Exact een week geleden schreef ik de eerste woorden van mijn roman voor Nanowrimo. Gisteren stond mijn woordenteller op 11.883 woorden. Perfect op schema dus. Maar het aantal woorden, dat zegt niet alles.

De eerste woorden

Ik ging die donderdag ’s avonds aan mijn computer zitten, zoals ik gewoon ben. De voorgaande maanden was dat om aan mijn blog te werken, vandaag is het om aan mijn roman te beginnen. De afgelopen weken had ik zoveel ideeën opgedaan dat het niet zo moeilijk was om de eerste woorden op papier te zetten. Ik had helemaal geen last van het lege-blad-syndroom.

Wat ik wel merkte, was dat het heel iets anders is om dagelijks een kort stukje voor je blog te schrijven dan om een heel boek te schrijven. Het is veel te lang geleden dat ik echt nog lange teksten schreef. Volgens mij deed ik dat voor het laatst toen ik mijn bachelorproef schreef in 2010.

De eerste dag al niet aan het dagelijks aantal woorden komen, leek me nu ook geen optie, dus lustig schreef ik verder. Alles wat in me opkwam, schreef ik gewoon neer.

nor

Waar ben ik mee bezig?

Ik moest mezelf echt over een drempel heen trekken. Zeker die eerste dagen geloofde ik niet dat ik iets nuttigs op papier zette. Wat waren dit voor woorden die ik neerschreef? Dat leek toch echt nergens naar? Dit was niet de prachtige roman die ik voor ogen had.

Maar een peptalk die ik in mijn Nanowrimo-inbox kreeg, deed me even stilstaan bij het schrijfproces.

Op sommige dagen was het ook echt moeilijk om aan mijn computer te gaan zitten om te beginnen schrijven. Schrijven is soms gewoon echt hard werken. Jezelf pushen om verder te gaan en die woorden ook effectief op papier te zetten. Trekken en sleuren om de woorden te schrijven.

Niet onlogisch dat ik me dan wel eens afvroeg wat ik nu eigenlijk aan het schrijven was. Als je de zinnen uit je pen moet persen, is het niet zo gek dat ze niet zo lekker  lopen. Maar ik besloot om gewoon te schrijven en het redigeren, dat komt wel na november!

schrijven
Photo by Tom Holmes on Unsplash

In the zone

Er zijn echter ook van die prachtige momenten geweest waarbij ik helemaal niet hoefde te trekken en te sleuren. Een duwtje om mijn document te openen en eraan te beginnen, ja. Maar als ik eenmaal de woorden aan het tikken was, ging het vooruit als een trein. Het verhaal dat in mijn hoofd zat, vloog op het papier. Ik had geen idee waar de tijd heen was toen ik op mijn klok keek. Soms is schrijven ook gewoon heerlijk genieten!

Een hoop steun

Mijn eerste week heb ik dus al heel wat ups en downs gekend. Maar ik heb vooral ook steun gekend van lieve vrienden die mij mijn schrijftijd gunden, terwijl we samen op weekend waren. Er was ook de steun van mijn Lief die terloops opmerkte dat ‘ik mijn aantal woorden voor vandaag nog moest schrijven’.

En dan mag ik zeker ook niet alle lieve juichberichtjes die ik kreeg op mijn startblogje. Dank lieve lezers om langs te blijven komen en mij toe te juichen. Er blijven elke dag woorden bijkomen!

2 Replies to “Nanowrimo | de eerste week zit erop!”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.