Goed voor jezelf zorgen is ontzettend belangrijk. Op mijn blog hamer ik er regelmatig op welke invloed het heeft op je eigen gemoedstoestand, op je gezondheid, op je geluksgevoel, om er te kunnen zijn voor anderen. Je eigen grenzen respecteren is daarbij een niet te verwaarlozen onderdeel. Zeker als je zwanger bent, is het nog eens zo interessant om daar goed over te waken. Ik weet het wel, eigenlijk hoef ik geen herinnering meer. Of toch?

Ik deed het afgelopen weekend

De signalen vrijdag waren al overduidelijk: ik moest eigenlijk rust nemen in het weekend. Bijna de hele namiddag had ik last van harde buiken. Gezellig als je een middagje vergaderen op de planning hebt staan. De stoelen in de vergaderzaal waren niet bepaald de meest comfortabele, maar ik slaagde er toch in om de middag vrij goed door te komen. Teveel hooi op mijn vork was niet de oorzaak van die harde buiken, maar de prenatale kinesitherapie de avond ervoor wel. Daar hadden we geoefend met persen. De kinesist had op het einde van die les nog gezegd dat het mogelijk was dat we die avond of de volgende dag wat meer last hadden van harde buiken. Ik maakte me dus totaal geen zorgen.

boeken

Zaterdag leek op het eerste zicht een rustige dag, maar was het eigenlijk niet. We gingen op pad om onze nieuwe identiteitskaarten te regelen, wisselden de cadeaubon voor mijn verjaardag in voor boeken, gingen nog een warme chocomelk drinken. Ik deed nog wat huishoudelijke klusjes voor vrienden onze oude kleerkast kwamen ophalen. ’s Avonds was er dan een winterbarbeque in Gent van een bevriend koppel ten voordele van hun toneelvereniging. Dat konden we natuurlijk niet zomaar laten voorbij gaan. Ik moet toch eten… Alleen was het zo gezellig dat we een stuk later huiswaarts keerden dan we oorspronkelijk gepland hadden. Op weg naar huis heb ik voor het eerst ervaren hoe een oefenwee aanvoelt. Maar nog leek ik me over grenzen geen zorgen te maken.

Mijn biologisch ritme is zich helemaal aan het aanpassen. Zondagochtend was ik dus om zeven uur klaarwakker. Heel rustig startte ik de dag op: een kopje thee, wat dagboek schrijven, douchen, gezellig samen ontbijten. Aangezien ik zo vroeg wakker was, heb ik ook nog een paar huishoudelijke klusjes in mijn ochtend gepropt. En ’s middags moesten we opnieuw richting Gent voor het etentje dat georganiseerd was voor de verjaardag van mijn jongste zusje en mijn vader. Mijn Lief had daarna dan nog afgesproken met dezelfde vrienden van de dag ervoor omdat hij hen wilde helpen met isolatie steken in hun keuken. Concreet betekende dat voor mij: een hele middag en een deel van de avond op een stoel zitten. Toen wij ’s avonds eindelijk thuis waren, voelde ik me gebroken. En toen begon me iets te dagen over energie verdelen en grenzen.

Niet zo bewust erover

Was het helemaal gek dat ik vandaag een slechte dag had? Is het gek dat ik lage rugpijn had, opnieuw vrij veel harde buiken en mijn bekken de hele tijd bleef zeuren? Verbaasd het iemand nog dat ik vandaag een kersenpitkussentje nodig had om de werkdag door te komen? Vast niet.

bewust

Ik heb ooit wat geschreven over ‘bewust over je grenzen gaan‘. In sommige situaties kan je niet anders dan over je grenzen gaan. Sommige situaties vragen erom dat je wat extra inspanning doet en je eigen behoeftes even opzij schuift. Voor mij was afgelopen weekend zo’n moment volgens mijn eigen maatstaven. De vrienden waar we bij gingen voor de winterbarbeque konden we die avond echt niet in de steek laten. Ze konden de hulp van mijn Lief ook heel goed gebruiken die zondag. Ik kon het voor mezelf niet maken om niet langs te gaan bij mijn vader en zus voor hun verjaardag. Er was gewoon niets wat ik anders gedaan zou hebben.

Wel moet ik bekennen dat ik veel te laat heb door gehad dat ik over die grenzen ging. Eigenlijk had ik zaterdagavond moeten voelen dat mijn lichaam niet zoveel aankon als ik zelf bleef denken. Dan had ik tussendoor sneller kunnen vragen om even in de zetel te gaan liggen, als die mogelijkheid zich voordeed. Ik had zondagochtend meer in de zetel gehangen en minder geprobeerd om er toch nog huishoudelijke klusjes bij te proppen. Bewust over je grenzen gaan kan zeker. Maar dan moet je wel zelf doorhebben dat je daarmee bezig bent.

Toch voor jezelf zorgen

Gisterenavond wist ik dat dit geen topdag zou worden. Deze ochtend werd dat alleen maar bevestigd door het gevoel dat het een hangdag hoorde te worden. Ik kon mezelf op mijn kop geven, omdat ik toch over grenzen was gegaan met een kindje in mijn buik en de wetenschap dat vrije dagen niet voor het oprapen liggen. Dat deed ik niet.

De grenzen had ik veel vroeger mogen voelen, vertelde ik mezelf, maar het is wat het is. De gevolgen dragen? Dat heb ik zeker gedaan, maar geen moment heb ik gedacht: dat heb je nu verdient, wanneer mijn bekken weer begon te zeuren. Ik zorgde voor warmte op de pijnlijke plaatsen, ging vanavond in de zetel hangen toen ik thuis kwam en besloot om lekker makkelijk spaghetti te maken in plaats van uitgebreid te koken.

zorgen voor jezelf

Ik heb afgelopen weekend een fout gemaakt door me niet bewust te zijn van mijn grenzen. Nu weet ik dat ik hersteltijd nodig heb. Die ga ik mezelf gunnen. Zo meteen staat er een heerlijk warme douche op de planning. Misschien schrijf ik nog wat in mijn dagboek, lees ik nog wat in een boek of ga ik lekker vroeg slapen. Luisteren naar mijn lichaam, zorgen voor mezelf, het staat nu op nummer één in mijn prioriteitenlijst.

Hoewel we allemaal fouten maken en onszelf wel eens uit het oog verliezen, het is nooit te laat om voor onszelf te zorgen. Geef jezelf niet op je kop, wees lief en vergeef jezelf. Elk moment is een moment om opnieuw te beginnen.

4 Replies to “Oops, I did it again”

 1. Ik ben het helemaal met jou eens, van a tot z, zo is het ook, en je bent wel zwanger, maar alles draait door, ik had dat ook ooit destijds, dat er een beroep werd gedaan op een moment dat ik al groen licht had dat als het begon het ook echt kon beginnen, en toch nog een feest, zoals jij deze BBQ hebt gedaan, een dag gedaan, wel zittend en rustig, maar toch, ik wist van tevoren al ik ga een grens over vandaag, dus extra rust de dagen erna 😉

  Wees inderdaad lief voor jezelf. <3

  Fijne valentijnsdag lieve schat!

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…As the world turnsMy Profile

 2. Mooi artikel en tsja die grenzen he.. Ik zoek ze ook altijd tot het randje op. Heb wel geleerd eerder naar mezelf te luisteren. En erg mooi, die laatste alinea<3 Helemaal waar en moeten we wat vaker bij stil staan.

  Hoop dat je inmiddels minder last van alles hebt<3

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.