Elke fase in het leven met een kind heeft zo zijn uitdagingen. Er zijn prachtige momenten en helse momenten. De ene seconde zou je wegsmelten van liefde, de andere ren je het liefst zo snel mogelijk bij je kleintjes vandaan. En elke moeder beleeft al deze momenten op een andere manier.

Een roze wolk

Wanneer ik binnenkom in de opvang, springt ze recht en holt naar me toe. Ze slaat haar kleine armpjes om mijn benen. Dan gooit ze haar handjes in de lucht. “Mama mama,” gilt ze erbij. Ik pak haar op en ze slaat haar armen om me heen. Zo stevig trekt ze zich tegen me aan, ik schrik bijna van de kracht die ze in haar knuffel kan leggen. Ik krijg er ook nog een dikke pakkerd achteraan.

Zaterdagochtend, we zitten samen aan de grote tafel in de living. Er ligt een tekenblok voor haar en met twee kleuren tegelijk kribbelt ze hem vol. Haar lach is heerlijk. Ze heeft er het grootste plezier in dat de kleuren op haar blad zich verspreiden. Ondertussen brabbelt ze honderduit. Ik begrijp geen woord van wat ze vertelt, maar de glimlach die rond mijn lippen ligt, is een spontane.

Amélie kleuren

De maan laat haar stralen door het raam vallen. Wij zitten middenin haar licht. Zachtjes wrijft ze haar hoofdje tegen mijn borst. Haar oogjes vallen dicht. Het waren een paar moeilijke uren, maar nu vindt ze eindelijk troost. Opgelucht kan ik haar slapend in haar bed leggen.

Het zijn maar een paar momenten waarbij ouderschap voor mij ‘op roze wolken zitten’ is. Sommige dagen zitten vol van deze mooie momenten waarop ik Amélie wel plat kan knuffelen. Vol trots kan ik naar mijn kleine meisje kijken en me verwonderen over de dingen die ze al kan. In alle rust kan ik mijn eigen taken in het huishouden volbrengen, hoewel ze regelmatig eens bij mij aandacht komt vragen.

Er zijn dagen waarop ik het jammer vind dat ik haar te slapen moet leggen. Dat de dag alweer ten einde is. Want ik had nog zoveel mooie dingen met haar willen beleven.

Donderwolken

Er zijn echter ook dagen waarbij de donderwolken ons boven het hoofd hangen. Amélie roept en tiert alles bij elkaar, omdat ze geen zin heeft om in de douche te gaan. Bied je haar een speeltje aan dan vliegt het naar de andere kant van de kamer.

Op sommige momenten vliegt het eten alle kanten op, omdat Amélie geen zin heeft om dat te eten. Dan schreeuwt ze om een banaan, of een koekje. Ze wil geen boterhammen eten. Voor de honden is het een festijn, maar ik ben er minder gelukkig mee.

maandag Amélie

De donderwolken kunnen ook bestaan uit tranen van verdriet, omdat ze niet de garage de rekken mag leegmaken. Of mama zegt dat ze de kasten dicht moet laten. Al haar mooie plannen vallen dan in duigen. Daar vallen traantjes voor. En die vinden wij, als ouders, niet altijd even gezellig.

Dat zijn dagen waarop we er niet treurig om zijn als onze kleine meid gaat slapen.

Voor iedereen anders

Roze wolken, donderwolken, blauwe of gele wolken. Ouderschap bestaat in heel veel kleuren en is voor iedereen anders. Wanneer ik wegsmelt van liefde, kan dat voor een andere ouder net een moment zijn waarbij hij de haren uittrekt van frustratie.

Ook voor mij is het elke keer weer anders. Afgelopen nacht kon ik wel huilen, omdat kleine Amélie niet wilde slapen. Andere nachten vind ik het gezellig om haar zo dicht bij mij te kunnen nemen. Het hangt er vaak vanaf of ik de volgende dag moet gaan werken of niet.

mama en Amélie

Mijn wolk kan elk moment een andere kleur hebben. Ik vind het ouderschap soms moeilijk en intens, maar tegelijkertijd vind ik het ook prachtig en zou ik het voor geen goud van de wereld willen missen. Ondertussen mogen An Lemmens en Isabel Boons door de media tegenover elkaar gezet worden, voor mij is het ouderschap geen kwestie van roze of grijze wolk. Het is net als het leven, een rollercoaster met ups en downs, waar ik gewoon geweldig van kan genieten en geweldig op kan vloeken.

2 Replies to “Ouderschap, dat zijn wolken in alle kleuren”

  1. Dit dus! Vandaag kon ik heel smakelijk lachen met mijn kwade dreumes- het babyhekje werd zonder zijn toestemming dicht gedaan… vorige week was het even teveel en zat ik gewoon mee te huilen…

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.