Zoals sommige lezers hier al door hebben, heb ik een redelijk brede muzieksmaak. Tijdens Night Of The Proms dit jaar herontdekte ik een ‘stijl’ die al even in het vergeethoekje was geraakt: klassieke muziek. Veel van de nummers die ik hieronder zal bespreken zijn eigenlijk echte luisternummers. Je legt ze niet op om tussendoor iets anders te doen. Dus neem gerust even de tijd! Waarschijnlijk zal je er een hoop wel herkennen.

Moonlight Sonata – Beethoven

Beethoven is echt een klassieker, niet verwonderlijk ook. De man was een genie, de muziek die hij geschreven heeft is tijdloos en wordt nog steeds door artiesten gebruikt in hun eigen muziek en in films. Moonlight Sonata vind ik een van die stukken waar je gewoon de tijd voor moet nemen. Ik heb hier de ‘full version’ geplaatst, dus je bent wel even zoet!

http://www.youtube.com/watch?v=n3N2tYOXm4E

La Traviata – Verdi

Dit stuk werd ook op Night Of The Proms gebracht en blijft mij telkens weer raken. De combinatie van de zang en een volledig orkest. You gotta love it!

Carmen – Bizet

Niet een nummer, maar een volledige opera. Ooit wil ik deze eens in het echt gaan bekijken. Ik vind de muziek geweldig en de sfeer die hiervan uitgaat, is magnifiek. Ik begrijp wel geen snars van wat ze zingen, maar goed…

Danse Macabre – Camille Saint-Saëns

Danse Macabre zal zeer herkenbaar zijn voor de bezoekers van de Efteling waar deze muziek wordt uitgebeeld door poppen. Het is een schoolvoorbeeld van beschrijvende muziek. Wie zijn ogen sluit en naar de muziek luistert, kan het verhaal dat verteld wordt zo volgen. Geweldig hoe die viool gebruikt wordt!

Aangezien ik hier vier vrij lange muziekstukken heb geplaatst, laat ik het hierbij. Maar er is natuurlijk nog veel meer mooie muziek te ontdekken tussen de klassieke componisten. Deze genieën zullen eeuwig blijven voortleven dankzij de meesterwerken die ze hebben gecreëerd.

6 Replies to “MUZIEK |Klassiek”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.