Wie de afgelopen dagen aan ons huis voorbij kwam, is het vast wel opgevallen: er hangen heel wat affiches aan ons raam. Eén affiche is voor de koers die gisteren plaats vond. De andere drie hebben met iets heel anders te maken: de verkiezingen. Want mijn Lief doet aan politiek.

Begin 2013 hakte mijn Lief een knoop door. Hij was het zo moe om telkens alleen maar kritiek te hebben op de dingen die mis liepen in onze samenleving. Daarom besloot hij om zijn schouders te zetten onder een politiek project. Hij wilde graag iets veranderen. Zijn zoektocht naar engagement eindigde toen hij in het bestuur stapte van de lokale afdeling van de socialistische partij (Sp.a dus). Niet veel later nam hij de verantwoordelijkheid van secretaris op zich. In de loop van de jaren nam hij steeds meer deel aan het politieke leven in onze kleine stad en veranderde hij in een echte politieker.

Leven met een politieker

Samenleven met een politieker betekent dat ik veel avonden in mijn eentje door breng. Er zijn bestuursvergaderingen waar hij heen moet, raden waar hij in zetelt en naast de politiek getinte activiteiten neemt hij ook heel actief deel aan het sociale leven. Er zijn recepties, etentjes, een voetbalmatch, de ‘batjes’, een bezoekje aan die vereniging en daar was er ook nog wel wat te doen.

De eerste jaren – voor Amélie er was – vergezelde ik hem vaak op die activiteiten. Of ik plande zelf afspraken op momenten dat hij toch niet thuis was. Na de geboorte van Amélie veranderde dat allemaal. Mijn kleine meisje gaat natuurlijk wel mee op momenten dat kindjes ook welkom zijn, maar soms is dat niet mogelijk. Meestal is het dan mama die thuis blijft, omdat papa verplichtingen heeft.

politiek

Er is ook een positieve kant aan dat politieke leven. Wij kunnen altijd heel diepgaande gesprekken voeren over maatschappelijke onderwerpen. ’s Avonds, of in het weekend, gaat het bij ons niet alleen maar over ons kindje of de boodschappen. We hebben het ook over vluchtelingen, cultuur, normen en waarden of de graaicultuur. Voor veel anderen misschien saaie onderwerpen, maar ik hou van zo’n gesprekken.

En stiekem ben ik natuurlijk ook best wel trots op alles wat hij realiseert, al zeg ik dat veel te weinig.

Achter een sterke man, een sterke vrouw

Aan politiek doen, is een keuze waar je niet licht over gaat. Ook mijn Lief heeft dat niet gedaan. Als koppel hebben wij hier regelmatig over gesproken. Het is een keuze die we samen hebben gemaakt. Dat hij zich verkiesbaar zou stellen voor de gemeenteraad hebben we ook samen beslist. Ik wist dus dat hij regelmatig weg zou zijn. Ik wist ook dat er meer huishoudelijk werk op mijn schouders terecht zou komen. Of dat ik degene zou zijn die wat vaker thuis moet blijven. Het neemt niet weg dat ik met momenten kwaad ben geweest. Ik heb gehuild en geschreeuwd. Toch sta ik nog steeds voor de volle honderd procent achter zijn keuze. Mijn Lief zou mijn Lief niet zijn zonder zijn engagementen.

politiek

Mijn steun bestaat niet alleen uit supporteren. Ik probeer ook zoveel mogelijk ons huishouden draaiende te houden, en veel kleine beslissingen neem ik dus zelf. De zorg voor Amélie ligt voornamelijk bij mij, zodat hij er wel kan zijn als papa. Ik neem voornamelijk de dagelijkse sleur weg, maar de belangrijkste keuzes over haar opvoeding maken we nog altijd samen. Net zoals andere belangrijke beslissingen.

Last but not least, probeer ik ook zijn klankbord te zijn. Bij mij kan hij terecht met al zijn zorgen en beslommeringen. Ik lees graag even zijn brieven of e-mails na. We praten over alles wat hem nauw aan het hart ligt. Soms gaan we in discussie, soms zijn we het roerend met elkaar eens. Als hij een idee wil aftoetsen, kan dat bij mij. En als hij even op zijn berg verschanst zit, dan haal ik hem weer naar beneden.

Ook een papa…

Mijn Lief is vaak afwezig. Hij heeft afspraken en vergaderingen, sociale verplichtingen en vaak heel wat werk. Als hij thuis is, dan moet hij nog verslagen tikken, e-mails beantwoorden en praktische zaken regelen. Je vindt hem dan ook vaak achter zijn computer. Even vaak vind je dan een peuter op zijn schoot of aan zijn voeten.

Amélie en papa

Het is iets wat ik bewonder in mijn Lief. Ondanks alle drukte slaagt hij er wel in om er te zijn als papa voor Amélie. Voornamelijk in het weekend haalt hij de verloren tijd in (want in de week ligt zij altijd vroeg in bed). Ze lezen boekjes, doen lekker gek en delen hun eten. Ja hoor, mijn Lief die nooit zijn eten deelt, deelt het wel met Amélie. ’s Morgens vind je ze steevast samen aan de ontbijttafel. Als het kan, bakt hij op zondagochtend pannenkoeken. Ook lunchen doen ze graag samen. En als ze moe of verdrietig is, dan is papa er zoveel mogelijk om haar te troosten.

… en mijn Lief

Ik moet het soms met gestolen momentjes doen, maar ik steel ze met veel liefde. Mijn Lief is tenslotte ook een papa en ik vind het niet erg dat Amélie wel eens voorrang krijgt. Dus steel ik een half uurtje van zijn tijd terwijl we samen in de sofa hangen. Ik wacht, als het mogelijk is, wel eens met eten ’s avonds zodat we gezellig samen zijn. Er zijn nachtelijke gesprekken en avondlijke overlegmomenten. Ook ik kan met alles wat in mijn hart leeft, bij hem terecht!

liefjes

Mijn Lief doet dan wel aan politiek, maar bovenal is hij nog altijd papa en mijn man.

3 Replies to “Mijn Lief doet aan politiek”

  1. Ik vind het knap van hem. In plaats van aan de zijlijn blijven staan, zijn schouders er onder zetten en echt iets proberen te betekenen voor een zaak waar hij achter staat. Fijn dat jullie hierin een team vormen!
    Deborah onlangs geplaatst…Fuck it…My Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.