Er werd gelachen met wat ik allemaal at die avond. “Ik moet dan ook straks nog een beebje eten geven,” grapte ik, “dus ik mag gerust nog wat eten.” Een paar verbaasde gezichten keken me aan. “Geef je dan nog borstvoeding?” Ik knikte en at rustig verder. Dat ik nog steeds borstvoeding geef aan mijn tien maanden oude dochter vind ik doodnormaal. Maar ik besefte plots dat mijn omgeving daar wel van opkijkt. De vraag werd dan ook meteen op tafel gegooid: “Hoelang wil je dat nog doen?”

Borstvoeding geven is na tien maanden een tweede natuur geworden. Amélie eet natuurlijk ook brood, aardappelen, groenten, fruit, vis en vlees. Het grootste deel van haar voeding bestaat ondertussen uit wat jij en ik eten (maar dan aangepast voor babymaagjes). Toch blijft voor een baby, dreumes of peuter melk een belangrijk onderdeel van hun voeding. Kinderen kunnen wel tot drie jaar nood hebben aan melk. De hoeveelheid die ze drinken mindert opmerkelijk na het eerste levensjaar, maar daarvoor is het eigenlijk de belangrijkste voedingsbron.

Toen ik de kaap van zes maanden gepasseerd was, maakte het voor mij niet meer uit hoelang ik nog borstvoeding zou geven. Ik stond er eigenlijk ook niet bij stil dat er nog een ander optie is, al zie ik die optie natuurlijk genoeg voorbij komen. Bij de apotheek biedt men mij staaltjes aan voor kunstvoeding, veel moeders geven hun kind de fles, in winkels word ik soms aangesproken door reclamemensen. Zelf heb ik nog niet gedacht aan overschakelen op kunstvoeding. Vorige week was echter wel de eerste keer dat ik effectief de reactie kreeg: “Geef je nog borstvoeding?”

Lief beebje

Ja, ik geef nog borstvoeding. Dat doe ik ook nog steeds met volle overtuiging. Ik geloof dat dit de beste melkvoeding is voor mijn kind. Ik geloof dat ik haar meer geef dan enkel voeding door haar de borst nog aan te bieden. Ik ben er van overtuigd dat ze van alle voordelen geniet en dat er geen nadelen aan verbonden zijn. Borstvoeding wordt alleen maar makkelijker als je het langer dan zes maanden doet. Melkvoedingen maken steeds vaker plaats voor vaste voeding. Ondertussen is het alsof je nooit anders hebt gedaan dan borstvoeding geven. Er is niets gemakkelijker dan ’s nachts in je bed kruipen met je kleintje om haar te troosten, eten of drinken te geven. Wanneer we op pad gaan, moet ik er nooit aan denken dat ik ook nog melk mee moet nemen. Geen gesukkel met water, poeder of zoeken naar een microgolf (tenzij voor haar groentenpap).

Elke moeder die kiest om over te schakelen naar kunstvoeding heeft daartoe het volste recht. Ik geloof nog steeds in wat ik doe. Wees gerust, deze moeder wordt geen gekke langvoedster. We houden ermee op als een van ons twee er genoeg van heeft, uiterlijk als Amélie drie jaar is. Het komt heus wel goed met ons!

12 Replies to “Geef je nog steeds borstvoeding?”

 1. Het is mij bij beide meiden niet gelukt. Bij de eerste lukte het niet en bij de tweede was ik zo blij dat ik klaar was met zwanger zijn, dat ik verder geen gedoe meer wilde wat mijn lijf betrof.
  Ik vind vooral dat iedereen gewoon lekker moet doen wat voor hem/haar het beste werkt. Ook wat borstvoeding of flesvoeding of wat dan ook betreft.

  1. Ik ben natuurlijk een mama die veel moeite gedaan heeft om borstvoeding te kunnen geven en dus ga ik niet gauw lopen juichen voor kunstvoeding, maar als het voor jou werkt dan werkt het. Het maakt niemand beter of slechter uiteindelijk.

 2. Ik kan mij je blogs, toen je net begon met borstvoeding, nog goed herinneren. Het is niet makkelijk geweest. Daarom des te fijner dat het nu zo goed gaat. En zolang het goed voelt voor jullie alle twee zou stoppen wel het laatste zijn waar ik aan zou denken.
  Deborah onlangs geplaatst…De operatie…My Profile

  1. Inderdaad, ik vind het nog steeds heerlijk en op zich ligt Amélie nu ook niet meer de hele dag aan de borst waardoor het allemaal maar makkelijker wordt. Dus alle voordelen nog eens in rekening genomen, stoppen zit er nog lang niet in.

  1. Het is niet normaal dat je minder melk hebt. Is het met kolven dat het niet lukt of geef je nog alles live?
   Als je kolft, kan het wel zijn dat je niet voldoende kan kolven. Er zijn nog mensen die dat hebben. Maar als je nog alles live geeft, dan denk ik dat er iets niet klopt. Als je liever nog lang doorgaat, zou ik even aankloppen bij een lactatiekundige. Die kunnen vaak helpen om de boel gaande te houden.

  1. Heel vreemd idd. Meer aanleggen stimuleert de productie natuurlijk wel extra, dus dat zeker blijven doen. Maar je kindje moet willen drinken ook natuurlijk.
   Waaraan merk je dan dat je minder melk hebt?

  1. Dat is inderdaad best gek. Ik zou toch eens met een lactatiekundige praten (niet onrespectvol voor K&G of vroedvrouwen, maar ze kennen vaak veel te weinig van borstvoeding). Tenzij het jou niet uitmaakt natuurlijk, aangezien je binnenkort weer aan de slag moet. Misschien wil je dan net wel kunstvoeding geven hè 😉
   Maar weet wel dat alles wat je bijgeeft van kunstvoeding, niet uit je borst komt en daardoor kan je productie enorm dalen en uiteindelijk stoppen.

   Veel succes hoor, wat je ook beslist! <3

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.