Acht of negen jaar geleden volgde ik de eerste cursus mindfulness. Mijn inzet was niet zo groot. Ik sloeg de dagelijkse meditaties regelmatig over, nam geen ademruimtes en toen de cursus afgelopen was, vervloog alles terug naar de achtergrond. Jaren later werd ik op mijn spirituele en persoonlijke pad echter terug getriggerd door meditatie en vooral door mindfulness, dus begon ik boeken te lezen – dat was altijd mijn manier om mij ergens in te verdiepen. Mindfulness via boeken leren is niet eenvoudig, maar wat het mij vooral moeilijk maakte was het woord ‘zachtmoedig’. Ga zachtmoedig met de dingen om, kijk er zachtmoedig tegenaan. Wat bedoelden ze daar eigenlijk mee?

Zacht-moedig

Natuurlijk begreep ik het woord op zich wel en een opzoeking het woordenboek bevestigde mijn begrip van het woord zachtmoedig.

vriendelijk, ootmoedig, toegevend, zachtaardig, zachtzinnig
Bron

Ga vriendelijk met de dingen om, kijk er vriendelijk tegenaan. Neen, dat klopte voor mij niet. Ik had echt geen idee wat ik daarmee aan moest. Het antwoord bleek echter niet zo ingewikkeld te zijn als ik dacht toen onze trainer het er gisteren nog een keer over had.

Het woord bestaat uit twee delen: zacht en moedig. Moedig gaat over de moed hebben om ‘er bij te blijven’ ook al komen er onaangename gedachten, emoties of gewaarwordingen op ons af. Wanneer aangename gedachten, emoties of gewaarwordingen op ons af komen, hebben we geen probleem met het omhelzen hiervan. Integendeel, soms willen we er zelfs krampachtig aan vast houden. Komen er echter onaangename gedachten, emoties of gewaarwordingen op ons af dan willen we daar tegen vechten. We mogen ons zo niet voelen, willen ons zo niet voelen. Dus stoten we ze keihard af. Er zachtmoedig mee omgaan, is de moed hebben om er toch bij te blijven en die gedachten, emoties of gewaarwordingen te observeren. Dat is zeker niet hetzelfde als erin meegaan. Je stelt vast dat ze er zijn, je geeft ze ruimte en maakt dan een keuze over hoe je ermee omgaat.

Zacht is een tweede deel van het woord en gaat over dat vriendelijke dat in de omschrijvingen van ‘zachtmoedig’ is terug te vinden. Je hebt de moed om er bij te blijven, ga er dan ook zacht mee om. Ga er niet tegen vechten, jezelf berispen, jezelf wijsmaken dat het niet kan of mag. Ga er mild mee om, geef het de ruimte.

images

Makkelijk gezegd

Uiteraard, zoals veel zaken binnen de mindfulness – naar mijn persoonlijke mening – makkelijk gezegd, iets moeilijker gedaan. Moedig begint stilaan te lukken. Het gevoel erkennen, de gedachte observeren en daar bij blijven. Of ik echter dan ook nog eens mild voor mezelf kan zijn?

Een van de oefeningen gisteren ging over communicatie. Stilaan maken we de overstap van de meditatie naar het praktisch toepassen van onze inzichten. Bij de eerste oefening moesten we in twee rijen tegenover elkaar zitten en gedurende een minuut in elkaars ogen kijken. Bij het omschrijven van de oefening brak het zweet me al uit. In stilte in iemands ogen kijken en zelf bekeken worden, vind ik ongelofelijk bedreigend. Ik erkende het gevoel en ging er niet tegen vechten, ook niet gedurende de oefening. Kleine kanttekening: we hadden de opdracht gekregen om ook onze eigen grenzen te respecteren. We mochten dus onze ogen even sluiten indien dat beter voelde voor onszelf. Maar voor mij werd het een strijd om dit niet te doen en mijn eigen grens te verleggen. Heel lief voor mezelf was ik dus niet! Was ik moedig? Zeker. Was ik zachtmoedig? Jammer genoeg niet.

Het is een dunne lijn

Telkens ik de zaken die ik heb geleerd neertik, besef ik dat het een dunnen lijn is. Een dunne lijn tussen iets negeren en erkennen. Een dunne lijn tussen grenzen respecteren en weglopen. Een dunne lijn tussen oberveren en ergens in meegaan. Het wordt een hele uitdaging om na de acht lessen alles in mijn leven toe te passen en op de dunne lijn te balanceren.

4 Replies to “MINDFULNESS | Zachtmoedig”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.