Het internet bevat een schat aan informatie, dat weten de meeste onder ons reeds. Maar je vindt er ook een gehele bibliotheek aan interessante meditaties, meditatiemuziek en inspirerende filmpjes. Zelf maak ik hier dankbaar gebruik van en het leek mij dus ook fijn om met jullie mijn laatste ontdekkingen op YouTube te delen.

Ik heb de afgelopen maand minder op mijn mat doorgebracht dan ik eigenlijk zou willen. De meditatiemomenten werden voornamelijk ingekort ten voordele van de yoga waar ik mee begonnen ben. Daar ben ik heel enthousiast over, alleen heb ik er minder tijd aan besteed dan eigenlijk de bedoeling was. Ik gooi er geen stenen voor naar mezelf, het was een lastige periode. Deze ‘mindfulness en meditatie’ staat – ondanks dat – iets meer in het teken van yoga…

30 days of yoga

Yoga via YouTube, let’s go back to the 80’s in a 2016-style! Yogavideo’s zijn eigenlijk van alle tijden en veel mensen hebben op deze manier yoga, fitness of andere sporten leren kennen. 30 Days of Yoga is een videoreeks die eigenlijk bedoeld is om in een maand tijd te doen, maar die je ook perfect op je eigen tempo kan doorlopen.
Ik vind de stijl van Adrienne heel fijn om mee te werken, omdat ze je op een rustige manier doorheen de yogaoefeningen leidt. Adrienne geeft mogelijkheden voor beginners en gevorderden in haar video’s en draagt de boodschap van yoga fijn uit: als het even niet meer gaat, pauzeer dan gewoon en pik terug in als het jou uitkomt. Een aanrader voor wie graag met yoga aan de slag wil.

Ik hoor mensen al denken: maar Saar, wat heeft yoga met mindfulness en meditatie te maken? Wel, yoga is een manier van stretchen die ten eerste helpt om je lichaam te verruimen zodat je de ‘ongemakkelijke’ meditatiehoudingen kan aannemen. Daarnaast is yoga ook een manier om in contact te treden met je lichaam. Een manier die toevallig ook wordt gebruikt in de mindfulness. Tijdens een yogasessie wordt je uitgedaagd om gedurende de hele sessie met je aandacht bij je lichaam te zijn. Voel je grenzen, ga daar niet over, maar daag jezelf ook uit. Yoga gaat over balans zoeken en vinden. Daarom vind ik het thuishoren bij een rondje ‘mindfulness en meditatie’.

meditatiemuziek

Het is altijd weer een zoektocht naar een fijn muziekje, vooral als je even zonder tijdslimiet op de mat of het kussen wilt gaan zitten. Tegenwoordig vindt je ook meer dan genoeg meditatiemuziekjes die uren kunnen doorgaan. En een daarvan is het onderstaande waar ik graag naar luister omwille van het sjamanistische tintje: fluiten, heerlijk!

sjamanistische reis

Het fijne aan sjamanistische reizen of trancereizen is dat je een poort opent naar je onderbewustzijn en er onverwachte dingen kunnen gebeuren. Ik vind het altijd fijn om minstens een keer per maand zo’n trancereis te maken, meestal rond nieuwe maan.

 

6 Replies to “Mindfulness en meditatie #3”

 1. Je schrijft ‘maar Saar, wat heeft yoga met mindfulness en meditatie te maken?’. Je mag yoga niet gelijkstellen met het beoefenen van asana’s (lichaamshoudingen). Want yoga is veel meer dan dat, asana’s zijn maar 1 luik van yoga. Yoga is ook meditatie. En ook mindfulness. Dit zijn al honderden jaren lang onderdelen van yoga. Je doet net de asana’s om je lichaam voor te bereiden op de meditatie. Deze wikipedialink vertelt heel beknopt waar het om gaat: https://nl.wikipedia.org/wiki/Yoga#Vier_hoofdstelsels. Zoals je kan zien zijn de asana’s maar 1 onderdeel van het 8-voudige pad van yoga. Yoga is een levensstijl, niet enkel lichaamsbeweging.

  1. Bedankt voor de aanvulling! Ik wist wat je zegt wel, we hebben het er al eens over gehad. Heb het ook voor het eerst van jou gehoord dat mindfulness een term is die uit de yoga komt.
   Ik heb het in dit blogje niet echt goed uitgelegd. Op zich is het zelfs een apart blogje waard!

   1. Hahaha, ja, het is een beetje mijn stokpaardje. 😉 Als mensen yoga zeggen bedoelen ze meestal de lichaamshoudingen. En dat vind ik jammer, want yoga zit in alles wat je doet, van je gedachten tot handelingen in je leven. En nu ga ik zwijgen… :p

    1. Dat is inderdaad zo, en dat vind ik jammer. De lessen die ik hier al eens probeerde te volgen stranden allemaal bij de bewegingen. En nou, dat kan ik dus thuis ook met een youtube filmpje. Ik ben nog steeds op zoek naar een lesgever die verder gaat met de inhoud van yoga.
     Van mij moet je niet zwijgen hoor! Ik vind het reuze interessant!

 2. Zie Instagram Saar, hahahahaha ik lig een deuk hier van het lachen nu, sorry, want het is ook serieus natuurlijk, yoga lijkt me fijn, maar ik mag dat dus niet, kan het ook niet, dan trek en schiet ik zo in de kramp helaas… dat is de fibro, maar ooit?

  En de muziek is vaak zo fijn, ik zet het weleens op als achtergrond muziek, en ja Picasso ligt dan met zijn oren plat of verdwijnt, hij zit ondertussen rechtop hier achter de laptop nog, maar twijfelend ga ik nog liggen of…. 😉

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Recept Tomaten groente soep met of zonder ballenMy Profile

  1. Er bestaan assana’s die je met fibro wel mag doen. Daar zijn ze speciaal voor ontwikkeld om de fibro ook wat draagzamer te maken, alleen weet ik er zelf het fijne niet van. Misschien voor jou wel een zoektocht waard?

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.