Jaarlijks verdwijnt er geld in onze vuilnisbak, veel geld. We kopen inlegkruisjes, wattenschijfjes, oorstokjes, vershoudfolie, … en gooien het na gebruik weg. Die spullen kosten geld en dat verdwijnt, telkens weer, het vuilnis in. Het verwerken van dat afval kost ook nog eens geld. In onze stad is dat €1,80 per vuilniszak (waar 5 kg afval in kan). En aangezien die vuilniszak de verbrandingsoven ingaat, kost het ook nog eens behoorlijk wat aan het milieu. Waarom dan niet meer investeren in herbruikbaar? Ik vertel vandaag al over onze eerste stappen en onze bevindingen.

Foodhuggers

We gooien niet graag groenten of fruit weg. Als we iets over hebben dan bewaren het om het een van de volgende dagen te gebruiken. Er wordt dus heel wat vershoudfolie gebruikt bij ons thuis. Onlangs kwam ik echter een leuk herbruikbaar alternatief tegen voor die folie: de foodhugger.

Foodhugger

Een food hugger is een siliconen wrap die zich om groenten en fruit sluit waar al iets van is afgesneden. Deze siliconen wraps zijn vrij van bpa, weekmakers, lood of pvc. Er zit dus geen plastic in verwerkt. Je kan ze oneindig veel hergebruiken om groenten en fruit vers te houden.

Hier zijn we er alvast fan van, want we merken geen verschil met de vershoudfolie. Bij groenten die heel sappig zijn, moet je soms het buitenste stukje nog afsnijden voor je de rest kan gebruiken, maar dat probleem hadden wij met vershoudfolie ook. Verder doen deze food huggers niets af aan de smaak.

Herbruikbare tasjes voor groenten en fruit

herbruikbare tas

Deze tasjes zijn vast geen nieuws voor wie al langer met herbruikbaar bezig is, maar ik ben trots dat ze tegenwoordig in mijn handtas zitten. Mijn Lief is er zelfs zo enthousiast over dat hij me aanraadde om er nog een paar te kopen, want twee tasjes, dat is net iets te weinig.

De herbruikbare tasjes kan je makkelijk proper houden, want ze kunnen zo de wasmachine in. Wij kozen voor netjes zodat er aan de kassa makkelijk kan afgerekend worden. De tip voor afvalvrij winkelen!

Wasbare wattenschijfjes

Niet alleen zitten wattenschijfjes telkens in een plastic folie, ook in de wattenschijfjes zelf zit er tot mijn verbazing plastic verwerkt. Dat spul zit werkelijk overal in. Niet allen in kader van ‘zero waste’ is een wasbaar wattenschijfje een goed idee. Ook op vlak van gezondheid kom je veel beter uit met de wasbare variant, omdat die vrij zijn van schadelijke producten.

wasbare wattenschijfjes

Ik kocht er online van Lamazuna, maar eigenlijk kan iedere handige harry ze ook zelf maken. Ik heb er zelf alvast tien stuks die ik in een linnen zakje bewaar. Heb ik ze gebruikt, dan gooi ik ze in een wasnetje dat samen met de handdoeken de wasmachine in gaat. Zo makkelijk gaat dat.

Wasbare inlegkruisjes

Voor mijn dochter koos ik voor wasbare luiers, omdat ik geen schadelijke stoffen en plastic aan haar billen wou. Waarom zou ik dan voor mezelf voor dat spul kiezen? In het verleden heb ik al vaker gemerkt dat het gebruik van inlegkruisjes voor bepaalde problemen zorgde. Zonder kan ik echter niet. Toch denk ik al langer na over de stoffen in de hygiënische producten voor vrouwen. Echt gezond kan het allemaal toch niet zijn?

Eenmaal geïntroduceerd in de wereld van wasbaar ben ik daar verder over gaan nadenken. Welke alternatieven bestaan er voor die wegwerp inlegkruisjes? Bestaat er daar dan ook geen wasbare variant van? Inderdaad, die bestaan en ze zijn makkelijker te vinden dan ik oorspronkelijk dacht. Net als wasbare luiers zijn ze heel erg trendy aan het worden.

wasbare inlegkruisjes

Ondertussen heb ik een testsetje met drie merken in huis: Imse Vimse, Charlie Banana en MaM. Ik twijfel op dit moment nog tussen twee merken, omdat beide een voor- en nadeel hebben. In juni staat er echter een cupparty gepland bij mij thuis en ook de inlegkruisjes komen dan aan bod. Ik hoop dan een keuze te kunnen maken zodat ik verder kan gaan in mijn reis van wasbaar voor vrouwen!

Hebben jullie wegwerp vervangen door herbruikbaar? Wat jouw ervaringen waren, lees ik graag hieronder!

 

10 Replies to “Minder wegwerp, meer herbruikbaar – onze eerste stappen”

 1. Die foodhuggers zijn leuk en had ik al eerder gezien. De wattenschijfjes wil ik zeker ook nog aanschaffen, maar eerst nog door mijn voorraad heen geraken 🙂 De wasbare inlegkruisjes, maandverbanden, cups of luiers zijn niet aan mij besteed. Wij hebben hier thuis niet eens een stoffen zakdoek. Dat is iets waar ik precies echt moeite mee heb om dat ik mijn wasmachine te moeten steken. Het zullen maar gedachten zijn, maar toch 😉 Leuk om te zien dat je er zo mee bezig bent.
  Stephanie onlangs geplaatst…Een week uit het leven van een thuisblijfmoeder: donderdag!My Profile

  1. Ik heb ook nog voorraad wattenschijfjes liggen. Die maak ik geleidelijk op nu.
   En ik ging je net uitnodigen voor die infosessie voor wasbaar. Toch geen zin om te komen? Geen aankoopverplichting hè, enkel even luisteren. Wie weet valt het beter mee dan je denkt.
   Ik doe het trouwens ook met wasbare luiers en ik kan getuigen dat de wasmachine zeer goed zijn werk doet. Gewoon om de maand die machine eens goed spoelen met azijn en sodakristallen en het boeltje is perfect proper 🙂

 2. Dat is een fijne lijst van herbruikbare dingen! Ik heb onlangs bij de apotheek een herbruikbaar oorreinigingsding gekocht om de oorstokjes te vervangen. En een écht old school scheermesje.

  1. Een veiligheidsmesje staat ook nog op mijn verlanglijstje. En iets om de oren te reinigen lijkt mij ook wel handig. Maar ik heb geen idee wat of hoe… Ik denk niet dat ze het in onze apotheek hebben.

 3. De foodhuggers ken ik niet, nog nooit gezien, dat is een hele goede, ik ga eens kijken of ik ze hier ook kan vinden, altijd handig!

  En ja, linnen tasjes gebruik ik al heel lang van de AH, die zijn perfect qua grootte ook nog omdat ze precies in mijn fietstassen passen als ik ze goed inruim en er kan een hele hoop in. Ik gebruik ze ook om gewoon dingen mee te nemen naar mijn werk, oude tijdschriften mijn eigen haakwerk of wat dan ook, erg handig!

  Wasbare inlegkruisjes of maandverband, ik weet het niet, hoe hou je ze wit of schoon, je kunt ze koken, vast, maar ik heb net een maanstonde gehad, waarbij ik gelekt heb, en het bloed zit er nog in, ik denk dat het bij mij soms iets te heftig is om dit te kunnen doen. 😉 En verschonen onderweg bijv…

  X

  1. Je kan ze gewoon lekker online bestellen. Genoeg webwinkels die ze verkopen (bijna overal dezelfde prijs trouwens ;))
   Wasbare inlegkruisjes zijn heel makkelijk schoon te houden. Ik was ze gewoon op 60° zelfs. Ze gaan hier samen met de luiers de wasmachine in. Dat voordeel heb ik dan.
   Maandverband, ja, goede vraag eigenlijk. Ik ben zelf eerder voorstander van het gebruik van een cup. Maar met de infosessie die bij ons thuis doorgaat, ga ik die vraag toch eens stellen. Moet vast lukken, want onze luiers zijn ook nog allemaal gewoon wit 😀

 4. Wasbaar inlegkruisjes zijn bij mij al jaren favoriet! Maar zelf wil ik graag ook een cup proberen binnenkort. Verder vind ik die wasbare wattenschijfjes een geweldig idee, en nadat mijn schijfjes op zijn wil ik ze graag vervangen. Mijn groentenboer gebruikt papieren zakken voor het fruit en de groenten, en onze Philip wil niks liever als zijn dagelijkse wortel(s) in zo’n papieren zak (scheurfun verzekerd!). Maar dat wordt opgehaald in linnen zakken.

  Maar die foodhuggers! wat een uitkomst!
  Loena onlangs geplaatst…Tarotlegging: Mind-Body-SpiritMy Profile

  1. Over de cup ben ik ook al aan het nadenken. Lijkt mij makkelijker dan wasbaar maandverband. En net iets hygiënischer.
   Hier ook papieren zakken bij de groentenboer. Al verkiezen we zoveel mogelijk geen zakje 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.