Wanneer er over Mindfulness wordt gesproken zal men het regelmatig eens hebben over de achtwekentraining als basis. Deze training bestaat uit acht lessen verspreid over acht weken waarbij telkens opdrachten gegeven worden die dan gedurende een hele week moeten uitgevoerd worden. Het is een heel intensieve training die je volledige aandacht vraagt. In dit werkboek van David Dewulf wordt je doorheen de acht weken geleid met oefeningen, achtergrondinformatie en verschillende reflecties.

mindfulness werkboek

Ik volgde mijn achtwekentraining bij I AM (Instituut voor Aandacht en Meditatie), een organisatie die werd opgericht door David Dewulf om Mindfulness bekender te maken bij het globale publiek. I AM organiseert trainingen, oefendagen en retraites. Dat bij mijn achtwekentraining gebruik gemaakt werd van dit werkboek is dus eigenlijk niet geheel vreemd. Naast de syllabus die we toegestuurd kregen via de mail was dit boek inbegrepen bij onze training en dus ook het lezen van dit boek.

Het boek is opgedeeld in acht hoofdstukken, telkens een week van de training. Bij elk hoofdstuk wordt een thema van die week behandeld. Dit is geheel gelijklopend met hoe de trainingen worden gegeven.

mindfulness werkboek

Op de linkerbladzijde vindt je telkens een zin om bij stil te staan. Op de rechterbladzijde staat de start van het hoofdstuk. Elk hoofdstuk is dan nog opgedeeld in verschillende onderdelen waarbij achtergrondinformatie wordt gegeven over dit onderdeel. Deze zaken werden tijdens onze training maar heel kort behandeld waardoor het voor mij een ontzettend fijn naslagwerk werd om na een les door te nemen, maar ook voor wie net geïntroduceerd wordt in de Mindfulness is de achtergrondinformatie een heel interessant stuk. Je wordt ingelicht van de achterliggende gedachte bij elk onderdeel van de Mindfulness en het is een verdieping in de filosofie. Toch blijft David niet geheel bij de theorie hangen. Ook de praktische implementering van Mindfulness wordt behandeld.

mindfulness werkboek

Op het einde van een hoofdstuk kom je bij de reflecties. Zelf heb ik deze niet ingevuld, omdat ik reeds mijn werk had met de vragen uit de cursus. Bij het doorlezen van het boek heb ik er wel bij stil gestaan. De vragen behandelen eigenlijk de voorafgaande achtergrondinformatie maar vragen door naar jouw persoonlijke situatie. Het is de bedoeling dat je door het invullen van deze vragen kijkt waar jij op dit moment staat in je leven met betrekking tot dit onderwerp.

De belangrijkste inhoud van dit boek vind ik zelf de meditaties die bij elk hoofdstuk worden mee gegeven. Persoonlijk vind ik eigenlijk dat bij dit boek ook audio hoort. Mindfulness is vooral beleven en mediteren om op die manier de eerste stap te maken naar een bewuster leven. Het is wel mogelijk om de meditaties te lezen en ze op die manier uit te proberen, maar voor wie nog nooit gemediteerd heeft, is het vrijwel onmogelijk om met een timer de meditaties die beschreven staan ‘correct’ uit te voeren. Met correct bedoel ik dat je je aandacht moeilijk zal kunnen focussen op datgene wat in het boek beschreven staat.

Voor mij was dit boek een enorme meerwaarde op de achtwekentraining. Ik mis voor iemand die nog geen mindfulnesstraining heeft gedaan echter wel een bijhorende cd met meditaties. Voor het boek ‘Mindfulness. Een pad van vrijheid‘ bestaan er wel bijhorende cd’s, maar aangezien ik deze nog niet heb beluisterd, weet ik niet of ze ook bij dit boek zullen passen.

Voor wie echter op zoek is naar een boek om meer te weten over de achtwekentraining en graag verder wil in bewust leven is dit zeker een aanrader!

Mindfulness werkboek werd geschreven door David Dewulf en gepubliceerd bij Roularta Books. Het is voor €19,99 te koop o.a. bij bol.com.

Deze post bevat affiliate links. Lees de disclaimer voor meer info.

5 Replies to “Mindfulness werkboek door David Dewulf”

  1. Ik sluit mij aan bij één van je laatste alinea’s. Een stuk gesproken tekst mediteert vaak net wat makkelijker dan wanneer je het leest.
    Vooral een “beginner” zal hier vooral veel baat bij hebben.

    1. Absoluut, dus zeker als je op zoek bent naar iets om te leren mediteren is het boek goed qua achtergrondinformatie maar neem toch maar een cd voor de begeleiding. Of volg een cursus. Daar ben ik nu een groot voorstander van!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.