Opnieuw was er een mailtje binnen gekomen. Dat vertelde het zoemgeluidje van mijn mobiele telefoon me. Een nerveuze warmte viel over mij heen. Met een wenkbrauw opgetrokken, keek ik naar het toestel. Ik griste het van mijn bureau en gooide het in mijn tas. Het zou maar even moeten wachten!

De laatste maand van het jaar is nog niet goed en wel begonnen, of de voorstellen met plannen voor het komende jaar vliegen mij al rond de oren. Activiteiten met de collega’s, planning voor de coven, vrijgezellenfeestjes of huwelijken, vergaderingen en ga zo maar door. Vandaag was het me allemaal teveel. Ik voelde me onder druk gezet. Verwachten al die mensen nu werkelijk dat ik mijn planning voor volgend jaar maak? Ik weet zelf niet eens hoe het komende jaar eruit gaat zien!

De tranen van frustratie, kwaadheid en ontreddering rolden deze middag over mijn wangen toen ik mijn Lief belde omdat ik het er moeilijk mee had. Ik zeg bijna op alles wat er in 2017 gepland wordt ‘neen’. Net dat woord waar ik het jaren zo moeilijk mee heb gehad, is mijn vaakst gegeven antwoord. Neen, ik durf niets beloven. Neen, ik durf niets plannen. Neen, eigenlijk weet ik het gewoon niet.

Al die emotie wordt opgeroepen door een gevoel dat mij al een paar weken in de ban houdt: onzekerheid. Ik maak een reis die ik nog nooit eerder gemaakt heb. Het is een ommeslag waarvan ik de uitkomst niet kan voorspellen. Ik voel me onzeker over de komende maanden. De laatste weken van de zwangerschap zijn voor mij een groot raadsel en ook een beetje een zorg. Maar de grootste bron van mijn onzekerheid is de bevalling zelf.

onzekerheid

Wat een bevalling inhoudt, weet ik niet. Ik hoop elke keer weer dat iemand me een klein beetje meer van dit grote geheim kan vertellen. Het gevoel van spanning en onzekerheid dat mij overkomt, is vergelijkbaar met dat van mijn eerste inwijding. Er iets over vertellen, is moeilijk, omdat de ervaring gewoon niet te beschrijven valt. Hoe kan iemand mij ooit het gevoel van de geboorte van je kind omschrijven? Dus je legt je lot maar in handen van mensen waarvan je hoopt dat zij weten waar ze mee bezig zijn. Voor mij betekent dat: vertrouwen hebben in mensen die ik eigenlijk helemaal niet ken!

Natuurlijk ken ik mijn gynaecoloog, maar die zal er niet zijn om mij doorheen de bevalling te loodsen. Dat zullen de vroedvrouwen in het ziekenhuis zijn, en mijn Lief. In die laatste kan ik gelukkig wel vertrouwen, maar hij is even onervaren als ik. Ook hij heeft nog nooit een bevalling meegemaakt. Dus is er maar een persoon waar ik verder nog echt op kan vertrouwen, en dat is mezelf!

De onzekerheid gaat natuurlijk ook over wat er na de geboorte van onze dochter komt. Als zij eenmaal in ons leven is, wat zal ik dan nog kunnen doen? Ik ben realistisch: een kind slokt een groot deel van je tijd op. Maar toch lijken de mensen in mijn omgeving daar soms licht over te gaan. “Je gaat toch niet alles laten omdat je moeder bent?” klinkt het soms. Weet ik veel? Misschien wil ik uren doorbrengen bij mijn dochter, haar niet zomaar even een avond of een weekendje alleen laten. Misschien word ik wel zo’n moeder, die de eerste jaren van het leven van haar kindje geen zin heeft om met veel andere dingen bezig te zijn dan ‘moederen’.

Laat ik het op de volgende conclusie houden: ik weet het gewoon niet. De toekomst is voor het eerst een groot raadsel, op een positieve manier. Alle vragen en pogingen om in de toekomst te kijken, maken me ontzettend moe. En dus maak ik geen plannen voor 2017. Ik ga gewoon genieten van alles wat op me afkomt!

9 Replies to “Moe-der worden”

 1. Ik weet niet hoe het is om moeder te zijn. Ik weet wel hoe het om een vader te zijn, van mijn dochter. Enkel van mijn dochter. Ik weet niet hoe het zal voelen als jouw Lief vader wordt. Beslist anders. Ik weet alleen dat mijn en onze ervaringen niet dezelfde zullen zijn. Wat ik wel weet, is dat jullie misschien gewoon het best jullie eigen gevoel en intuitie zullen volgen in het leren ontdekken hoe in de rol van vader en moeder te kruipen.

 2. Hier in NL gaat de verloskundige wel mee naar het ziekenhuis om je te begeleiden. Alleen als het medisch wordt draagt ze het over aan het ziekenhuispersoneel. Niet fijn dat de onzekerheid zo overheerst en je het benauwd krijgt van alle afspraken die op je af komen. Probeer het zoveel mogelijk los te laten daar heb je het meeste aan meis!
  Anita onlangs geplaatst…HEMArkt babykleding shoplogMy Profile

  1. Oeps, jouw comments kwamen blijkbaar niet door mijn spamfilter heen 🙁
   Fijn dat bij jullie de verloskundige die je op voorhand hebt wel mee mag! Dat geeft een heel stuk meer zekerheid, denk ik zo. Gewoon iemand vertrouwd bij je hebben die wel weet wat er komt…
   Ondertussen heb ik wel al een aantal fijne gesprekken gehad met de vroedvrouwen van het ziekenhuis en voel ik me wel al zekerder. En dat helpt nu ook wel het meest 🙂

 3. Hi hi lieve Saar, denk even met mij mee, ook al is mijn dochter nu ondertussen ruim 24 jaar oud, je zult het altijd blijven onthouden, laat het op je afkomen ja, en geniet van deze tijd.

  alle onzekerheden zijn heel normaal, vooral bij een eerste kindje en voor mij ook mijn enige zwangerschap ooit.

  Maar, misschien had ik het geluk, toen ik met al deze vragen en onzekerheden zat, dat ik eens een programma op tv zat, terwijl ik zat te broeden, met een dikke buik, waarin vertelt werd dat vrouwen in Afrika, zwanger en wel gewoon op het land aan het werk zijn, als dan een vrouw ineens moet bevallen op het land, dat de andere vrouwen haar opvangen, ze zoeken een boom uit, en daar gaat de vrouw die moet bevallen aan hangen, en samen, zonder artsen in de buurt, laten het kindje komen, als ze eenmaal bevallen is? Dan zou het nog zo zijn bij bepaalde stammen, dat als de vrouw even uitgerust is en alles is oke met het kindje, het kindje meteen op de rug binden en gewoon weer aan het werk gaan in het veld tot ze klaar zijn.

  Of dit waar is? Ik heb geen idee, maar met alle kennis van vroeger, denk je in hoe het vroeger moest gaan, toen ‘vroedvrouwen, oh ja heksen’, werden geroepen om… 😉

  En verder, zelfs ben ik ingeleid, elke bevalling is anders, er zijn horrorverhalen er zijn succesverhalen van binnen een uur was mijn kindje er, daar kun je niet op afgaan, wat wel kan? als het kindje er eenmaal is, dan neemt de natuur qua gevoel het over.

  Wat al die afspraken betreft waar je nu al voor gevraagd wordt, simpelweg, ik ben zwanger, wie weet, maar ik zeg niets toe, dat doe je al, maak je er niet druk om, iedereen! Echt iedereen, zal het begrijpen, en die moeders die zeggen, je zet je leven toch niet aan de kant? nee, dat ga je zeker niet doen, maar ze moeten jou wel de kans geven en de tijd om dit zelf uit te zoeken hoe JIJ het wil inrichten.

  Ik hoop dat ik jou hier iets meer rust mee geef, en als je wilt, mag je mij altijd mailen of aanspreken om te kletsen over wat dan ook! <3
  Jij weet mij te vinden!
  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Een brug… De B12 KliniekMy Profile

  1. Ik begrijp je verhaal en wat je wilt vertellen. Je reactie is ook super lief! Het verschil tussen ons en Afrikaanse vrouwen is echter wel dat een bevalling daar openbaar gebeurt, niet achter gesloten deuren. Als jong meisje word je er dus al mee geconfronteerd en je vindt het op den duur de normaalste zaak van de wereld. Vroeger was dat in onze streken ook zo. Hier en nu wordt het gemedicaliseerd en verborgen gehouden. Je weet als vrouw helemaal niet wat er op je afkomt en dat maakt mij onzeker, alle lieve en mooie woorden ten spijt.
   Maar dank je wel voor je meelevende woorden en je uiterst lieve aanbod! Dat waardeer ik echt! <3

 4. Lijkt me normaal om zo onzeker te zijn, vooral als je het nooit hebt meegemaakt… Ik ben zelf ook nooit zwanger geweest en zal, mocht het daar zijn vast ook deze twijfels hebben. En elke bevalling is weer anders, dus aan andermans verhalen heb je niks. Succes en goed dat je overal nee opzegt. Heel knap dat je dit doet en zeker goed om op deze manier voor jezelf (en gezin) te kiezen

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.