Als je op het punt staat om moeder te worden, denk je dat je wel weet wat dat inhoudt. Ik had de verhalen van vrienden en collega’s gehoord. Ik was voorbereid op korte nachten, luiers vol poep en een schreeuwende peuter. Als tiener en jonge twintiger was ik op wekelijkse basis gaan babysitten. Ik wist wel wat het was om voor een kindje te zorgen. Maar ik had het mis. Niets kan je echt voorbereiden op het moederschap.  Er was dus heel wat dat ik niet verwachtte van het moederschap.

1. Snoozen krijgt een andere betekenis

Ik ben gek op snoozen. De wekker afduwen, even lekker in bed blijven liggen en genieten van de laatste warmte onder de dekens. Maar met een kindje in huis krijgt dat een andere betekenis. Het is niet de wekker die mij wakker maakt, maar mijn kleine meid. En snoozen wordt het moment dat je moet opstaan zoveel mogelijk uitstellen. Wat betekent dat ik in bed blijf liggen met een wriemelkontje. Oftewel, armen, benen, een hoofdje en soms zelfs een kont in mijn gezicht. Heerlijk toch snoozen?

2. Je kan nooit meer rustig naar het toilet

Hoe vaak heb ik dit niet gelezen bij mama bloggers toen ik zwanger was? De ware impact ervan kon ik nooit echt inschatten. Wanneer je een baby hebt, begint hij of zij meestal te krijsen als je net op het toilet zit. Loopt er een peuter rond in huis dan volgen ze je overal. Ja, zelfs naar het toilet!

niet verwachtte van het moederschap - douchen

3. Douchen doe ik tegenwoordig met twee

Toen Amélie nog een klein beebje was, stopte ik haar in de snuggle in bad. Dat is een soort emmervormig bad waar een boorling met minimale hulp al rechtop in kan blijven zitten. Maar toen Amélie zelf kon recht staan, werd dit badje geen goed plan meer. Ze tuimelde namelijk regelmatig met bad en al omver. Oplossing? Dan stop je ze gewoon onder de douche. Douchen is echter veel leuker met twee. Geen welnessmomentjes meer onder mijn douche, want ik sta er zelden nog in mijn eentje onder! Reken maar dat ik dat niet verwachtte van het moederschap.

4. Je bent trots op je kroost omwille van de kleinste dingen

Toen Amélie de neus van haar konijn aanwees, vertelde ik haar dat dat zijn neus was. Ze wees naar haar eigen neus en herhaalde ‘neus’. Man, ik zwol op van trots, omdat mijn kleine meisje wist waar haar neus stond en het nog kon zeggen ook! Dit lijkt een klein kunstje, maar eigenlijk is het huge! En daarom ben je dus ontzettend trots op je kleine spruit. 

5. De tranen komen al in je ogen bij het krijgen van een knuffel

Misschien ben ik gewoon ontzettend sentimenteel, maar op sommige dagen krijg ik spontaan tranen in mijn ogen wanneer Amélie me een knuffel geeft. Of als ze een zoentje komt geven. Wat hou ik van dat kind!

mama en Amélie

6. Je hebt zoveel liefde te geven. Ik wist niet eens dat ik zoveel liefde had!

Dat brengt mij ook meteen naar een volgend punt: ik wist helemaal niet dat ik zoveel liefde te geven had! Soms lijkt het alsof mijn hart uit elkaar zal spatten, puur van alle liefde die ik voel. Dit te leren door mama te worden, is iets wat ik niet verwachtte van het moederschap

7. Geduld is een gave, maar bij kinderen heb je er plots veel meer van

Ik ken mensen die geen spetter geduld hebben, maar bij hun kinderen plots de kunst hebben gevonden. Vreemd genoeg heb je met je eigen kinderen altijd veel meer geduld dan je ooit verwacht had te zullen hebben. Ik schrik er vaak van dat ik niet in woede ontsteek, maar geduldig kan uitleggen dat iets niet mag. Ook al vindt zij haar acties een goed plan, maar ik niet

8. Opruimen is mijn nieuwe hobby

Ik zal het nooit graag doen, maar sinds Amélie er is, lijk ik niet te stoppen met opruimen. Zelfs mijn Lief merkte onlangs op dat hij me bijna niet meer herkent. Om de een of andere reden wil ik het huis altijd proper langs de kant hebben. Er mag wel speelgoed rondslingeren als Amélie aan het spelen is, maar daarna begin ik verwoed op te ruimen!

slapen

9. Slaap? Dat is zo 2016!

Als ze je niet midden in de nacht wakker maken om te spelen, of omdat ze honger of dorst hebben, dan vinden ze het wel een goed plan om ’s morgens rond vijf uur op te staan. Daarom, en enkel daarom, kijk ik ernaar uit dat ze een puber is en ik haar uit bed mag gaan halen. Slaaptekort is bijna onlosmakelijk verbonden met het moederschap.

10. Ik dacht vroeger dat ik onzeker was, maar nu …

Wat ik ook niet verwachtte van het moederschap is alle onzekerheid die erbij komt kijken. Zeker het eerste jaar twijfelde ik aan alles wat ik deed. Ik belde naar mijn vroedvrouw om te vragen of mijn keuzes wel goed waren. Mijn vriendinnen hebben me vaak aan de telefoon gehad omdat ik niet precies wist wat ik moest doen. Ik dacht altijd dat ik onzeker was, maar sinds ik moeder ben, is dat nog erger. Alles lijkt er ook op gericht om je onzeker te maken. Iedereen geeft maar adviezen en reclames praten je ook van alles aan.

11. De grootste levenslessen leer je van je kind

Amélie is nog maar twintig maanden in ons leven, maar toch heb ik al vreselijk veel van haar geleerd. Vooral loslaten is een thema dat vaak aan bod komt. Ik sta regelmatig voor uitdagingen waar ik heel wat van leer. Mijn dochter is een heuse leermeester.

12. En je leert jezelf ook beter kennen. Van soulsearching gesproken!

Een kind houd je een spiegel voor. Ze confronteren je met jezelf. Ik heb me in mijn leven al heel veel bezig gehouden met persoonlijke groei. Toch kan ik nu met volle overtuiging zeggen dat ik mezelf echt leerde kennen door Amélie. En soms is het niet leuk wat ik zie.

Amélie

13. De deur uitgaan? De grootste uitdaging ever!

Mensen zonder kinderen beslissen dat ze ergens heen gaan en vertrekken. Simpel toch? Niet met een kind. Je moet eerst een tas klaar maken met allerlei spullen die je onderweg zou kunnen nodig hebben. Dan moet je je kind schoenen en een jas aandoen. Je lieftallige spruit moet ook nog in een autostoel of fietsstoel. En dan moet je nog aan jezelf beginnen. Als je geluk hebt, gebeurt er niets tijdens dit hele proces. Maar kinderen zijn ook eigen persoontjes, die hebben ook weleens plannen. Ik garandeer niet dat die plannen niet tegen de jouwe indruisen.

14. Je kan overleven op koffie en wijn.

Nog iets wat ik niet verwachtte van het moederschap. Het sluit een beetje aan bij slaap… Aangezien je daar een tekort van hebt, heb je iets anders nodig om te overleven. Koffie en wijn zijn lifesavers! Neem dat maar van me aan!

15. Je zal nooit meer echt zorgeloos zijn.

Vergeet het maar dat dat ooit nog lukt. Je maakt je zorgen om dat lieve kindje, of je bent ervoor aan het zorgen. Echt zorgeloos zal je leven nooit meer zijn. Het is ook iets wat ik niet verwachtte van het moederschap. Maar dat zijn ze allemaal meer dan waard!

Amélie

Zijn er dingen die jij niet verwachtte van het moederschap?

19 Replies to “15 x wat ik niet verwachtte van het moederschap”

  1. Met een grote glimlach en bij nummer 14 lach gelezen, bij mij was het thee met name destijds, de koffie kwam later, de canei met nichtje samen als zij kwam logeren, hahahaha

    Herkenbaar van 1 tot einde ooit, ik zeg ooit, omdat deze dagen ook weer voorbij gaan weet ik helaas, en ja met mijn kleinzoon nu, begint het weer te komen, maar pas als ik weet dat ze komen 😉 Het opruimen met name, maar soms denk ik er nu aan terug, nu eens per week de vloer? Destijds elke dag en alles inderdaad aan kant.

    Prachtig mooi, te zien niet alleen haar groei, maar ook de spiegeling van jezelf, yep…. was hier ook vaak een uhhhhh (vloeken in jezelf), maar met geduld ook snel kunnen switchen en weinig tijd voor de soulsearching, wel snel weer bijleren, de liefde voor je kind is immers alles! Ik denk zelfs, nu ik jou zo lees, dat ik destijds al heel veel fouten van mijzelf zag waar ik snel van leerde en zo gehouden heb 😉

    X

  2. wat ontzettend lief beschreven en wat enorm herkenbaar. Hoewel mijn kinderen nu he thuis uit zijn en ik niet meer hoef te overleven op koffie en wijn, en niks mee rhoef op te ruimen ( o blissss) zijn de soulsearching zaken onveranderd gebleven

  3. Wij zijn met zijn tweetjes en kunnen inderdaad a la minute de deur uitstappen en weggaan, met een kindje lijkt me dat echt een onderneming, vooral als ze nog zo klein zijn. Hun slaapritme bepaalt ook jouw invulling natuurlijk.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.