Het einde van de werkweek nadert samen met het einde van de maand. Een ideaal moment om eens terug te kijken op alle mooie dingen die op mijn pad kwamen. Wie waardeert wat hij heeft, kan pas echt genieten van alle mooie dingen van het leven. Dit was mijn november…

… in mooie herinneringen

We begonnen de maand meteen met mooie herinneringen maken bij Lac de l’Eau d’Heures waar we met een bevriend koppel heen gingen. Een weekendje Ardennen, dat kan nooit mis gaan. Er werd gewandeld, samen gelezen, we hadden heerlijke gesprekken en kookten voor elkaar. Gezelligheid ten top!

dagboek 56

Ergens in het midden van de maand gingen ik en mijn Lief ook nog eens een avondje naar een toneel. Mijn schoonbroer speelde een rol in het stuk ‘De Twaalf Gezworenen’, een vertolking van de film ’12 Angry Men’. We genoten werkelijk van het stuk dat knap geacteerd was. Een zeer geslaagd avondje weg.

Spontane momenten met vrienden zijn nog altijd het leukste. Die hadden we dan ook volop in november. Eens binnen springen bij hen, zij kwamen eens binnen bij ons, er werden weer mooie herinneringen gemaakt. Ook voor de kleintjes, want we hebben het geluk in onze vriendenkring ook wat ouders te hebben. Vooral toen we ons petekindje zijn veel-te-late-verjaardagscadeau gingen brengen, amuseerden de twee jongste zich rot.

Omdat quality time met mijn Lief zo belangrijk is, hebben we ook een nieuwe gewoonte ingevoerd, romantische vrijdag. Mijn collega doet dit al jaar en dag, dus ik heb het wat van haar afgekeken. Op die avond maken we echt tijd voor elkaar. Geen boeken, televisie, spelletjes of blogs. Gewoon mijn Lief en ik. We maken ook geen plannen, maar zien wel wat er komt. En het werkt!

dagboek

Fijne momenten met Amélie waren er overigens ook in overvloed: samen gaan turnen, zwemles volgen, wandelen in het bos, naar de speeltuin gaan, … Neen, wij hebben ons alvast niet verveeld en de kleine meid ook niet!

… in boeken

In november was het eigenlijk niet de bedoeling om heel veel te lezen, maar omdat dit echt mijn vorm van ontspanning is, heb ik er toch tijd voor vrij gemaakt. En in november haalde ik dan ook gewoon mijn Goodreads Reading Challenge!

De zon is ook een ster – Nicola Yoon

Twee mensen met totaal twee verschillende verwachtingen van het leven komen elkaar tegen op een cruciaal punt in hun leven. Natasha gelooft in wetenschap en feiten, maar zeker niet in de liefde. Zij wil het liefst van alles gewoon in Amerika blijven, terwijl de uitzetting dreigend boven haar hoofd hangt. Daniel probeert wanhopig aan de verwachtingen van zijn ouders te voldoen, maar zijn hart ligt bij gedichten en de liefde daar geloofd hij dus heilig in. Wanneer hij Natasha ontmoet, ziet hij echter een heel andere toekomst voor zich. Er resten twaalf uur om Natasha te overtuigen.

Wel vier sterren kreeg dit boek van mij. Het is sprankelend geschreven, leest vlot en de invalshoeken zijn heerlijk origineel. Jawel, een pareltje waar in van genoten heb!

Kleine Zondaars – Carine Hutsebaut

Sinds 1970 zijn 30.000 Vlaamse vrouwen in Noord-Frankrijk gaan bevallen. Tussen de moeders en hun kinderen staat een onverwoestbare muur. Goedmenende nonnen bezorgden kinderen een thuis via illegale adoptie, maar niet alle kinderen kwamen in veilige handen. Carine Hutsebaut toont aan de hand van concrete gevallen aan dat de Katholieke Kerk medeplichtig was (en nog steeds is) aan kinderhandel en -misbruik.

Een confronterend boek dat ik las voor het schrijven van mijn roman tijdens NaNoWriMo. Carine heeft een vlotte pen en weet de gevoelige snaar zeker te raken. Non-fictie die leest als fictie, maar het jammer genoeg niet is.

boeken november

Help me! – Marianne Power

Marianne beslist om een heel jaar lang elke maand een zelfhulpboek te lezen en de adviezen uit die boeken ook daadwerkelijk op te volgen. Het is een onschuldig experiment dat uitgroeit tot een serieus en ontroerend avontuur waarin Marianne wordt geconfronteerd met zichzelf. Zelfhulp kan je leven namelijk veranderen, maar niet noodzakelijkerwijs ten goede.

Wat heerlijk herkenbaar was deze roman. Opnieuw een non-fictie, met een vlotte pen geschreven, die je meeneemt in een heerlijk verhaal van iemand die op zoek is naar zichzelf. Als je eens een zelfhulpboek wilt lezen, lees dan dit boek!

Lam – Hannelore Bedert

Lucia is zes wanneer haar moeder zomaar verdwijnt. Ze gaat een winkel binnen en keert nooit meer terug. Er is niemand die weet waar ze heen is, er is niemand die vragen beantwoord. De verdwijning trekt een donkere streep door het leven van Lucia, die het gemis van haar moeder hard voelt doorheen haar hele jeugd en volwassen leven. Lucia leidt een chaotisch leven, maar dan krijgt ze telefoon dat haar vader gestorven is en moet ze terug naar het huis waar ze vandaan gevlucht is. Daar stort ze zich op een van haar vaders best bewaarde geheimen.

Hannelore wist met meteen te grijpen met haar eenvoudige woorden, korte zinnen en ruwe verhaal. Het boek vloog voor mij voorbij en ik vond het heerlijk!

Ik ben Eleonor Oliphant (met mij gaat alles goed) – Gail Honeyman

Eleanor Oliphant heeft haar leven vrij goed onder controle. Ze draagt elke dag dezelfde kleren, eet elke dag dezelfde maaltijd, en koopt elk weekend twee flessen wodka. Met Eleanor Oliphant gaat eigenlijk alles goed. Haar zorgvuldig gestructureerde leven loopt op rolletjes en ze mist niks. Of althans, soms (best wel vaak eigenlijk) is ze eenzaam en zou ze gelukkig willen zijn. 
Als Eleanor op een dag samen met een collega een oudere man helpt die gevallen is, verandert haar hele leven onverwachts. De muren die haar al zo lang beschermen verdwijnen als sneeuw voor de zon, en ze zal voor het eerst de confrontatie met haar angsten en twijfels aan moeten gaan. Want Eleanor Oliphant weet misschien wel hoe ze moet functioneren, maar ze heeft geen idee hoe ze moet leven.

Een boek dat ik nog net op het lijstje van november zet, omdat ik nog iets minder dan honderd bladzijden te lezen heb (en dat misschien wel morgen doe). Dit boek lees ik rustig en ik neem er de tijd voor. Het is echt een boek om te genieten, ondanks het moeilijke thema dat erin aan bod komt.

… in woorden, veel woorden

November stond eigenlijk vooral in het teken van schrijven, schrijven en schrijven. Ik nam deel aan NaNoWriMo en mag sinds deze middag zeggen dat ik het gehaald heb! De laatste duizend woorden schreef ik in mijn middagpauze.

Daarnaast heb ik, tot mijn grote trots, ook hier nog redelijk wat artikelen geplaatst. Ik kon het niet laten om de hele maand gewoon van mijn blog weg te blijven. En dat zegt wel wat!

Wat waren jullie hoogtepunten in november?

22 Replies to “Dit was mijn november…”

  1. Nu ik ze allemaal op een rijtje zie staan, schrik ik daar ook van hoeveel ik nog heb gelezen. Ik dacht dat ik er maar één of twee gelezen had, maar dat blijken er dus heel wat meer te zijn…

  1. Het vraagt vooral discipline. Ik wist overigens niet wat ik wilde schrijven toen ik me inschreef (in september). Daar heb ik dan een hele maand over nagedacht, maar ik had maar een kleine notie van wat ik wilde schrijven. Geen personages uitgewerkt ofzo. Gewoon begonnen op 1 november. Als je gewend bent om dagelijks te bloggen, valt het heus wel mee om iedere dag achter je laptop te kruipen en te gaan schrijven. De ene dag kwamen de woorden al wat makkelijker dan de andere.
   Ik vond het niet echt moeilijk, maar het is wel volhouden en op je tanden bijten. De verleiding was namelijk groot om te gaan herschrijven, want hoe verder ik kwam in het verhaal hoe meer ik merkte dat bepaalde dingen voor mij niet klopten 😉 Er is nu dus nog wel werk aan de winkel!

 1. Jij had een hele mooie november en dat je niet weg kon blijven van je blog, heb ik gemerkt, hahaha Helemaal leuk! Voor ons ook natuurlijk 😉

  Mijn november, ja die begon op de 1ste met een uitvaart… ik moest even denken, dat is wat minder natuurlijk, maar verder, Katwijk aan Zee, zelfde dag, toch erg mooi even aan het strand. Veel samenzijn met geliefden, werk, winterfair, mijn kleinzoon natuurlijk, B. even gezien te hebben weer M. die hier weer is, straks ga ik met hem mee even zijn kant op. Mijn nieuw bril, op de valreep, Picasso altijd! Bij mijn schoonzoon in de bus stappen voor het eerst, hahaha ja hij is buschauffeur nu, en rijdt in onze eigen stad, maar ja, dat moet je maar net treffen van elkaar. 😉

  Mijn haakwerken, voor de Sint, en mijn werk, kortom… heel veel mooie en leuke momentjes, al zijn ze misschien maar heel erg klein.

  X

 2. Wauw, zo’n boekenwurm! Ik raak maar niet door m’n Eigen boek (De Zonnekoning van Johan Op de Beeck) en bewonder echt iedereen die ’t zo snel kan.. Weekendje Ardennen kan inderdaad nooit foutlopen, zeker nu in de Herfst, met al die kleurtjes! Mijn November is eentje om snel te vergeten alvast.. Ziekenboeg thuis, veel gewerkt en slecht weer. Meh!

 3. er tussen uit met goede vrienden: het is een van mijn grootste genoegens in het leven. Wat heb jij veel gelezen deze maand, daar ben ik echt jaloers op. Sinds ik achter de pc mijn werk doe, lees ik veel minder boeken…

 4. Je hebt een druk maandje gehad lees ik. Ik vond het wel leuk om te lezen een romantische vrijdag. Die zal ik eens voorstellen aan de vrouw! Wij hebben ook een drukke maand gehad. Huis verkocht en nieuwe op het oog en natuurlijk druk met de website die maar blijft groeien. Leuk om dan ook inspiratie op te doen van andere bloggers/schrijvers.!

  1. Ja, zeker doen! Het kan natuurlijk ook op een andere dag, maar met onze drukke agenda’s was dit gewoon een noodzaak om een beetje tijd te maken voor elkaar.
   Leuk hè, zo bij elkaar eens gaan spieken en lezen 😊

 5. Romantische vrijdag, wat een leuk idee. Wij proberen dit ook te doen, niet op een vaste dag, maar wel bewust tijd maken voor mekaar zonder afleiding van televisie of zo.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.