Afgelopen zondag stond ik samen met het dochtertje van vrienden in de tuin naar de kippen te kijken. Muffin en Spot liepen buiten, maar de derde kip Ellie was niet te bespeuren. Nieuwsgierig als het meisje was, wilde ze weten waar Ellie nu heen was. Ik vertelde haar dat Ellie in het kippenhok zat. Dat wilde ze toch met eigen ogen zien. Zo trok ik de kippenren in om het deurtje van het kippenhok open te maken, terwijl M. aan het hek bleef wachten. Eigenlijk heeft ze een klein beetje schik van dieren en ze tast haar grenzen langzaam af. Ellie zat niet zomaar in het kippenhok, ze zat in de legbak. Dat vertelde ik en M. wilde meteen komen kijken.

kippen

“Maar dan moet je wel een beetje in de kippenren komen,” zei ik, “Anders ga je het niet zien.” Terwijl ze op mijn arm zat, durfde ze dan toch een stukje in de kippenren. Ik vertelde haar dat Ellie daar zat, omdat ze een eitje moest leggen.

“Gaat daar dan een kuiken uitkomen,” vroeg M.

“Neen,” zei ik eerlijkheidshalve, “er woont geen haan bij de kippen, dus kan er geen kuiken uit het eitje komen.” Ze knikte serieus en toen Ellie uit het hok kwam om buiten verder te gaan scharrelen, kreeg ik opdracht om het ei uit het hok te halen. Ellie had echt een eitje gelegd en het had nog warm toen ik het voorzichtig uit het nest haalde. Vol verwondering keek M. ernaar en we moesten meteen naar binnen om het aan mama, papa en mijn Lief te laten zien.

ellie

Binnen vertelde ze over de kip en het ei dat geen kuiken had, omdat er geen haan was. Het eitje ging in de koelkast, maar werd die middag nog een paar keer uitgehaald om te bekijken. Het ei had duidelijk heel veel indruk gemaakt.

ei

Deze belevenis gaf mij zo’n geweldig gevoel dat ik plots terug besefte waarom ik ooit leerkracht wilde worden. Ik droomde ervan om samen met kinderen de wereld te ontdekken en hen wegwijs te maken in alle wonderen van deze wereld. Maar het systeem zit niet zo in elkaar en stelde mij verschillende keren teleur. Ik denk dat ik daarom de kinderen die ik in mijn leven tegenkom die verwondering en ontdekking cadeau doe. En voor mijn eigen kinderen plan ik alvast een safari, in onze tuin!

One Reply to “Ontdekking van de wereld”

  1. Een heel mooi verhaal en ja, gelukkig kun je kinderen altijd leren, zelfs onderweg en al zie je ze maar 1x, ik had vrijdag nog een heel mooi gesprek met 2 kinderen terwijl ik zat te wachten tot ik opgeroepen werd bij sociale zaken, hun moeder was al in gesprek, en prachtig gewoon, om hen te horen over school en zo, en dan ook nog zelf input mee kunnen geven, dan zie je ze denken, hahaha

    X
    Morgaine onlangs geplaatst…De tuin @workMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.