mezelf dus nogal overschat. Het jaar is nog niet voorbij, dus er kunnen nog altijd boeken gelezen worden.

Aan zelf geschreven woorden ook geen gebrek dit jaar. Hoewel het even een maand stil was hier – rond de periode dat ik ontdekte dat ik zwanger ben – heb ik op mijn blog in totaal 208 blogjes geschreven, dit blogje inclusief. Wanneer ik de komende dagen ook lekker doorschrijf, zal dat een totaal van 216 blogs maken. Daarnaast staan er heel wat woorden in een aantal concepten op mijn computer en mag ik ook niet vergeten dat ik mijn dagboek na twee jaar vol geschreven heb.

2016 was een jaar vol prachtige woorden!

Gezinnetje

gezinnetje

Hoe langer een relatie duurt, hoe meer de passie lijkt te verdwijnen. Of dat is toch het clichébeeld. Bij mij en mijn Lief is er nooit echt het clichématige beeld van passie geweest. Wij hebben dit wel op een heel andere manier beleefd.

Een relatie is soms hard werken, wat wij wel hebben gemerkt afgelopen jaar. De invloeden van buitenaf hebben hierin een grote rol gespeeld. Stress van buitenaf zorgt uiteindelijk voor stress in de relatie en het heeft wat zoekwerk gekost om voor onszelf een manier te vinden om daar op een compassievolle manier mee om te gaan die voor ons beide goed voelt.

Wanneer ik nu echter de kleine schopjes in mijn buik voel, kijk ik met een glimlach terug op de afgelopen maanden. We hebben elkaar gesteund, naar elkaar geluisterd, grote beslissingen en keuzes gemaakt. We hebben het met elkaar gehad over dat wat ons hart sneller doet kloppen, over de dingen die ons raken. Onze gespreksonderwerpen zijn nog niet uitgeput en de passie is echt helemaal niet verloren gegaan. Jawel, het gaat even moeilijk door omstandigheden waar we zelf geen invloed op hebben, maar toch kunnen we ook als koppel, als gezin, terugkijken op een 2016 vol passie. En dat is wat telt.

4 Replies to “Passie”

 1. Heel mooi geschreven Saar, passie is iets waar het hart van vol is, maar niet altijd geuit hoeft te worden denk ik dan, soms is het zichtbaar, soms niet 😉

  En 46 boeken, ik ben net gestart in boek nummer 4 of zo van dit jaar, maar ik had dan ook geen challenge staan, wat boeken lezen betreft ben ik echt heel selectief geworden 😉

  Jij 208 blogjes dit jaar, ik zit bijna op 500 blogs, nog 5 of 6 geloof ik, in 2 jaar tijd, of dat veel is.. sommigen vinden van wel, anderen weer van niet, hahaha Of ik dit ga halen voor Oud en Nieuw weet ik niet, vind het wel een leuke uitdaging 😉

  Ik wens jou hele fijne dagen toe Saar, en geniet nog even met zijn tweetjes, dat had ik al gezegd geloof ik niet? 😀

  X

 2. Hoe je over passie schrijft, doet me eigenlijk een beetje denken hoe je schreef over geluk. Gelukkig zijn, wordt soms zo overschat. Passioneel zijn ook, denk ik.

  Passie moet inderdaad niet altijd geuit worden. Echt passie komt inderdaad uit het hart. Want vanaf het moment dat passie eerder een vorm van jezelf willen bewijzen wordt, denk ik, sla je de bal grondig mis. Ik heb dit heel lang gedaan om dan uiteindelijk heel hard tegen de lamp aan te lopen. En waarom? Omdat ik mezelf voorbij liep. Omdat ik de essentie van mijn liefhebberij niet inzag.

  Het gaat niet om wat je doet en de hoeveelheid. Het gaat om de intentie waarmee je het doet.

  Ooit droomde ik om op een heel groot podium te spelen voor veel mensen. Die droom kwam uit en werd een echte teleurstelling. Waarom? Het miste de echte passie!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.