Mijn eerste kennismaking met mindfulness was via Björn Prins. Bij hem volgde ik voor de eerste keer een achtwekentraining. Omdat mindfulness vooral ervaring en beleving is, was ik altijd terug houdend bij het kopen van boeken over mindfulness. Als je iets eenmaal beleefd hebt, is de stap nogal groot om er theorie over te gaan lezen. Tot ik dit boek voor de eerste keer tegen kwam. Onlangs heb ik het herlezen en David Dewulf – via wiens I AM ik mijn tweede achtwekentraining volgde – geeft in dit boek prachtig weer hoe mindfulness een beleving kan zijn, onderbouwd met interessante informatie, theorie en praktijkvoorbeelden.

Wat mij altijd zo heeft aangesproken in de boeken van David Dewulf is het feit dat hij de moeite doet om je mee te nemen in het avontuur dat mindfulness heet. Dat doet hij op verschillende manieren. In eerste instantie zal je in dit boek de theorie en kennis achter mindfulness terug vinden. Hij doet uit de doeken welke aspecten van het boeddhisme geïntegreerd zijn in mindfulness, zoals het drievoudige juweel, de vier nobele waarheden en het achtvoudige pad. Kort licht hij toe wat deze termen inhouden en geeft daarnaast telkens een reflectie mee m.b.t. elk juweel, elke waarheid en elke stap binnen het achtvoudige pad. In dit boek licht hij ook toe hoe mindfulness en wetenschap met elkaar in verband staan en geeft hij mee hoe wetenschappelijk onderzoek de werking van mindfulness ondersteunt. Er wordt afgesloten met een deel over mindfulness als levenskunst. Hoe integreer je de praktijk van mindfulness in je leven?

Naast deze theoretische uiteenzetting krijg je in dit boek op het einde van elke stukje een reflectie en/of een meditatie mee. Deze oefeningen vind ik zelf niet zo eenvoudig om te doen als je geen ervaring hebt met mindfulness, maar de reflecties zijn zeker zinvol. Ze triggeren je om verder na te denken over de verschillende aspecten van de boeddhistische filosofie en mindfulness als levenskunst.

Het boek is daarnaast ook nog gevuld met quotes om de theorie te illustreren. Deze quotes zetten je ook aan het denken. Ze maken de theorie luchtiger, zijn schitterend ingepast in de lay-out en geven op hun eigen manier een verdieping aan de filosofie die in dit boek aan de orde is. Om zijn betoog voor mindfulness kracht bij te zetten, geeft David Dewulf ook praktijkvoorbeelden. Voorbeelden van zichzelf, maar ook van cursisten van hem die via mindfulness en tijdens hun leerproces aspecten van de mindfulness zijn gaan toepassen in hun leven. Ze getuigen hoe dit hun visie op de dingen heeft veranderd.

mindfulness quote

Voor wie nog niets kent van mindfulness is dit een eerste aangename kennismaking met het onderwerp. Voor wie al kennis heeft gemaakt met mindfulness of er al meer van kent, is dit een fijne verdieping. Tijdens mijn achtwekentraining werden verschillende hoofdstukken uit dit boek aangeraden om jezelf meer te verdiepen in de theorie naast de praktijk. Je moet het dus vooral zien als een boek dat de filosofie en theorie van mindfulness toelicht en minder als een praktijkboek.

Mindfulness. Een pad van vrijheid. werd geschreven door David Dewulf en uitgegeven bij uitgeverij Lannoo. Het telt 235 bladzijden, maar is jammer genoeg voorlopig niet meer leverbaar. Wel nog te verkrijgen als tweedehands of uit te lenen in bibliotheken.

4 Replies to “Mindfulness. Een pad van vrijheid, door David Dewulf”

  1. Het klinkt als een heel goed boek, ik denk dat ik hier veel aan zou kunnen hebben om te lezen. Heel mooi die tekst die je op de foto hebt gezet! Jammer dat het boek momenteel niet leverbaar is, maar ik zag net bij bol.com dat hij ook nog vele andere boeken over mindfulness heeft geschreven, waaronder een werkboek wat mij erg interessant lijkt 🙂
    Xaviera onlangs geplaatst…Live Light – Dvd’s & Cd’sMy Profile

    1. Er zijn inderdaad nog veel boeken van hem verschenen over Mindfulness, ze behandelen allemaal Mindfulness wel vanuit een ander thema. Het werkboek heb ik gebruikt tijdens de achtwekentraining. Daar schrijf ik binnenkort ook nog wat over 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.