Momenteel lees ik het boek ‘How Blogs Work’ van Stephanie Duval. Tot nu toe kan ik zeggen dat ik werkelijk aangenaam verrast ben over de fijne inhoud. Een review zullen jullie later wel op mijn blog vinden, maar nu wil ik het even over iets anders hebben: credits, bronvermelding en de fouten die ik heb gemaakt.

Stiekem wist ik het natuurlijk wel al langer: google en Pinterest vermelden is geen, ik herhaal, geen goede manier om aan bronvermelding te doen. Maar tot op heden wist ik helemaal niet hoe het dan wel te doen. Het antwoord is eigenlijk vrij eenvoudig: vind je de link niet terug naar de originele plaats waar het gepost is, gebruik het beeld dan gewoon niet. Vind je de link wel terug, dan geef je de credits aan de persoon die het originele beeld heeft gemaakt. Eenvoudig!

Ondertussen staan er natuurlijk een heleboel blogposts online die helemaal niet correct gecrediteerd zijn, waar ik geen bronvermelding heb gegeven zoals het hoort en die dus eigenlijk puur plagiaat zijn. Om nu nog terug te vinden waar ik al deze beelden vandaan heb gehaald, is een nogal onmogelijke zaak.

Ik wil bij deze dus mijn oprechte excuses aanbieden aan alle mensen van wie ik content heb gebruikt zonder aan correcte bronvermelding te doen. Indien iemand dit tegen komt op mijn blog en de bron van de afbeelding kent: aarzel niet om mij te contacteren en mij erop te wijzen.

Hierbij dan ook meteen het voornemen om in de toekomst de juist bronvermelding weer te geven.

10412026_10205082902661265_4586188477531151422_n

13 Replies to “Mijn oprechte excuses…”

 1. Houd er ook rekening mee, dat alleen bronvermelding niet genoeg is (tenzij het om een gratis stockfoto gaat).

  Als je geen toestemming hebt van de fotograaf, ben je alsnog illegaal bezig, heb ik geleerd van een vriend die fotograaf is, en er nogal fel op is 😉 want hij ziet regelmatig door hem gemaakte foto’s ‘ineens’ overal opduiken. Als je degene die een foto gemaakt heeft kan achterhalen, vergeet dus ook niet even te vragen of je de foto wel mág gebruiken – meestal zal dat geen probleem zijn, als je het maar vraagt, en anders hebben ze daar een goede reden voor. Dus om het nog breder te trekken: geen toestemming gekregen = niet gebruiken, al kan je tien keer een juiste bronvermelding geven.
  Jantine onlangs geplaatst…Opruimen| doe je alles weg wat je niet gebruikt?My Profile

  1. Absoluut! Ik denk dat ik beter nog nuanceer en geen foto’s meer opzoek via Pinterest en hoogstens via google via het web. Dan verwijst die meestal naar de originele pagina.
   Ik vind het zelfs moeilijk als ik dan op blogs of websites van bepaalde mensen kom om te achterhalen of dat dan ook wel werkelijk hun materiaal is!

 2. Ik gebruik het liefst ook alleen foto’s van mijzelf. Dan weet ik zeker dat ik goed zit. Heel af en toe maak ik gebruik van bronvermelding. Soms is het gewoon amper te achterhalen waar de foto nou daadwerkelijk vandaan komt. Dus dan maar het zekere voor het onzekere.
  Marion onlangs geplaatst…Mango ManiaMy Profile

 3. Het is best wel een schimmig gebied vind ik altijd. Weinig (incl ik) weet precies wanneer je wel of niet iets mag gebruiken. Ik gebruik, behalve quote plaatjes die ik wel van internet trek, foto’s bijna alleen die van mezelf.
  Op eigen foto’s zet ik altijd m’n bloglink. Sommigen vinden dat overdreven, ik vind het wel weer lekker duidelijk en bij sommige foto’s vind ik het niet fijn als dat zomaar gebruikt worden, dan heb ik het zo wel redelijk ingekopt denk ik dan.
  onderdeblauweregen onlangs geplaatst…The Blue Day Book – A lesson to cheering yourself upMy Profile

  1. Dat is het zeker! Ook wat betreft het gebruik van je eigen content… Je moet zelf ook goed afbakenen wat je wilt dat er wel of niet mee gebeurt! Ik begrijp dat je dan wel op safe speelt met een watermerk of iets dergelijks!

 4. Ik gebruik liefst van al de afbeeldingen waarop uitzonderingen gelden (allez, dat dénk ik dan toch): boekcovers en schilderijen waarop geen auteursrecht meer geldt. Of natuurlijk eigen foto’s. Maar eerlijk: ik heb die voorschriften al even vaak aan mijn laars gelapt. Soms vind je gewoon zo’n leuk plaatje!
  LiseD onlangs geplaatst…Lise vertaalt erop losMy Profile

 5. Dat boek lijkt me best wel interessant! Ik gebruik eigenlijk alleen maar eigen foto’s, quotes-plaatjes e.d. maak ik ook zelf. Heel soms gebruik ik een plaatje van internet, maar zoek de bron er van op en vraag toestemming aan de maker of ik het mag gebruiken.

  Ik heb eens een blog gevonden van een meisje, dat bijna al MIJN ZELF GESCHREVEN stukjes had overgenomen, soms zelfs inclusief foto’s (zonder mij daarvan op de hoogte te brengen en niet eens een bronvermelding bij mijn stukjes had gezet). Dat vond ik aan de ene kant echt heel jammer om te zien, want creativiteit van anderen, mag je gewoon niet ‘stelen’ (sterker nog: het is civiel rechtelijk verboden: inbreuk op auteursrecht!). Aan de andere kant vond ik het ook wel aandoenlijk, want blijkbaar vond ze mijn stukjes gewoon heel leuk of zo. Ik heb dat meisje toen een hele vriendelijke mail gestuurd met het verzoek per direct alles wat ze van mij ‘gestolen’ had, te verwijderen van haar blog. Pas toen ik zei dat het civiel rechtelijk verboden is en dat ik er een zaak van zou maken, wilde ze mijn stukjes + foto’s van haar website verwijderen.

  Oh ja, en toen bleef ze mij emails sturen, omdat ze bang was voor een rechtszaak haha. Die heeft er wel van geleerd denk ik.
  Dina onlangs geplaatst…Pagina’s omslaan: Lezen is dromen met open ogenMy Profile

 6. Ik plaats ook geregeld foto’s die ik vind via google… en ik weet dat dit in principe niet mag. Ook probeer ik zelf zoveel mogelijk foto’s te maken, maar dat is niet altijd evident! Misschien de volgende keer toch de bron vermelden.
  Ps: het boekje To Do / To Blog… ik heb dit ook 😉

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.