Toen de foto op instagram kwam waarbij ik aankondigde dat ik aan dit boek begonnen was, kreeg ik heel veel positieve reacties. Ik kreeg ongelofelijk veel zin om dit boek te gaan lezen en ermee aan de slag te gaan. Dromen, durven, doen, een handleiding van Ben om aan de slag te gaan met je doelen.

Wat Ben Tiggelaar zeker kan worden gegeven is dat hij in dit boek op een duidelijke, gestructureerde manier ingaat op gedragsverandering. Als sociaal werker had ik deze achtergrond eigenlijk reeds en veel nieuwe dingen werden mij dus niet verteld, maar de manier waarop er werd uitgelegd hoe belonen meer invloed heeft dan straffen, ook bij jezelf was behoorlijk verhelderend.

Inhoudelijk gezien wordt er op een gestructureerde manier ingegaan op hoe je gedragsveranderingen teweeg brengt. Ben begint bij het begin: het besef dat je iets wilt veranderen, het formuleren van de gedragsverandering en daarna het opstellen van haalbare doelen. Mensen stellen tenslotte niet zomaar doelen op, omdat ze eens zin hebben om doelen op te stellen. Die drang komt ergens vandaan en dat is waar Ben ook op in gaat. Hij legt uit waarom dit soort goede voornemens regelmatig mislukt en hoe je er kan voor zorgen dat de gedragsverandering toch realiteit wordt.

Daarnaast begeleidt Ben je ook om de gedragsverandering die je op het oog hebt ook te realiseren. Met tips en tricks, maar vooral met opdrachten in het boek begeleidt hij je om een ander leven op te bouwen. Materiaal om mee aan de slag te gaan is ook aanvullend te vinden op zijn website.

Het meest intrigerend stuk uit dit boek vond ik toch het deel over belonen van gewenst gedrag, bij jezelf! Ben legde heel helder uit dat we vaak in negatieve gedragsspiralen blijven zitten, ondanks dat we weten dat het niet goed is, omdat ze ons een instant goed gevoel geven. Facebook bijvoorbeeld. Je weet heel goed dat het tijdrovend is en dat je huishouden zo helemaal niet gedaan wordt, maar wanneer je die social media opent, krijg je een instant geluksgevoel over je heen. Hetzelfde geldt voor chocolade eten – wat ik doe terwijl ik dit blogje schrijf, om mezelf te belonen.

Wanneer we nieuw gedrag willen aanleren, moeten we onszelf volgens Ben belonen op een manier die ons stimuleert om het geleerde gedrag te behouden. Welke beloning je daarvoor kiest, mag je helemaal zelf weten (wat uiteraard een behoorlijke uitdaging wordt) zolang je de beloning maar meteen na het gewenste gedrag, en liefst nog tijdens, krijgt. Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd, maar ik vond het wel een heel interessante theorie.

Ondanks de voor mij vrijwel bekende inhoud heeft dit boek me toch weer aan het denken gezet over het veranderen van gedrag, maar vooral over onze visie op straffen en belonen binnen de opvoeding!

Dromen, durven, doen! is geschreven door Ben Tiggelaar en uitgegeven bij Het Spectrum. Het boek telt 152 pagina’s en is verkrijgbaar als e-book voor €7,99 en op de website van Ben Tiggelaar met softcover voor €14,99.

9 Replies to “Op naar de verandering met Ben Tiggelaar”

 1. Dit is één van de boeken die ik al heel lang in mijn kast heb staan maar nog steeds niet heb gelezen. Mooi om jouw inzichten van dit boek te lezen, je spoort me aan om het boek toch gauw een keer te gaan lezen! Het is denk ik heel goed om jezelf te belonen voor nieuwe dingen die je wilt toepassen in je leven. 🙂
  Xaviera onlangs geplaatst…Listen to your heartMy Profile

  1. Ja, dat geloof ik ook: de kracht van belonen. Het mooie vind ik dat er op opvoedkundig vlak ook veel over te leren valt. En dat vind ik natuurlijk altijd interessant 😀

  1. Die lijst heb ik nog niet gezien. Staat die op de website?

   Ik ben ook niet geheel onbevooroordeeld aan dit boek begonnen. Ik had jouw recensie al opgezocht 😀

 2. Lap, mijn to-read-lijst wordt weer wat langer 🙂 Ik heb hier al veel boeken leren kennen en je beschrijft het altijd op zo’n manier dat ik er zin in heb om er in te beginnen lezen. Bedankt voor de tip!

  1. Oh, wat een ongelofelijk lieve reactie van je! Daar krijg ik een grote glimlach van op mijn gezicht. Heerlijk om te lezen dat je zin krijgt om aan een boek te beginnen door mijn beschrijvingen. Ik probeer ook een stuk de interessantste life- en mindstyle boeken die ik gelezen heb te reviewen. Dat lijkt mij voor jullie namelijk een mooie meerwaarde.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.