Nee zeggen is een van de moeilijkste dingen om te doen. Ik ken maar een paar mensen die de kunst om nee te zeggen echt onder de knie hebben. Toch kan het zowel ons als anderen heel veel genante en ongelukkige momenten besparen wanneer we leren om eerlijk en oprecht ‘nee’ te zeggen. Hier ga ik vandaag diepere op in.

Je staat op een feestje en onderdrukt regelmatig een geeuw. Eigenlijk was je beter thuis gebleven. De vorige nacht was ook al kort en door het onophoudelijke gehuil van je dochter heb je vandaag ook niet kunnen bijslapen. Maar toen je beste vriendin belde met de vraag of je mee kon naar dit feestje kon je ook een nee zeggen. En dus sta je hier. Je vriendin heeft al lang ander gezelschap opgezocht omdat jij geen gesprek levendig kon houden. Vertrekken lijkt nu ook stom, maar je verveelt je op dit moment eigenlijk te pletter. Je hebt gewoon geen energie om van dit moment een fijn moment te maken. Klinkt het bekend?

Lees ook waarom zelfzorg niet voor egoïsten is

Waarom we geen nee zeggen

Het zal je vast vaker zijn overkomen als bovenstaande situatie je bekend voor komt. Je slaagt er niet in om ‘nee’ te zeggen en belandt daardoor in een situatie waar je liever niet in terecht was gekomen. Maar als ‘nee’ tegen een ander eigenlijk ‘ja’ zeggen tegen jezelf is, welke keuze maak je dan het beste? Wie geen nee kan zeggen, zegt eigenlijk zo goed als altijd nee tegen zichzelf. En daar gaat er wel eens iets mis.

Maar als geen nee zeggen schade berokkend aan onszelf, waarom kunnen we dan geen nee zeggen? Daar zijn verschillende verklaringen voor.

Je wilt de ander niet kwetsen.

Meestal zullen we bij mensen die ons dierbaar zijn minder geneigd zijn om nee te zeggen, omdat we hen niet willen kwetsen. We willen hen ten alle tijden verdriet besparen of het gevoel besparen dat we niets voor hen over hebben. Door de ander een gekwetst gevoel te besparen, hopen we meestal dat zij hetzelfde voor ons zullen doen. We hopen dat we geliefd zullen zijn als we klaar staan voor de ander.

Je houdt rekening met wat de ander zou kunnen denken. 

Het is een tactiek die te vaak wordt toegepast. Wat zal de ander wel niet denken als ik nee zeg. We willen geen kwaadheid of ruzie over ons afroepen, ongeacht de aard van de relatie die we met de ander hebben. We willen graag dat anderen positief over ons denken en gaan onze acties daaraan aanpassen. Het gebrek aan nee is hierbij een poging om te conformeren. Het komt ook voort uit de drang erbij te willen horen en geliefd te willen zijn.

Het is een patroon, een gewoonte. 

Je bent het eigenlijk gewoon om altijd ja te zeggen tegen die persoon of groep. Dit is een reden die vaak voorkomt in vrijwilligersgroepen of in werksituaties. Er is bijvoorbeeld de gewoonte ontstaan dat jij altijd verslag schrijft en de vraag wordt bijna automatisch ook zo gesteld. In sommige gevallen wordt ze zelfs helemaal niet meer gesteld. Je doet taken en gaat naar plaatsen enkel en alleen omdat het normaal geworden is. Maar ook gewoonten mogen natuurlijk in vraag gesteld worden. Als het plezier voor de taak weg valt dan is ‘nee’ ook nog steeds een optie.

Je denkt dat je een reden moet hebben om nee te zeggen. 

Soms willen we ook gewoon eens thuis zijn, een avond op de bank doorbrengen of samen met onze partner tijd doorbrengen. Of hebben we gewoon geen zin. Maar we denken al gauw dat dat geen plausibele redenen zijn om nee te zeggen. Alles is een goede reden om nee te zeggen. Je hoeft ook niet altijd uit te leggen waarom je iets niet wilt doen.

Je bent bang dat je iets gaat missen. 

Deze trend heeft zelfs reeds een twitter hashtag, #FOMO. Het fenomeen ‘fear of missing out’ is iets waar mensen recentelijk veel last van hebben, vooral door de social media. Je kan volgen waar iedereen op dat moment is, je wordt overstelpt met uitnodigingen en de angst om iets te missen groeit. Dan moet misschien eerst die angst aangepakt worden voor je nee kan leren zeggen. Dit kan ook van toepassing zijn op het aanschaffen van zaken of het accepteren van bepaalde aanbiedingen.

nee zeggen

Lees hier meer ideeën om beter voor jezelf te zorgen

Leer de kunst van ‘nee zeggen’

We denken vaak dat het ontzettend moeilijk is, maar nee zeggen is eigenlijk heel simpel.

Nee is een volledige zin

Een van de eerste dingen die ik geleerd heb om assertiever te zijn, is dat nee een volledige zin is. Je hoeft niet te liegen, je hoeft geen excuses te verzinnen, je moet geen uitgebreide uitleg geven. Je mag gewoon simpelweg nee zeggen.

Neem een minuutje pauze en vraag jezelf wat jij wilt

Soms accepteren we een uitnodiging of een taak, omdat we eigenlijk niet echt zicht hebben op onze eigen prioriteiten. Adem even in en uit. Neem een minuut pauze. Denk na over de vraag. Wat wil jij eigenlijk?

Het is oké om even uitstel te vragen

Facebook heeft het ideale antwoord op uitnodigingen toegevoegd aan zijn evenementenpagina’s. Het knopje ‘misschien’ is ook een mogelijkheid. Ook in het dagelijks leven is dat het geval. Je kan ook antwoorden met ‘misschien’, ‘ik wil er nog even over nadenken’ of ‘ik laat je nog iets weten’. Wees dan ook zo eerlijk en integer om de ander nog een antwoord te geven.

Je mag altijd van mening veranderen

Van mening veranderen is echt toegestaan. Zelf gebruik ik dit eigenlijk in de omgekeerde volgorde. Zo zeg ik wel eens eerst neen en kom ik dan terug op de vraag. Soms heb je in eerste instantie echt zin om te gaan, maar gebeurt er iets waardoor je dan uiteindelijk toch liever niet gaat. Dan kan je ook gewoon laten weten dat het niet gaat lukken.

Accepteer dat er altijd dingen zijn die je niet zal hebben of waar je niet bij kan zijn

Er is zo’n groot aanbod in producten, jobs, reisjes, evenementen en festivals dat je er niet in slaagt om alles te hebben en overal bij te zijn. Soms moet je gewoon keuzes maken! Stel daarvoor duidelijk je eigen prioriteiten. Welke waarden en normen vind je belangrijk om je aan te houden? Maak je keuzes op basis daarvan.

Ga de gedachten van anderen niet voor hen invullen

Het is een fout die we vrij vaak maken. We gaan de gedachten van anderen voor hen invullen. Het is niet altijd correct wat jij denkt dat anderen zullen denken. Toets die ideeën aan de werkelijkheid. Vraag eens aan een ander wat hij ervan vindt dat jij nee hebt gezegd. Wedden dat velen het eigenlijk wel kunnen begrijpen en dit vaak zelf ook doen?

Nee zeggen is niet gewoon een ander afwijzen. Het is voor jezelf zorgen, want er zijn maar vierentwintig uur in een dag. Nee zeggen maakt je geloofwaardiger dan altijd maar ‘ja’ zeggen op alles. Het is ook het aangeven van grenzen. Zeg steeds nee vanuit je eigen integriteit, zodat ook jouw ja een waarde krijgt. Ga niet liegen, verzin geen excuses, ga niet overdreven uitleggen, zeg gewoon nee.

Hoe makkelijk vind jij het om nee te zeggen?

13 Replies to “Leer nee zeggen en start met zorgen voor jezelf!”

  1. Absoluut! Zowel eerlijkheid tegenover jezelf als eerlijkheid tegenover een ander is zo belangrijk. En niet eerlijk nee zeggen tegen een ander is ook niet eerlijk tegenover jezelf uiteindelijk.

 1. Nee zeggen is iets dat ik nog maar zeer kort kan. De reden waarom ik geen nee durfde te zeggen was bij mij omdat ik bang was de ander tekort te doen of dat de ander daardoor negatief over mij zou denken. Niet de juiste reden om ja te zeggen tegen iets. Nu ik gewoon nee durf te zeggen merk ik dat mensen er echt aan gewend waren dat ik altijd maar ja zei. Ze zijn verbaasd als ik een keer niet voor ze klaar sta, een keer niet met de auto heen en weer wil rijden, enz. Het allermooiste van nee zeggen vind ik het respect wat ik daarmee voor mezelf voel. Ik laat mezelf in mijn waarde en dat is iets wat ik veel eerder had moeten doen.
  Marion onlangs geplaatst…Soul Candy ~ Mijn StenenMy Profile

  1. Mooi hoe leren nee zeggen dan zo’n positieve invloed op jou heeft! Dat noemen ze dan een succeservaring.
   Dat anderen verbaasd waren toen ik nee begon te zeggen, herken ik wel. Op den duur zijn ze het ze gewend van je. Ik ben er wel een paar vrienden mee verloren…

 2. Ik heb geen moeite met nee zeggen, behalve als het FOMO betreft. Dat heeft naar mijn idee vooral met mezelf te maken en weinig met die ander. Wel merkte ik laatst dat ik het lastig vond om te zeggen dat ik een avondje niets wilde doen. Toen ik het toch deed reageerde de ander echter heel begripvol. En inderdaad, waarom zou het ook anders zijn?

  1. Oh, maar FOMO is inderdaad een gevaarlijke val en eentje die meer met jezelf te maken heeft. Fijn dat je toch je gevoel volgde en de ander dan ook nog eens heel begripvol was!

 3. Nee zeggen is iets wat ook ik heb moeten leren, ik cijferde mijzelf altijd weg in het verleden, sinds ik nee zeg, en dat is ook alweer zo’n 7 jaar nu? Is het veel makkelijker en soms gaat het zelfs gepaard met tranen, ik bedoel de verjaardag plus huwelijksdag missen van mijn moeder omdat je met pijn ligt is niet leuk, trust me, maar ja, wat heb ik eraan of zij plus alle visite als ik mij daar nog meer beroerd ga liggen voelen, laat men dan maar lekker feest vieren juist.

  En ja dat is ook echt gebeurd en soms is het al heel makklijk puur en alleen om de afstand en reizen, dus geld wat ik niet heb. Maar ja, soms heb je dan lieve echt hele lieve mensen die dan zeggen, ‘ik betaal!’ hahahaha Dus die heb ik ook afgeleerd 😉 Nee is nee, en als ik eigenlijk wel wil maar om die reden niet kan, dan roep ik dat alsnog… en wie weet hoe het Universum het oplost dan 😀

  Eerlijkheid boven alles en zorgen voor jezelf staat op nummer 1!

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Sail Amsterdam : Ga niet, het is er zo druk!My Profile

  1. Haha ja, ik kan me dat zeker wel inbeelden. Mensen vinden het soms moeilijk om een nee te aanvaarden, terwijl ze zelf ook het liefst neen kunnen zeggen. Mijn ervaring is wel dat mensen gewoon ook moeten wennen aan het feit dat iemand die altijd ja zegt, plots leert nee zeggen. En dat is voor hen vaak de harde noot, jij verandert namelijk.

 4. Wauw, ontzettend mooie blogpost. Ik vind dit nog steeds heel erg moeilijk, ondanks dat mijn gezondheid zelfs achteruit kan gaan als ik geen ‘nee’ zeg. En deze: “Je denkt dat je een reden moet hebben om nee te zeggen”
  Ook erg waar.
  Fijn dat je dit geschreven hebt!
  Emily Lotus onlangs geplaatst…Meet my Boyfriend TagMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.