Gisterenavond kreeg ik het ‘verlossende’ telefoontje en wie mijn twitteraccount volgt, kon al lezen dat het niet op zo’n positieve manier is geëindigd. Mijn vorige directeur belde met nieuws over de selectieprocedure die vandaag afgerond werd. De beslissing was gevallen, de functie met contract van onbepaalde duur toegewezen. Jammer genoeg niet aan mij, want ik bleek uiteindelijk niet de beste kandidaat te zijn.

Natuurlijk had ik gehoopt dat ik wel als beste uit de bus zou komen en de functie dus voor mij zou zijn. Solliciteren voor je eigen job is uiteindelijk een heel raar fenomeen, maar zo werkt het bij overheidsbedrijven. Het bedrijf waar ik werkte, is namelijk een intercommunale (bedrijf met opdracht van de gemeenten) en valt dus onder alle wetgeving voor ‘overheden’. Dat wil zeggen dat als men iemand een contract van onbepaalde duur wil aanbieden, dan moet er eerst een functie opgezet worden met bijhorende selectieprocedure. Een heel stuk ingewikkelder dan bij privébedrijven.

Er waren drie rondes: een eerste selectie op basis van motivatiebrief, cv en een verkennend gesprek, daarna een screening aan de hand van verschillende testen en uiteindelijk een jurygesprek. Van de vijftig kandidaten bleven ver vijf over, waaronder ik. Van die vijf waren er vier geslaagd voor de testen, waaronder ik. Maar na het jurygesprek werden de scores opgeteld en bleek ik niet de beste kandidaat te zijn. Voorlopig heb ik nog weinig feedback gekregen. Volgende week kan ik een afspraak maken hiervoor, maar voorlopig kreeg ik enkel deze informatie mee.

Toen het nieuws over gebracht werd, moest ik even slikken. Al negen dagen loop ik te hopen dat ik niet opnieuw moet gaan solliciteren. Maar tegelijk was er ergens dat voorgevoel, en heb ik toch een aantal gesprekken gehad en mails geschreven. Ik neem dit alles niet te persoonlijk, maar leuk is het natuurlijk niet. Ik zit vooral in met het feit dat ik op zoek moet naar ander werk in een tijd waarin dat helemaal niet zo gemakkelijk is. Ik ben in mijn leven nog niet veel langer dan een maand werkloos geweest en nu staat er mij een vrij onzekere toekomst te wachten.

Hoewel het moeilijk is om te accepteren en te beseffen dat ik echt niet terug mag naar mijn laatste werk, denk ik ook aan alle mogelijkheden en kansen die ik daar gekregen heb. Ik ben dankbaar voor de dingen die ik over mezelf geleerd heb, de vaardigheden die ik daar heb opgedaan, de mogelijkheden die ik heb gekregen. Niet terugkeren naar die job wil ook zeggen dat er nieuwe wegen voor mij liggen. Er zijn nieuwe kansen die ik kan grijpen, nieuwe lessen om te leren. Het is een nieuw avontuur. Misschien ongevraagd, maar het leven biedt niet altijd aan wat je gevraagd hebt. Het leven biedt je ook aan wat je nodig hebt.

Tijd dus om uit te kijken naar de nieuwe deur die net is open gegaan. Ze staat nog op een kiertje. De vorige is ook nog niet volledig afgesloten, maar dat komt. En daarna ben ik helemaal klaar om nieuwe uitdagingen aan te gaan!

18 Replies to “Op zoek naar een nieuwe uitdaging”

 1. Ooooh nee wat vreselijk! Ik vind het erg voor je :'( Kun je nog een tijdje blijven op je werk of is het contract al afgelopen? Ook al kun je het nog niet volledig accepteren, het is positief dat je het ziet als een nieuw avontuur met nieuwe lessen en mogelijkheden! Succes met je zoektocht 🙂

  1. Het contract was afgelopen sinds 30 juni en ik hoorde pas vorige week of ik als beste uit de bus kwam voor de examens. Maar ik ben weer volop op zoek, enfin, de mensen zoeken mij op, haha. Wel heerlijk hoor!

 2. Wat naar zeg! 🙁
  Aan de andere kant hoorde ik je een tijd geleden al dat je wat twijfelde of dit bedrijf je wel lag, door de werksfeer … Je hebt nu ervaring met dit werk, wat hopelijk helpt om snel aan de slag te komen bij een bedrijf dat beter bij je past 🙂

  1. Dat is ook waar Jantine. Er was inderdaad twijfel of het wel interessant was om daar te blijven, dus is het misschien echt het leven dat mij iets wil vertellen!

   1. Precies wat ik wou zeggen! ‘k Vind het heel positief dat je het als een nieuwe kans ziet. Heel veel succes met de zoektocht en ik duim mee voor een job waarin je nog verder kunt groeien! 🙂

 3. Langzamerhand raak ik er steeds meer van overtuigd dat alles in het leven met een reden gebeurt. Dat wil niet zeggen dat het altijd rozengeur en maneschijn is, maar achteraf kunnen we vaak zien wat we geleerd hebben en waar het ons naartoe geleidt heeft. Dan nog is het echt naar om zo je baan te verliezen. Neem even de tijd weer om dit een plek te geven en ik heb veel bewondering voor je hoe je deze uitdaging toch alweer in een positief daglicht hebt gezet. Dat doe je goed. XX
  Marion onlangs geplaatst…Plogweek: Donderdag 9 juliMy Profile

 4. Hé jeetje, wat ontzettend zuur. Terecht dat je daar van baalt! Wel mooi hoe je het uiteindelijk ook weer positief weet te draaien en gaat voor die nieuwe uitdaging. Mooi en dapper!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.