Vandaag zijn we alweer aanbeland aan de laatste dag van de maand. Oktober zat nog vol mooie dagen waar we mochten genieten van de zon, maar ook alweer van heerlijk herfstweer. En wat is er nu leuker dan op een regenachtige herfstdag wegduiken onder de lakens met een boek?

De afgelopen maand heb ik weer een paar pareltjes gelezen die ik graag aan je voorstel!

Drakenziel – Robin Hobb

In september las ik het eerste deel van deze tweeluik die me toen al geweldig kon boeien. Robin Hobb heeft een fijne schrijfstijl waarmee ze je meeneemt naar fantastische landen. Wat ze schrijft, voelt ook niet als voorgekauwd, want haar interpretatie is voor mij best uniek. Geen doldwaze clichés dus. Robin durft het aan om zelfs maatschappelijke kwesties in haar boeken te verwerken. Zeker het lezen waard!

drakenziel

Het verhaal gaat verder waar Robin Hobb ons achter liet. De draken en hun hoeders zijn elkaar kwijt geraakt door een grote vloedgolf. Nog steeds blijft hun einddoel echter de drakenstad Kelsingra. Maar bestaat deze stad wel echt? Of is ze al lang verloren gegaan en jagen onze drakenhoeders een droom na.

De vloek van de magiër – Karen Miller

Nog zo’n naam in de fantasywereld is Karen Miller. Met deze klepper van 640 pagina’s was ik toch wel even zoet. Karen weeft met woorden een geheel nieuwe wereld waarin magie een centrale plaats inneemt. Alleen is die magie enkel voorbehouden voor de inwoners van Dorana. En in Dorana is maar één ding belangrijk: afkomst. Talent lijkt er niet toe te doen, als je maar in het juiste huis geboren bent. Laat er nu één Doraan zijn die het daar niet mee eens is. Ze draagt de naam Barl Linden en is zo koppig als een ezel. Daardoor werkt ze zich in de problemen, maar raakt ze uiteindelijk ook in de gunst van Morgan Danfrey. De vonk slaat over en samen zetten ze een aantal gebeurtenissen in gang die hun lot – en dat van alle naties – voorgoed zal veranderen.

vloek van de magiër

Als iemand weet wat schrijven is, dan is het Karen Miller wel. Haar schrijfstijl is heel typerend voor fantasy, wat mij betreft: beschrijvende zinnen, lange passages over de denkwijze van de personages met daarbij af en toe een onverwachte verhaallijn ertussen. In dit boek blijven de verhaallijnen echter beperkt en zaaien ze geen verwarring. De personages evolueren doorheen het boek en ik voelde echt met hen mee. Er waren soms wel een paar vreemde wendingen, die ik niet goed kon plaatsen. Het leek soms alsof ik iets gemist had. Maar dat kon de leespret absoluut niet verpesten!

Leeuwen wekken – Ayelet Gundar-Goshen

Kort nadat ik voor het eerst een boek van een Israëlische schrijver gelezen heb, komt er een tweede op mijn pad. Ditmaal werd het me ook bezorgd voor een leesclub, deze keer op Hebban.

Etan Green bewondert de maan en let daardoor even niet op de weg. Het verandert zijn leven voorgoed. Hij rijdt een man aan en besluit uiteindelijk om vluchtmisdrijf te plegen. Zijn misdrijf kan namelijk zijn goed georganiseerde leventje nog erger verpesten (hij was er al niet meer geheel tevreden over). De volgende dag treft hij echter de vrouw van de aangereden man voor zijn deur aan. Zij besluit om hem te chanteren. Wat volgt zijn een reeks gebeurtenissen die de lezer constant met de vraag “Wat zou ik gedaan hebben?” confronteren.

leeuwen wekken

Toen ik Pijn las, viel me al op dat zinnen nooit zinnen leken te zijn. Met vele komma’s werden gedachten achter elkaar geformuleerd. Stilaan begin ik te denken dat dit aan de vertaling kan liggen, want ook Ayelet Gundar-Goshen had het in om dit te doen. Ondertussen ben ik wel gewend aan deze manier van schrijven en kon ik er zelfs van genieten. Beide auteurs weten op een geweldige manier te boeien. Ze nemen je mee in het hoofd van hun personage. Er gebeurt wel heel veel, maar als lezer maak je alles mee vanuit het perspectief van de hoofdpersoon. Al maakt Ayelet op het einde wel een sprongetje naar Sirqit, die Etan chanteert. Wat waren haar beweegredenen dan?

Op het einde van het boek bleef ik toch even met open mond zitten en nog steeds hangt het boek in mijn hoofd te dwalen. Want wat zou ik gedaan hebben?

Heb jij afgelopen maand nog pareltjes ontdekt?

4 Replies to “3 toppers die ik las in oktober”

  1. Wauw, mama zijn, bloggen en ook nog zoveel boeken kunnen lezen! Wat goed, daar had ik toen helemaal geen tijd voor, hahahaha

    De afgelopen maand, nee, weinig tijd gehad weer, ben vooral aan het haken, net voor mijn kleinzoon wat opgestart, dus blijft het daar even bij.

    X
    Morgaine onlangs geplaatst…AllerheiligenMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.