Nadat ik wat zout bij de aardappelen heb gegooid, zet ik snel het deksel op de pot. Tijd om die kleine meid even een verse pamper aan te trekken. Twee minuten geleden zat ze aan mijn voeten te spelen, maar wanneer ik mij buk om haar op te pakken, is ze verdwenen.

Ik vind haar terug op ons terras waar ze takjes in haar zwembad gooit. Ook een houten blokje drijft op het water. Vol bewondering kijkt ze hoe alles op het water drijft. Wanneer ze me opmerkt, begint ze in haar eigen taaltje een verhaal te vertellen. Ze wijst naar de takjes en het blokje om dan heel wijs met haar vinger in de lucht verder te vertellen.

We kunnen Amélie niet omschrijven als een meisje dat rustig blijft stil zitten. Ze trekt zich recht aan alles wat ze tegen komt, haalt kasten en schoven leeg, bestudeerd kabels en stekkers, draait vol bewondering de blaadjes van haar boekjes om om de plaatjes te bekijken. Als we op uitstap gaan dan vindt ze het geen probleem om in haar buggy te zitten, zolang er maar gewandeld wordt. Staan we langer dan een kwartier stil, dan eist ze dat ze eruit mag.

Spelen

Hoewel ze ook graag op de arm van mama of papa zit, verveelt haar dat na een tijdje alweer. Dan duwt ze zich van ons af. Ze wriemelt en wrikkelt tot we haar op de grond zetten. Ze gaat dan als een speer vooruit om kleine en grote dingen te onderzoeken. Zand dat tussen de kasseien zit, kleine steentjes op haar weg, takjes en sigarettenpeuken, … Ze onderzoekt het allemaal.

Het is soms een hele uitdaging om onze kleine ontdekkingsreiziger in stilte bezig te houden. Haar speelgoed is niet interessant genoeg. Veel liever gaat ze naar de verzorgingstafel om alle mandjes te legen. Of ze concentreert zich op de keukenkasten waar potten en pannen het interessanste studiemateriaal vormen.

Af en toe gebeurt het dan ook dat ze iets vernielt. Vorige week liet ze bijvoorbeeld een glazen deksel van een pot op de grond vallen die dan in scherven uiteen spatte.

Elke fase heeft zijn charme en het leukste is dan ook dat we met haar op stap kunnen gaan. We kunnen haar nu echt de wereld laten zien, want alles lijkt haar te interesseren. Zelfs de schilderijen waar ik afgelopen zaterdag naar ging kijken, begroette ze vol enthousiasme. Of het nu de mooie kleuren waren die zo interessant waren, of ze meer geïnteresseerd was in wat er stond afgebeeld, weet ik niet. Wel bleef ze vol verbazing van het ene naar het andere schilderij kijken.

Op avontuur

We hebben een kleine ontdekkingsreiziger in huis. En mama gaat graag met haar op pad om de wereld te ontdekken!

One Reply to “We hebben een ontdekkingsreiziger in huis”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.