Elk jaar stel ik mezelf een aantal leesdoelen. Dat was in 2018 niet anders. Het afgelopen jaar nam ik weer echt tijd voor de dingen waar ik gelukkig van word. Lezen is daar één van.

Tijdens het lezen van al die boeken kom ik natuurlijk heel wat pareltjes tegen. Het zou zonde zijn om die niet met jullie te delen. Hierbij de resultaten van mijn leesdoelen én de boeken die ik als echte must-reads beschouw!

Leesdoelen 2018 | de resultaten

In 2018 las ik in totaal 55 boeken, terwijl ik mezelf als doel had gesteld om er elke week één te lezen. Dat betekent dat ik drie boeken boven mijn gestelde doel ben geëindigd. Alle boeken die ik gelezen heb om aan dit aantal te komen, vind je terug op Goodreads.

Daarnaast ben ik ook de uitdaging aangegaan om boeken te lezen in de dertig categorieën van de Grannies Leeslijst. Tot midden dit jaar vergat ik deze categorieën wel eens, maar ik maakte een come-back in de tweede helft van het jaar en slaagde erin om in alle categorieën een goed boek te lezen!

Deze boeken las ik in 2018 en zijn echte must-reads

De volgende acht boeken zijn absolute must-reads. Deze boeken zou ook jij zeker eens moeten lezen!

must-reads van 2018

Straffe non-fictie

Met Luie ouders hebben gelijk heb je goed boek over natuurlijk ouderschap te pakken. Tom Hodgkinson schrijft vol herkenbare humor over het ouderschap en hoe je aan de noden van je kind kan voldoen zonder daarmee je eigen behoeften uit het oog te verliezen. Absoluut niet te missen in deze must-reads voor mama’s die bewuste keuzes willen maken.

Diezelfde humoristische toon weet Ruby Wax in Frazzled te gebruiken waar ze haar eigen visie op mindfulness toelicht. In dit boek vind je ook het mindfulnessprogramma dat Ruby Wax zelf heeft uitgewerkt en dat een goede introductie biedt in Mindfulness. Ook voor meer ervaren beoefenaars is dit een fijn boek, omdat het een eens een andere kijk biedt op het onderwerp.

Caroline Emcke schrijft met een pak minder humor, maar met evenveel realisme over de mechanismen die haat in onze samenleving doen opleven in haar boek Tegen de haat. Met een heldere blik omschrijft Emcke de mechanismen die ervoor zorgen dat haat zo alom tegenwoordig. Maar ze geeft ook een pleidooi en genoeg handvatten om zelf tegen die haat in te gaan waarmee ze antwoord biedt op de vraag welke wereld we voor onze kinderen willen.

Genomineerd, met recht

De volgende twee boeken zijn Nederlandstalige debuten die in aanmerking kwamen voor de Hebban Debuutprijs, maar die het jammer genoeg niet gehaald hebben. Toch horen ze zeker thuis in deze lijst met must-reads.

Kleihuid is een beklijvende roman over de gebeurtenissen in de Eerste Wereldoorlog achter het front, in een revalidatiecentrum waar de officier Rupert Atkins en soldaat Harvey Cole noodgedwongen een kamer delen. In deze roman weet Henrien Wensink de grimmige sfeer van de Eerste Wereldoorlog neer te zetten, maar ook de mentale impact die deze gebeurtenis op gewone mensen had.

Sien Volders gooit het in Noord over een heel andere boeg. Ze vertelt het verhaal van Sarah, een jonge vrouw die een prachtige kans krijgt bij een groot ontwerpershuis. Ze weet echter niet wat ze met deze kans moet doen en begint aan een reis naar het Noorden. Daar komt ze in een afgelegen goudzoekersstadje terecht en in een maalstroom van gebeurtenissen die haar nog meer levensvragen voor de voeten werpen. Volders zet hiermee een roman neer die me deed lachen, in tranen deed uitbarsten en helemaal meesleepte.

Beklijvende romans

Romans die blijven hangen, daar valt ook De zomer die alles deed smelten van Tiffany McDaniel onder! De zomer van 1984 zal Bliss nooit meer vergeten, want toen kwam de duivel onder hen wonen. Die bloedhete zomer verandert het leven van Bliss voorgoed. In deze roman vertelt hij hoe. Van begin tot einde weet McDaniel je vast te houden, terwijl Bliss terugkijkt op zijn leven. Wat gebeurt er als angst voor het onbekende de overhand krijgt en de grenzen van goed en kwaad vervagen?

Ook Ayelet Gundar-Goshen weet met Leeuwen wekken ook een levensvraag in haar boek te verwerken. Deze Israëlische schrijfster kwam ooit iemand tegen die bekende dat hij onopzettelijk iemand heeft overreden en is gevlucht. Deze man wordt het hoofdpersonage in haar roman en houdt ons telkens de vraag voor ‘wat zou jij hebben gedaan?’. Gundar-Goshen heeft een heel specifieke schrijfstijl die niet meteen door iedereen gesmaakt zal worden, maar haar verhaal is wel de moeite waard!

Feelgood met een dubbele bodem

De laatste, maar niet de minste, aanrader is een prachtige roman van Gail Honeyman. Ik ben Eleanor Oliphant (met mij gaat alles goed) lijkt een feelgood roman te zijn, maar is veel meer dan dat. Het verhaal neemt je mee in het leven van Eleanor Oliphant, haar verleden en heden, en doet je stilstaan bij de hindernissen die mensen soms in hun leven tegenkomen.

2018 was voor mij absoluut een goed leesjaar. Met deze acht boeken hoop ik je inspireren om er in 2019 even goed tegenaan te gaan. Veel leesplezier!

6 Replies to “Must-reads van 2018: het beste van mijn gelezen boeken”

 1. Die ‘Ik ben Eleanor Oliphant’ kom ik ook overal tegen en ziet er nu nog beter uit. Wel ontzettend knap dat jij aan 55 bent gekomen. Ik heb behoorlijk moeten doorploeteren en kwam bij 36 uit. Maar goed, dat geeft een mens moed om zelf er de schouders onder te zetten! Trouwens mijn absolute favoriet was Body Positive Power van Megan Crabbe. Het was zelfs zo inspirerend dat ik het mijn moeder cadeau heb gedaan voor kerstmis. Fijn uiteinde alvast!

 2. Zo jij hebt er nog aardig wat weg gelezen dit jaar. Ik kom niet verder dan 43 dit jaar haha. (maar ook omdat ik keuzes heb gemaakt zoals idd geen TV kijken.)

  Het leuke van lezen vind ik dat je even compleet kunt verdwijnen en in een andere wereld opduikt.
  Alle boeken die jij noemt ken ik niet. Er staan er wel tussen die mijn aandacht hebben. Ken je het boek: bloed en beenderen? Is deel 1 van volgens mij een trilogie. Heel mooi boek. Kan ik je zeker aanraden. Het eeuwige leven is er trouwens ook zo een. Bijzonder verhaal.

 3. Dankjewel voor het lijstje. Er zitten er alvast een paar bij die ik wil lezen in 2019.
  “Noord” kon mij absoluut niet bekoren, al komt het in vele lijstjes terug. Gelukkig waren en zijn er nog tal van andere boeken.
  Alvast nog veel leesplezier !
  Je kan mij overigens ook op Goodreads vinden, op mijn blog staan ook verschillende lijstjes.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.