Tijdens mijn zwangerschap besloot ik al gauw om onze dochter borstvoeding te geven. De eerste weken liep niet alles van een leien dakje, maar intussen loopt het geweldig en lijkt het alsof ik nooit iets anders gedaan heb. Na zes maanden ben ik nog steeds overtuigd van alle voordelen van borstvoeding. Ik geniet van de momentjes met mijn kleine meid.

Lees ook waarom ik voor borstvoeding koos

Tijdens de zes maanden dat ik borstvoeding geef, zijn er toch een aantal dingen geweest waar ik tegenaan liep. Zeker de eerste weken waren er, naast de zware struggles, een paar dingetjes die wat ergernis opriepen. Na genoeg raad vragen, zelf zoeken en uitproberen, overwon ik ze stuk voor stuk.

Graag deel ik met jou eenvoudige oplossingen voor de mogelijke ergernissen van mama’s die borstvoeding geven!

1. Vreselijke borstvoedingslingerie

Toegegeven, de gemiddelde confectiezaak biedt absoluut geen sexy lingerie voor borstvoeding aan. Alsof mama’s die borstvoeding geven, zich vooral niet sexy willen voelen.

Gelukkig is er tegenwoordig heel fijne borstvoedingslingerie te koop, als je weet waar te zoeken. Zo biedt speciaalzaak Mamado in Roeselare een uitgebreid assortiment aan fijne lingerie aan, op maat van mama’s die borstvoeding geven. Ze hebben ook een heel fijne webwinkel voor mama’s die elders in Vlaanderen wonen.

Ook in reguliere winkels biedt men steeds meer fijne borstvoedingslingerie aan. Zo heeft Dreambaby tegenwoordig de Mamae borstvoedingsbeha’s in haar assortiment. Het zijn iets duurdere bh’s, maar je kan ze ook gebruiken als kolfbeha, en dat is meteen een pluspunt. Voilà, een eerste oplossing voor de mogelijke ergernissen van mama’s die borstvoeding geven.

2. Wat een gedoe met die kleding

In het begin kocht ik speciale borstvoedingskleding, omdat ik dacht dat je met gewone kledij toch geen voeding kon geven. Niet discreet tenminste. Ik moest telkens weer uitkijken wat ik uit mijn kleerkast haalde en ik durfde niet teveel investeren in kledij, omdat ik niet weet waar mijn avontuur eindigen zal. Maar al die speciale borstvoedingskledij is niet echt nodig.

Ondertussen draag ik meestal mijn gewone kleren. Met het meest eenvoudige borstvoedingstopje onder een blouse los je het probleem met kleding meteen op. Het enige waar ik speciaal op let om voeding te geven zijn jurkjes. Ik draag enkel modellen die langs voor open kunnen of speciaal voor borstvoeding zijn. Zo kom ik niet in de situatie dat dochterlief honger heeft en ik half in mijn blootje moet gaan zitten voeden.

3. Je moet ten allen tijde beschikbaar zijn

Zeker de eerste weken is dit een waarheid als een koe. Dit is waarschijnlijk een van de voornaamste ergernissen van mama’s die borstvoeding geven. Dat jij zelf je kindje voedt, geniet de voorkeur. Zo komt je borstvoeding goed op gang en kan je voldoen aan de vraag van je kleintje. Als het op voedingen aankomt, is er niet meteen iemand in de buurt die het van jou kan overnemen.

Andere verzorgingstaken kunnen natuurlijk wel van je over genomen worden: de baby in bad doen, verversen, troosten, een wandeling maken. Dat zijn momenten waarop jij even op adem kan komen.

Wanneer die eerste cruciale weken voorbij zijn, hoef je je echter niet gevangen te voelen door je kleintje. Door te kolven kan je je productie op gang houden en je kindje voorzien van voeding, als jij bijvoorbeeld eens een dagje weg wil. De kolf is nog steeds mijn beste vriend niet, maar ze biedt me wel de mogelijkheid om lekker op stap te gaan!

4. Iedereen probeert je te pas en te onpas de fles aan te praten

Had ik het moeilijk met de tepelkloven dan was de fles de oplossing. Klaagde ik weer eens over een moeilijke nacht dan was de fles ook de oplossing. En kunstvoeding, dat is toch veel makkelijker?

In een wereld waar het grootste deel van de mensen opgevoed is of zijn kinderen opvoedt met kunstvoeding, is het soms moeilijk om je als borstvoedende mama staande te houden. Er is niets mis met kunstvoeding, maar respect voor jouw keuze zou ook eens fijn zijn. En meteen een heleboel ergernissen van mama’s die borstvoeding geven, de wereld uit helpen.

Lees ook over die vreemde vraag die ik steeds krijg

Me omringen met mensen die ook pro-borstvoeding waren, heeft daar enorm bij geholpen. Ik had het geluk om redelijk wat vrienden te hebben die ook borstvoeding gaven of gegeven hadden. Heb jij dat geluk niet, dan zijn er heel fijne Facebookgroepen waar je je ei kwijt kan. En misschien vind je via deze weg zelfs een borstvoedingscafé in de buurt!

5. Onderbroken nachten

Dat kindjes die borstvoeding krijgen meer wakker worden ’s nachts is één van de grootste fabels rond borstvoeding die er bestaan. Borstvoeding of kunstvoeding hebben geen invloed op het slaappatroon van je baby. Een baby is niet gemaakt om nachten door te slapen. Rond vijf à zes maanden is vijf uur aan een stuk slapen eigenlijk het gemiddelde. Ik heb het geluk een baby te hebben die langer slaapt. Andere kinderen slapen maar een uur of drie om dan weer een voeding te vragen. Er zijn echter ook genoeg baby’s die kunstvoeding krijgen die niet ‘doorslapen’. De voeding die een kind krijgt, heeft niets te maken met het al dan niet doorslapen.

Toch blijven zo’n onderbroken nachten geen pretje en mag dit echt als een van de ergernissen van mama’s die borstvoeding geven genoemd worden. Elke mogelijkheid gebruiken om bij te slapen, is de boodschap. Neem je weekends om uit te rusten, ga lekker vroeg slapen en als het echt nood doet: vraag eens iemand om een nachtje over te nemen. Amélie is ook weleens uit slapen geweest toen we echt eens moesten bijslapen. Het is geen schande om die hulp in te roepen.

6. Dat ongemak wanneer je in het openbaar je baby wil voeden

Je zal genoeg verhalen horen van mensen die onheus behandeld zijn toen ze hun baby in het openbaar wilden voeden. En in het begin is het ook ontzettend raar om even je shirt op te heffen om je borst bloot te maken en je kind te voeden. De eerste maand durfde ik met Amélie niet te lang buitenshuis zijn, omdat ik niet echt in het openbaar durfde voeden.

Toen ik na een maand voor de eerste keer die drempel nam, was ik dan ook ontzettend trots op mezelf. Daarna volgden nog een paar ongemakkelijke momenten waarbij ik me met een doek bedekte om geen ongewenste reacties te krijgen.

Het mooiste moment was echter toen ik aan de finish van de Dodentocht snel mijn dochter moest voeden die lag te krijsen van de honger. Ik kreeg van mensen die net 100 km hadden gewandeld een plaatsje op de bank en een vrouw stak zelfs haar duim op omdat ik mijn dochter voeding gaf. Wat een geweldig gevoel. Zo’n positieve reacties kan je dus ook krijgen.

Heb je dus die schroom om te voeden in het openbaar? Probeer de drempel te nemen op jouw tempo. Desnoods gebruik je een hydrofiel om je te bedekken. Maar weet dat het echt niet zo moeilijk is als het lijkt. En veel mensen staan er ook nog positief tegenover. Ga er dus gewoon voor! Dan zal de lijst met mogelijke ergernissen van mama’s die borstvoeding geven alweer een puntje korter zijn.

ergernissen van mama's die borstvoeding geven pinterest

Ben jij nu ook klaar om deze zes hindernissen te overwinnen? Of zijn er nog andere dingen waar je tegenaan loopt?

4 Replies to “Zes mogelijke ergernissen van mama’s die borstvoeding geven (en hoe ze te overwinnen)”

  1. Hier van het moment ik ging werken de colbinatie van bv en kv… Eenvoudigweg omdat ik niet wou kolven.

    Helemaal eigen keuze en voelt voor mij prima (werkt ook prima bij ons). Voor mij was het dht of stoppen 😉
    De rest van de redenen zoals kledij, leken me vooraf ingewikkeld, maar al na 2 maandjes begon ik steeds vaker gewone kleding te dragen en te beseffen dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn!

    Ieder zijn ding! Zolang mijn mini tevreden blijft, ben ik dat ook!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.