Toen ik nog therapie volgde, kreeg ik de volgende tip mee. Schrijf een brief aan jezelf voor als het niet zo goed gaat. En dat deed ik.

De brief

Hé jij! Ja, jij!

Ik moet je iets vertellen: de wereld ziet er dan somber uit vandaag, maar wist je dat er altijd regenbogen te zien zijn na een regenbui? Weet je nog dat je daar zo ontzettend van kon genieten? De zon op je gezicht, de wind in je haren, zelfs de bijtende kou leek je niet te deren.

Wat heb je vandaag gedaan dat je jezelf zo op je kop geeft? De wereld zal heus niet vergaan. Er is geen ramp gebeurd. Relativeer het even, want wat zullen de gevolgen zijn? Valt dat niet reuze mee?

Ik wil je vooral vertellen: wees lief voor jezelf. Blijkbaar heb je even nood aan tijd voor jezelf. Geef jezelf daarom even de nodige aandacht. Wat dacht je van een paar afleveringen New Girl, of even hangen in de zetel met een boek en een kan thee? Of zou een douche, een scrubje, wat bodycrème en lekker tutten je kunnen bekoren? Ga eens naar buiten, maak een wandeling.

Er is heus iemand die van je houdt! Om te beginnen jezelf. Denk eens aan alle dingen die je al hebt bereikt in je leven. Denk eens na en schrijf maar op. Je komt zo aan tien! Dan hebben we het nog niet gehad over alle dingen waar je goed in bent.

Lieve jij, je bent het heus waard om van te houden. Zorg goed voor jezelf en als het echt niet gaat, weet je wie te bellen.

als het niet zo goed gaat brief aan jezelf

Een brief aan jezelf

Zowel in de cognitieve therapie als in Mindfulness werd me aangeraden om een brief te schrijven aan mezelf, om te lezen als het niet zo goed gaat. In zo’n brief schrijf je dan een oppeptalk voor jezelf. Eentje zoals ik hierboven heb gedaan.

Wat schrijf je nog meer in zo’n brief aan jezelf?

 • de dingen die je al bereikt hebt in je leven;
 • de dingen waar je goed in bent om jezelf er even aan te herinneren;
 • spullen, gebeurtenissen, mensen, … waar je dankbaar voor bent;
 • wat je opvrolijkt, iets waardoor je echt voor jezelf gaat zorgen, waarmee je graag je me-time opvult;
 • De namen en contactgegevens van mensen die je altijd kan bellen indien nodig, soms moeten we het zwart op wit zien staan om eraan te denken.

Het grote voordeel aan zo’n brief is dat je altijd iets bij je hebt dat je eraan herinnert waarom het leven wel de moeite waard is. Je zal een regenachtige, moeilijke dag er niet meteen zonniger door maken. Maar het is wel een reminder dat er ook nog dingen zijn die het waard zijn om voor te leven. En dat ook dit minder goede gevoel ook een keertje weg gaat.

Mijn ervaring

Zelf schreef ik de brief in een notitieboekje waar ik verder ook nog mooie quotes begon te kleven. Zinnen die mij inspireerden, waar ik om moest lachen, die mijn levensstijl samen vatten. Wanneer er iets leuk in mijn leven gebeurde, noteerde ik dat er ook in, om te kunnen nagenieten op minder goede momenten.

als het niet zo goed gaat quotes

Ik heb er zelf heel veel baat bij gehad. De bedoeling is dat je deze brief altijd bij je draagt, dus je kan hem in je tas steken. Als het niet zo goed gaat, kan je de brief lezen. Het is maar zelden gebeurd dat ik er niets aan had. Als ik mezelf echt niet door de dag kreeg, gebruikte ik de telefoonnummers die erin stonden. Vooral die reminder was voor mij een echte meerwaarde!

Heb je een gelijkaardige ervaring met zo’n methode? Zou dit voor jou kunnen werken?

14 Replies to “Een brief aan jezelf, om te lezen als het niet zo goed gaat”

 1. Wat een mooie en positieve brief!
  Ik had het laatst nog met mijn vriend over New Girl. Wij vinden het altijd wel fijn om daar naar te kijken en te zien: zij zijn de 30 gepasseerd, hebben geen geweldige carrières (behalve Schmit misschien haha) en zijn wel blij en gelukkig. Zo kan het ook!

 2. Wat een geweldige brief. En ook al is hij aan jezelf gericht, ik vind het ook fijn om hem te lezen. Ik kruip zelf graag weg in een serie of een boek als ik me niet fijn voel, gewoon om mezelf op die manier even te vergeten.
  Regina onlangs geplaatst…Everybody is a geniusMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.