De tijd vliegt. Kindjes worden snel groot. Amélie is intussen alweer 1,5 jaar en ze leert steeds weer nieuwe dingen. Elke dag mag ze genieten van al het goede dat Moeder Natuur haar te bieden heeft. Verse groentjes en fruit eet ze met liefde op. Maar ook de melk van mama staat met veel liefde op het menu.

Wat ik nooit had gedacht

Het was een evidentie om mijn dochter borstvoeding te geven. Toch had ik op voorhand gezegd dat ik zou overschakelen op kunstvoeding als het echt niet ging. We zien wel, was mijn idee.

In de praktijk bleek ik heel anders te reageren. Drie weken worstelde ik met pijn wegens tepelkloven, maar ik bleef vechten. Opnieuw aanleggen, nieuwe houdingen zoeken, tranen die over mijn wangen liepen, … Maar uiteindelijk lukte het mij om mijn dochter zonder pijn te voeden. Deze mama bleek een leeuw te zijn als het erop aankomt. Borstvoeding was belangrijker voor mij dan ik ooit had durven denken.

Amélie

Het was een eerste mijlpaal toen ik na mijn kraamverlof besloot om ook wanneer ik terug aan het werk ging, borstvoeding te blijven geven. De eerste zes maanden waren een doel. Daarna was ik verbaasd en trots dat ik één jaar haalde. Nu komt stilaan de WHO-norm dichterbij. En ik heb nog lang geen zin om te stoppen. Wie had dat ooit gedacht? Ik alvast niet!

Omdat het zo leuk is

Maar waarom bleef ik drie weken pijn lijden en vechten? Durfde ik niet opgeven? Wilde ik niet falen? Of was het de rotsvaste overtuiging dat kunstvoeding echt niet goed is voor mijn kindje?

Het zal wel een rol hebben gespeeld, maar de echte reden is dezelfde als waarom ik geen zin heb om te stoppen: ik vind het verdorie gewoon leuk! Toen Amélie een baby was, was het heerlijk om haar dicht bij mij te hebben. Het gevoel dat mijn kleine meisje groeide en bloeide op mijn melk was gewoon geweldig. En dat is altijd het geval geweest, ondanks de pijn. Na dag drie zat Amélie alweer boven haar geboortegewicht. De rest van de tijd is haar groei en ontwikkeling ook altijd heel goed geweest.

Goodbye april hello may

Aangezien ze een vrij makkelijk borstvoedingskindje was, was het voor mij geen enkel probleem om haar te blijven voeden. Thuis komen van het werk en samen in de zetel kruipen om te genieten van ons momentje, dat was heerlijk. Haar troost kunnen bieden wanneer ze met haar emoties geen raad weet, het is een zegen. En al drinkt ze nu maar twee keer per dag meer, ik hou van onze kleine momentjes vol liefde.

Tot de liefde over is

Peuters groeien goed op mama’s melk. Niet voor niets raadt het WHO aan om peuters tot twee jaar vrij toegang te geven tot borstvoeding. Voeden op vraag is daarbij de sleutel. Ik geef toe dat ik op bepaalde openbare plaatsen niet zo gauw ga toegeven als Amélie haar melkje eist. Maar toen ze in Spanje heel moe was van het zwemmen en getroost moest worden, gaf ik haar met liefde de borst.

baby slaapt niet - Amélie

Zolang die liefde duurt, gaan we ook verder. Ik ben officieel een langvoedster en misschien wel een beetje gek in de ogen van vele mensen. Maar deze keuze heb ik vanuit mijn hart gemaakt. En verder valt daar niets over te zeggen.

Photo on top by Joshua Clay on Unsplash

4 Replies to “Na anderhalf jaar, still going strong”

 1. Wat goed! Ja, jij bent een langvoedster en dat is echt geweldig! Blijf het vooral doen voor zolang het kan! Ik had een moeder vanuit mijn zwangerschapsgym die tot 3 jaar heeft gevoed zelfs, wel apart dat ze dan gewoon aan komen lopen en gaan vragen, hahahaha

  Geniet ervan meis!

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…6 maanden en 6 dagenMy Profile

  1. Mijn zusje heeft ook zolang borstvoeding gekregen.
   Die kindjes zijn het zodanig gewend om de borst te krijgen dat ze het vragen, net zoals ze eten of drinken of knuffels kunnen komen vragen. En ze zijn heel duidelijk in hun communicatie, al hebben ze er niet altijd de woorden voor 😉

   Genieten doe ik zeker!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.