Na een drukke week vol afspraken en deadlines die gehaald moeten worden, plof ik op vrijdagavond in de zetel. De batterij is leeg, ik voel me nogal uitgeblust. Met het weekend voor de boeg neem ik me voor om eens goed op te laden. Wanneer de vakantie voor de deur staat, overheerst dat gevoel nog meer. Ik heb nood aan rust, maar vooral aan een manier om weer energie te krijgen.

In de loop van de tijd heb ik gemerkt dat er verschillende manieren bestaan om je op te laden. De een werkt voor mij al beter dan de andere. Met vallen en opstaan leerde ik wat voor mij echt werkt. Is het voor jou ook nodig om eens goed op te laden? Laten we samen aan de slag gaan!

Iedereen is anders

Hoe je oplaadt, dat is voor iedereen anders. Er zijn zoveel verschillende manier om je energie terug op peil te krijgen. Veel is ook afhankelijk van je eigen karakter en temperament.

Om uit te maken wat voor jou nu echt werkt, neem je best je energievreters en energiegevers eens onder de loep. Maak een lijst van activiteiten die je dagelijks doet. Daarna bekijk je welke activiteiten je energie geven en welke energie weg nemen. Sommige dingen kan je onder beide noemers plaatsen, met ‘voorwaarden’ zeg maar. Dan kan je de activiteit in twee of meer deeltjes splitsen en hun eigen indeling geven.

Lees ook hoe je je energie op peil houdt

Een voorbeeld is mijn job: ik krijg veel energie wanneer ik dossiers kan afwerken. Dan ga ik met een goed gevoel naar huis en heb ik ’s avonds nog meer dan genoeg ruimte om wat werk voor mijn bedrijf te verzetten. Maar als ik de hele dag mails met klachten en vragen moet behandelen en niet kan toekomen aan mijn echte werk, dan voel ik me leeggezogen. Ik plaats mijn job dus zowel onder de energievreters als de energiegevers, maar ik benoem specifiek die situaties die me energie geven of het wegnemen.

Door deze oefening kan je voor jezelf uitmaken wat voor jou de ideale manier is om eens op te laden. Neem gerust ook je tijd om elke energiegever eens uit te testen en te kijken of deze werkelijk helpt om volledig op te laden.

Tussen de mensen

Wie eerder extravert is ingesteld, kan ontzettend veel energie halen uit sociale activiteiten. Een avondje met een groepje op stap kan de ideale manier zijn om weer op te laden. Voor die mensen is het noodzakelijk om ‘onder de mensen’ te zijn. Hoe meer gesprekken hoe beter.

Goed gezelschap

Laat hen niet thuis in de stilte neervallen in de zetel. Een goede nachtrust kan dan wel wonderen doen, als ze geen gezelschap gehad hebben, zijn ze niet echt opgeladen. Het is alsof ze energie halen uit de chemie die ontstaat wanneer je samen bent met mensen waar je je echt thuis voelt.

In beweging

Het lijkt misschien contradictorisch, maar voor anderen kan sport de ideale manier zijn om eens goed op te laden. Een stevige wandeling, even gaan joggen, zich volledig geven in de fitness, een goed match, … Fysiek werk kan de geest de energie geven die hij nodig heeft. Voor mensen die mentaal belastend werk doen, is dit vaak de manier om die malle molen in hun hoofd even stil te leggen.

finish

En die malle molen stil leggen, is dan ook net wat men nodig heeft om op te laden. Rondrazende gedachten zijn vaak echte energievreters. Als je die even stil kan leggen, creëer je gewoon ruimte om op te laden.

Met de handen

Niet alleen sport kan energie geven, ook ander fysiek werk kan energie geven. Voor de een kan dat tuinieren zijn. Eens goed met de handen in de aarde wroeten. Voor andere mensen kan houtbewerking, haken, borduren of tekenen de manier zijn om op te laden.

Waar het hier vaak om gaat, is dat mensen zich op een punt focussen. In onze samenleving komen er heel veel prikkels op ons af. Voor sommige mensen kan dit echt allemaal teveel zijn. Ruimte maken om te singletasken is voor hen dan ook een echte energiegever.

In stille afzondering

Zelf kan ik uit alle bovenstaande wel de energie halen die ik nodig heb om elke dag weer het beste van mezelf te geven. Maar het kan allemaal wel eens teveel worden. Sociaal contact helpt me dan niet meer. Het belast me alleen maar. Een goede babbel kan ik dan missen als kiespijn.

nature heals

Op zo’n momenten kies ik ervoor om mezelf af te zonderen van de wereld. Geef mij maar een paar uur met mijn boek in absolute stilte. Laat mij maar even gewoon ronddwalen tussen de bomen om de geuren van de natuur op te snuiven. Mag ik even wat gedachten neerpennen zonder gestoord te worden. Ik vind het zelfs niet erg om een halve dag in afzondering door te brengen, gewoon met mezelf in stilte zonder veel om handen.

Maar als ik dit verkies boven een afspraak met jou, neem het dan niet persoonlijk. Het gaat er niet om dat ik niet bij jou wil zijn. Het gaat er om dat ik nood heb aan tijd met mezelf om op te laden. Zodat ik de volgende keer weer te volle kan genieten van de tijd die ik met je door kan brengen.

Er zijn zo van die periodes waarbij de drukte je gewoon overvalt. Lekker bezig zijn, is leuk. Maar na zo’n drukke periode heeft iedereen er wel nood aan om eens goed op te laden op zijn eigen manier!

Photo on top by Marcos Gabarda on Unsplash

4 Replies to “Hoe laadt je jezelf weer op na een drukke periode?”

 1. Dat is hier net zo, soms, wil ik juist even uit de mensen massa weg en blijf juist thuis en doe lekker waar ik zin in heb, netflixen kan dat ook zijn, en lekker op de bank hangen, en stom genoeg, doe ik dan heel veel tussendoor, haken, de was, vaatwasser, even dit, even dat, hahahaha en dat laadt mij gek genoeg op, want het gevoel is goed als er weer een stukje huis ook netjes en leeg is 😉

  Voorbeeld hoor, schrijven met pen en papier, tekenen inderdaad, hier tegenwoordig kleuren eventueel, of lekker op het balkon met mijn blote voeten staan. Zien wat er voorbij trekt, hoe haastig mensen kunnen zijn, nou ja, net even anders dan anders dus. 😉

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Kleinste haventje van Europa: LaaxumMy Profile

  1. Lekker in je eentje kan zo’n deugd doen hè. Ik hou ook van de stilte dan.
   Mijn Lief is vaak weg en ik gebruik die avonden dan ook om volledig op te laden. Want zelfs hij kan dan net teveel in mijn buurt zijn (gek hè).

 2. Dit. Vooral je laatste alinea is heel herkenbaar. Dat ik soms even niets van mezelf laat horen is niets persoonlijks, ik heb gewoon tijd voor mezelf nodig. Even helemaal alleen op de bank met een boek en verder helemaal niets. Schrijven is voor mij ook een enorme uitlaatklep. Schrijven zorgt ervoor dat ik even aan andere dingen denk dan de alledaagse zorgen.
  Johanne onlangs geplaatst…7 tips om een tipje van jouw authentieke sluier op te lichtenMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.