Negen maanden op, negen maanden af wordt er weleens gezegd wanneer het over zwangerschap gaat. Na de geboorte van je kindje zou je lichaam negen maanden nodig hebben om terug te keren naar haar staat van zijn voor de zwangerschap. Nu die negen maanden voorbij zijn, heb ik er ook wat zinnigs over te zeggen.

Zwanger zijn heeft een invloed op drie verschillende domeinen: fysiek, mentaal en relationeel. Dat je fysiek een verandering merkt, is zo klaar als pompwater. Het mentale aspect verschilt voor iedereen ontzettend: de een zal van dag één een gat in de lucht springen en genieten. De ander heeft wat tijd nodig om aan het idee te wennen en zal zich al wat meer zorgen maken. Maar ook relationeel – en dat wordt soms vergeten – heeft een zwangerschap zijn invloed. Hoe gaat dat nu, negen maanden na de geboorte van Amélie?

Als het over mijn lijf gaat

Over zwangerschapskilo’s heb ik niet te klagen. Om te beginnen ben ik al niet zoveel bijgekomen tijdens mijn zwangerschap, hoogstens dertien kilo kwam erbij. Al die kilo’s was ik kort na de geboorte van Amélie alweer kwijt. Blijkbaar heb ik zo’n gestel waarbij het grootste deel van mijn gewicht afkomstig was van vruchtwater, Amélie zelf en andere dingen eerder dan vet.

Hoewel die kilo’s dan snel weg waren, andere dingen zijn wel blijven hangen. Waar ik vroeger snel koud had en in de winter truien met hoge kragen droeg, had ik het tijdens mijn zwangerschap vaak te warm. Ook nu nog zal je mij al snel met een bloesje zien zitten als de temperaturen boven de tien graden uitkomen buiten. De laagjes die ik vroeger droeg, zijn verdwenen.

Amélie en ik

Mijn haar heeft het trouwens ook geweten: kort na de geboorte van Amélie verloor ik hele plukken haar. Op sommige plaatsen leek ik wel kale plekken te krijgen. Dat was even geen fijn gevoel. Gelukkig ziet mijn haar er ondertussen weer vrolijk uit en heb ik overal korte lokjes.

In mijn hoofd

Was ik voor mijn zwangerschap al een emotioneel persoon, dan was dat in mijn zwangerschap nog tien keer erger. Ook nu blijf ik emotioneler, zeker als het op kinderen aankomt. Verhalen over miskramen, zieke kinderen, ongevallen waarbij kinderen betrokken zijn of mishandeling komen nu veel harder binnen. Maar ook wanneer het niet rechtstreeks verband houdt met kinderen voel ik dat ik emotioneler reageer. De traantjes komen nog sneller!

En ik merk nog meer verschillen: het onbezorgd hangen in de sofa heeft plaats gemaakt voor miljoenen gedachten en plannen. Vaak ga ik in mijn hoofd na of ik wel alles voor Amélie voorzien heb om naar de opvang te gaan. Ik denk na over de inrichting van ons huis, wat er nog opgeruimd moet worden, of de was wel gedaan is, … Onbewust ben ik altijd bezig met onze kleine meid.

Ik vind het trouwens steeds minder erg om ’s avonds thuis te zitten, lekker genietend van een boek of een serie zodra Amélie slaapt. Ook mijn huishouden is minder een last dan het vroeger was. Ik word zelfs vervelend als ik een week het poetsen oversla. En wat heb ik een hekel gekregen aan stof, haar en zand in huis. Nu Amélie rond sluipt, hangt haar trui uiteraard al gauw vol vuil als er niet elke dag gestofzuigd wordt.

Amélie speelt

Toch mag ik ook vermelden dat ik na een maand of negen steeds meer het gevoel kreeg dat ik terug meer mezelf werd. Er mist wel een stukje van de Saar die ik vroeger was. Dat zorgeloze deel, dat helemaal geen rekening moest houden met een kindje heeft geen plaats meer in mijn leven. Maar daar is een heel ander deel voor terug gekomen. Na negen maanden lijkt de balans in mijn hoofd eindelijk gevonden te zijn.

Met mijn Lief

Je zal geen enkele moeder moeten vertellen dat een kindje een enorme invloed heeft op je relatie. Niet alleen met mijn Lief, maar ook met mijn vrienden. Al is dat eerste wel de voornaamste verandering die je voelt (een groot deel van mijn vrienden hebben zelf kinderen, dus die begrijpen echt véél).

Tijdens de zwangerschap merkten wij al dat onze relatie naar een ander niveau werd getild. Alsof we een intensere band hadden. Samen de bevalling doormaken, heeft dat gevoel alleen maar versterkt. Het is moeilijk in woorden te vatten, maar de gedeelde verantwoordelijkheid over ons beebje heeft van ons andere mensen gemaakt.

Natuurlijk was het ook niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Op intiem vlak is het zoeken geweest. Ik was veel bezig met Amélie, in tijd en in mijn hoofd, terwijl mijn Lief zich soms geen houding wist in dit verhaal. Wat was zijn plaats nu? Welke rol moest hij nu innemen? Net zoals het zoeken geweest is voor mij om dat ‘moeder-zijn’ in te vullen, was het voor hem zoeken hoe het ‘vader-zijn’ in te vullen. En dat is voor ons beiden niet altijd makkelijk geweest. Als je samen moeilijke waters door zwemt, genoeg praat en elkaar in het midden kan treffen dan kunnen daar mooie dingen uit voort komen. Neen, wij zijn echt niet meer hetzelfde als voor er sprake was van ons beebje.

Ontzwangeren, zeg je?

Terug keren naar wie we waren voor ik zwanger was, is gewoon niet mogelijk. Er is zoveel veranderd in ons leven. Mijn lichaam heeft een zwangerschap en een bevalling meegemaakt, dat wis je niet zomaar uit. Dit alles heeft zo’n invloed op je mentale staat van zijn en op je relatie dat ik het moeilijk vind om te zeggen dat je ontzwangerd. Het is meer zoals een herstel: er is iets gebeurd, er is iets veranderd en je probeert en nieuwe balans en een nieuwe weg te vinden met die verandering. Want terug keren, dat kan niet. Een weg terug is er niet, en daar zijn wij blij om ook!

2 Replies to “Ontzwangeren, fabel of fictie?”

  1. Wat een fantastische foto, hierboven. De rode oogjes of niet. De energie die het uitstraalt, is zo mooi! Veranderen is moeilijk! Verandering kan soms bedreigend overkomen. Alleen hoort het gewoon bij ons leven. Het gekke is: ik zou jullie al niet meer kunnen voorstellen zonder Amélie. 🙂 En ontzwangeren, vind ik geen goeie benaming. ’t Is zoals je zegt, je keert nooit meer terug naar de situatie zoals tevoren. Al begrijp ik wel wat er zou bedoeld worden met ontzwangeren. Misschien zou een andere benaming op zijn plaats. Maar hoe belangrijk is dat eigenlijk?

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.