Dat ik elke maand een behoorlijk aantal boeken weg lees, is een understatement. Meestal zijn dat een viertal boeken waar altijd wel minstens één pareltje in terug te vinden is. Sinds ik regelmatig op Hebban vertoef en me daar uitleef in de café’s is de kwaliteit van wat ik lees alleen maar gestegen. Lezers die lezers tippen, dat is gewoon een succesformule. Zeker als je al snel weet wie zo’n beetje dezelfde smaak als jij heeft.

Nu ik steeds meer verplicht moet rusten tijdens mijn zwangerschap merk ik wel dat het aantal gelezen boeken een enorme stijging meemaakt. Zo haalde ik in oktober al mijn reading challenge van 52 boeken voor 2020. En als ik het aantal gelezen boeken tel, dan heb ik de afgelopen maand meer gelezen dat ik anders soms in drie maanden doe.

Natuurlijk heeft het virus dat ons leven beheerst daar ook veel mee te maken. Want de afgelopen maanden werden de mogelijkheden om je vrije tijd te spenderen buitenshuis ook steeds kleiner. Voor mij is wegduiken in een boek ook de ideale manier om even te ontsnappen van de waanzin in deze wereld. En dat de wereld waanzinnig is, dat is ook een understatement.

Ik tip jullie deze maand dan ook graag een paar pareltjes van boeken die zeker de moeite waard zijn om te lezen.

Wat heb ik gelezen in oktober?

In oktober las ik elf boeken, waaronder een paar serieuze kleppers.

Welke boeken raad ik jullie aan?

Iedereen heeft een eigen smaak wanneer het over boeken gaat. De boeken die ik jullie hier aanraad, zijn boeken met een goed verhaal en prachtige zinnen. Ze hebben me allemaal op de een of andere manier geraakt.

De lange droogte door Cynan Jones

Waardering: 4 uit 5.

Genre: literatuur

De lange droogte Cynan Jones

De lange droogte‘ van Cynan Jones is een dun boekje. Net iets meer dan 100 bladzijden telt het, maar Cynan Jones heeft in dat kleine aantal bladzijden wel een prachtig verhaal met meerdere lagen weten te schrijven. Geen woord teveel, geen woord te weinig, wel een overweldigende schets van het boerenleven en de zorgen van een Welsch koppel. Dat is zo’n beetje de samenvatting van deze roman.

Het verhaal lijkt te draaien om de zoektocht naar een koe, want daarmee begint en eindigt het verhaal. Door de gelaagdheid van de roman gaat het boek echter over veel meer: psychische aandoeningen, het voelen aankomen van iets onheilspellends, familierelaties, het boerenleven, de natuur, …

Het is met zijn prachtige omschrijvingen van de natuur dat Cynan Jones erin slaagde om mij te overtuigen en te raken. Een boek om geen letter van te missen.

De ziel van de zee door Nora Roberts

Waardering: 3 uit 5.

Genre: feelgood

de ziel van de zee Nora Roberts

Nora Roberts is een schrijfster met heel wat boeken op haar naam, zowel thrillers als feelgood. Toen er een Nora-Roberts-Meeleesmaand werd georganiseerd, was het dus wel een uitdaging om een boek te kiezen. Ze heeft zoveel geschreven en er zitten zeker een aantal boeken tussen die de moeite waard zijn.

De ziel van de zee‘ is het eerste deel in de Chesapaeke Bay Saga, een serie die over vier broers gaat. Ze zijn geen bloedverwanten, maar alle vier werden ze geadopteerd door een zekere heer Quinnhoudt. Voor de laatste broer was de adoptieprocedure nog niet volledig rond toen de vader stierf en de drie andere broers moeten afmaken wat hij begonnen is. Voor de een is dat al wat makkelijker dan voor de ander. Dit eerste deel gaat over Cameron Quinnhoudt en hoe hij vaste grond onder zijn voeten krijgt wanneer hij de zorg moet opnemen voor zijn jongste broertje Seth. Waarbij dan ook nog eens een sexy sociaal werkster op de proppen komt om hem het vuur aan de schenen te leggen.

Nora Roberts heeft al meer dan eens bewezen dat ze op meeslepende wijze kan schrijven en dat doet ze met deze roman opnieuw. Een heerlijk cheesy liefdesverhaal om de koude herfstavonden op de bank door te brengen!

De offers door Jeroen Windmeijer

Waardering: 4 uit 5.

Genre: thriller

de offers jeroen Windmeijer

Uit mezelf neem ik niet zo gauw een thriller op, omdat er zoveel op de markt is en ik het moeilijk vind om de goede van de slechtere te onderscheiden. Maar als andere mensen je Jeroen Windmeijer blijven aanraden, tja, dan ga je op een bepaald moment voor de bijl. En dat heeft me niet gespeten!

Jeroen Windmeijer slaagt met ‘De offers‘ erin om het literaire gehalte van zijn thriller hoog te houden, zonder daarbij aan spanning te verliezen. Hij weet met sterke beschrijvingen, goede research en goed gevormde zinnen een straf verhaal neer te zetten. Zijn plot en de ontknoping zijn van uitermate hoge kwaliteit dat hij er ook nog eens in slaagt om de spanning geen moment te laten verslappen.

Dit is geen thriller die je de hele tijd op het puntje van je stoel laat zitten, maar die je wel steeds aanmoedigt om verder te lezen. Aangezien hij zo goed geschreven is, een thriller naar mijn hart.

Degrees of Guilt (Mate van Onschuld) door H.S. Chandler

Waardering: 4 uit 5.

Genre: thriller

Degrees of guilt H.S. Chandler

‘Degrees of guilt’ is in het Nederlands vertaald als ‘Mate van onschuld’. Zelf las ik de Engelse versie, maar het verhaal blijft natuurlijk hetzelfde.

Mate van Onschuld‘ kwam op mijn te-lezen-lijst door een buddy read die ik deed. Ondanks dat ik niet gauw een thriller lees, staan er in deze lijst met aanraders toch twee. En dat is omdat ik geweldige tips kreeg!

Met ‘Mate van Onschuld’ zet H.S. Chandler geen klassieke thriller neer. De vraag die je bezig houdt is niet: wie heeft het gedaan? De vraag die je de hele tijd bezig houdt, is: waarom heeft ze het gedaan? Al van bij de openingsscène weet je als lezer wie de dader is, maar het is lang niet duidelijk waarom ze gedaan heeft wat ze heeft gedaan.

‘Mate van Onschuld’ is geschreven vanuit twee perspectieven: deze van de dader en deze van een jurylid. Op die manier wordt je als lezer op de hoogte gesteld van de gebeurtenissen. In het begin lijkt deze thriller dan niet meteen vol spanning te zitten, maar dat verandert zodra je over de helft van het boek bent. De dingen zijn namelijk niet altijd wat ze lijken te zijn…

‘Mate van Onschuld’ krijgt de stempel psychologische thriller mee en dat is het zeker!

Lees hier het artikel van mij en Greet over ‘Mate van Onschuld’.

Zondagskind door Judith Visser

Waardering: 5 uit 5.

Genre: literatuur

Zondagskind Judith Visser

Hij stond al een hele tijd op mijn wil-ik-lezen-lijst en tijdens het Hebban-Read-a-Thon weekend nam ik er eens echt de tijd voor: Zondagskind van Judith Visser.

Zondagskind‘ is de debuutroman van Judith Visser. In de tussentijd heeft ze niet stil gezeten en nog veel meer geschreven. Deze roman is echter vrij uniek in haar oeuvre, omdat hij auto-biografisch is. In ‘Zondagskind’ verhaalt Judith Visser over het leven van Jasmijn Vink, een meisje met autisme. Jasmijn weet echter niet dat ze autisme heeft, want ze groeit op in de jaren ’80 toen er nog helemaal niet zoveel aandacht voor autisme was.

‘Zondagskind’ beschrijft hoe het is voor een kind om autisme te hebben. Visser vertelt vooral hoe de wereld er door de ogen van Jasmijn uitziet en hoe het komt dat Jasmijn en de wereld elkaar zo moeilijk begrijpen.

‘Zondagskind’ is een eerlijke, breekbare roman over leven met autisme die je raakt en niet meer loslaat.

Zondagsleven door Judith Visser

Waardering: 5 uit 5.

Genre: literatuur

Zondagsleven Judith Visser

Het was het verschijnen van ‘Zondagsleven’ dat me uiteindelijk naar ‘Zondagskind’ deed grijpen, want dit is het vervolg op ‘Zondagskind’.

In ‘Zondagsleven‘ is Jasmijn volwassen en probeert ze met haar autisme een weg te vinden in de wereld van de volwassenen. Maar eenvoudig is dat niet altijd. Met vallen en opstaan leert Jasmijn zichzelf steeds beter kennen, maar leert ze ook hoe moeilijk het is om authentiek te blijven in een wereld die eist dat je je altijd maar aanpast. Trouw aan jezelf blijven, is noodzakelijk om jezelf niet te verliezen en het geluk te vinden. Maar voor Jasmijn is dat geen evidentie, omdat zij alles zo anders bekijkt dan anderen.

Rijkelijk hebben de tranen gevloeid bij het lezen van ‘Zondagskind’. Wat een prachtige tweede roman over Jasmijn Vink heeft Judith Visser hier neergezet. Met haar vlotte schrijfstijl en eerlijke observaties wist ze mij alvast te raken.

Wrap up october pinterest

Al met al is dit weer een behoorlijke lijst met boeken die zeker de moeite waard zijn! Daarmee zullen jullie de komende herfstweken wel kunnen vullen. Als jij nog tips voor me hebt, laat ze dan gerust achter in de comments!

One Reply to “Oktober wrap-up | welke boeken waren nu echt het lezen waard?”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.