In ons gezinnetje zijn we nogal veel met ecologie bezig. Donkergroen kan je ons niet echt noemen: we eten beiden nog een paar dagen per week vlees, gebruiken een paar minder ecologische producten en ook onze kleren zijn niet zo ‘groen’. Toch maken wij hier en daar keuzes vanuit een ecologisch oogpunt, zoals tweedehands spulletjes, beperkte douchetijd, bewust omgaan met energie en water, gebruik van regen- en boorputwater, …

Zodra wij wisten dat we zwanger waren, werd er nagedacht over hoe we dit nu op een milieubewuste manier wilden aanpakken. Ook het budget speelde een rol, want kinderen kosten enorm veel geld en soms is het zonde om dure spullen te kopen die je toch niet lang kan gebruiken.

♥ Jullie hebben vast ons schattige kleine bedje al gezien. Zowel op facebook als op instagram kregen we er veel fijne reacties op. Wisten jullie ook dat we dit bedje een tweede leven geven? Het is een tweedehands meubel dat we kochten van een collega van mijn man. Zo hebben we nog veel spulletjes in huis gehaald. Sommige van mensen die we kennen, sommige komen van een tweedehandsbeurs, andere hebben we gekocht via tweedehands websites. Het merendeel van dit soort spulletjes is van zo’n goede kwaliteit dat zelfs bij gebruik voor meerdere kindjes, er geen spoortje slijt op te vinden is. Dus besloten wij om zoveel mogelijk spulletjes gewoon een tweede leven te geven.

♥ Jaarlijks gaan er tonnen luiers en vochtige doekjes de vuilnisbak in. Beide zitten vol chemische producten die ten eerste belastend zijn voor het milieu bij de productie en daarna nog eens om het afval te verwerken. Luiers en vochtige doekjes zijn namelijk nog steeds ‘brandbaar afval’. Er is geen manier om ze te recycleren of anders te verwerken. Daarnaast kost het ook handenvol geld. Bij ons viel de keuze dan ook op herbruikbare luiers. Ook vochtige doekjes kan je vervangen door herbruikbare exemplaren. Er is tegenwoordig ook zoveel keuze van herbruikbare luiers: er zijn verschillende systemen, modellen, designs, … Luiers zijn een pak spannender en leuker als je ze kan hergebruiken! En zo moeilijk als het vroeger was, is het alvast niet meer!

herbruikbare luiers

♥ Kinderen opvoeden met moedermelk is tegenwoordig al lang geen issue meer. Integendeel, het wordt zelfs meer en meer gepromoot en aangeraden. Ik vind het toch thuis horen in mijn rijtje van duurzame keuzes, omdat we hier heel bewust mee omgaan. Het is niet gewoon ‘proberen’, we willen het echt doen slagen. We laten ons degelijk informeren, kijken ook hoe het haalbaar blijft als ik terug ga werken en willen kunstvoeding zoveel mogelijk vermijden. Duimen draaien dat het ook loopt zoals we in gedachten hebben.

Dit zijn voor ons drie punten waarmee we een verschil hopen te maken. Het zal misschien een klein verschil zijn, maar voor ons zijn het belangrijke keuzes.

Hoe kijken jullie hier tegenaan?

8 Replies to “Ons lichtgroen kindje”

 1. Geen idee of ik al eerder reageerde hier, maar ik lees alvast een hele tijd halvelings mee.
  Hoe ik tegenover ecologie en baby’s kijk:

  * het is écht haalbaar. Ook die pampers, juist die pampers eigenlijk. Ik heb daar indertijd relatief vaak over gehoord dat ‘het zo goed was, maar ik zou daar nooit tijd voor hebben’. Ik had toen beter geantwoord. Ik besteedde er twee keer per week een half uurtje aan. Dat is ongeveer zoveel als één serie kijken. Dat ik er daadwerkelijk ecologisch goed mee deed én enorm veel geld bespaarde, motiveerde me. Weet ook dat er een heel groot aanbod tweedehands is, meestal van mensen die vroeg opgeven en dus bijna nieuwe pampers te koop aanbieden, vaak aan heel voordelige prijzen (dat is pas ecologie: tweedehands herbruikbare luiers!). Ikzelf zette me héél snel over de gêne van ‘is dat niet vies?’. Niets dat een kookwas niet kan oplossen. Ook raad ik jullie aan genoeg pampers in huis te halen, want het is echt een gerief om maar twee keer per week te moeten wassen. Ten eerste zit de machine dan helemaal vol (ecologie!) en ten tweede: hoe meer gebruikersgemak, hoe meer motivatie het vol te houden. Dus: genoeg reserve voor lastige dagen en periodes, dat je gewoon verse kan afnemen van de stapel en desnoods twee machines achter elkaar doet als je erna weer meer tijd hebt. Pragmatiek en baby’s en een leven gaan héél goed samen, zo was mijn grootste ontdekking in het jaar dat ik moeder werd.

  * Ibidem met moedermelk: ik heb heel lang bv gegeven, maar ik combineerde na een itijdje ook al eens met flesvoeding. Vanuit het idee: beter een of twee keer per dag een flesje melk erbij, en vele maanden extra bv omdat ik het mezelf nu makkelijker maak dan deze periode exclusief, maar uit moeheid en beuheid vroeger stoppen. Dat is mijn mening, uiteraard!!

  * keiveel mensen geven keigraag dingen weg, mensen nemen vrij moeilijk afscheid van babyspullen, en ze willen heel graag dat het goed terecht komt. Zelfs ik, die bijna alles kreeg, zoek er het liefst goede bestemmingen voor 🙂 Je mag me altijd mailen over een jaar of zo, als de baby echt aan spelen toe is. We hebben nog veel babyspeelgoed dat ik met liefde uitleen (want uitlenen is pas topecologie!! Dan blijft er niets verstoffen in de kast, maar stel ik mogelijke nieuwe aanwinsten in de familie niet teleur door de hele voorraad uit onze kindertijd achteloos weggegeven te hebben)

  * Een lange reactie :)! Maar baby’s en ecologie zijn ook wel een kleine passie van me. Succes + hou ons op de hoogte van de vorderingen!

  PS Ik heb nog niets gezegd over strikluiers: hét gerief voor ouders die vanaf het prille begin met herbruikbare luiers willen beginnen –> sluiten al-tijd mooi aan tussen de beentjes (= de garantie voor geen lekken), zien er extreem esthetisch uit én zijn volgens mij veel beter want aanpasbaar dan de kleinste maat van de ‘moderne’ herbruikbare luiers (die wél zeer goed zijn zodra ze iets ouder en zwaarder en dikker zijn)

  PS2: bonustip, maar goud waard: zolang je kindje bv krijgt, is de kaka mooi plat, en wast er vanzelf uit in de wasmachine. Die papieren inlegdoekjes zijn pas nodig als de kaka begint te stinken en harder wordt, zodra ze voedsel beginnen te eten. Dixit mijn vroedvrouw. Heeft me zes maanden lang veel tijd uitgespaard, want die doekjes altijd leggen is best wel wat werk.

  1. Ontzettend bedankt voor je mooie uitgebreide reactie. Ik vind het heerlijk om eens zo’n positieve reactie te lezen op onze keuze (zeker wat betreft herbruikbare luiers). Veel mensen reageren inderdaad met: dat hou je nooit vol of dat is teveel werk.
   We hebben al een heleboel luiers aangeschaft, waarmee we ongeveer drie dagen weg kunnen. Dat je niet teveel moet wassen, daar hadden ze ons ook nog voor gewaarschuwd. We hebben een heel fijne en uitgebreide uitleg gekregen van de vrouw waar we ze gekocht hebben. Maar jij vertelt ook nog heel wat interessante dingen.
   Jouw verhaal sterkt mij nog meer in de keuze die we gemaakt hebben. Dank je wel daarvoor!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.