Hoe vaak denk jij na over je lichaam? Wanneer ben je er bewust van dat een lichaam je overal heen draagt, je elke dag weer doorheen de dag brengt, dat het je lichaam is waarmee je leuke uitstapjes kan maken of eens lekker kan gaan eten? Vaak zijn we ons pas bewust van ons lichaam als er iets mis gaat. Wanneer je hoofdpijn hebt, je maag gaat grommen of ziekte de kop opsteekt. Mijn lichaam en ik, wij horen samen en daarom wil ik er graag zorg voor dragen.

Er zijn verschillende manieren waarop je naar je lichaam kan kijken. Je kan het zien als een handig ding dat je overal heen brengt en maar moet functioneren. Op het moment dat er een probleempje mee is, ga je even naar de dokter en daarna kan je weer verder. Of je kan je lichaam zien als een waardevol huis, je eigen tempel, waar je in mag wonen en waar je goed zorg voor moet dragen. Je huis krijgt toch ook minstens een maal in de week een onderhoudsbeurt?

In den beginne…

Vroeger was ik helemaal niet bezig met wat ik at. Er is een periode geweest dat ik vooral bezig was met of ik wel of niet zou eten, maar over het algemeen bestond mijn leven uit eten wat mijn moeder mij voorschotelde of nemen waar ik zin in had. Mijn moeder was daar wel bewust mee bezig: ze gebruikte verse producten, maakte zelden iets klaar uit een potje en het woord ‘gezond’ werd wel eens gebezigd.

In mijn tienerjaren ben ik ook bezig geweest met ‘gezond’, maar eigenlijk stak ik in mijn mond wat ik lekker vond. Koekjes, snoep, frieten en hamburgers, wat mij betrof, kon het niet op. Toen ik dan met mijn Lief ging samen wonen, kwam er eigenlijk heel dagelijkse kost op tafel. Oftewel, de traditionele boerenkost: aardappelen, vlees en groenten. Tussendoor bleven de koekjes vaste kost.

Sport was toen ook niet aan mij besteed. Wandelen deed ik graag, maar daar kwam het niet altijd van. Veel liever zat ik in de zetel met een boek of keek ik televisie. De fiets nemen deed ik ook liever niet, ik stond liever op de bus te wachten. Ook toen mij gesuggereerd werd om te gaan sporten om emoties een uitweg te laten vinden, bleef ik op mijn oude spoor verder gaan.

lichaam hamburger

Bewustwording

Mijn oude levensstijl heeft bij mij nooit werkelijk problemen veroorzaakt, behalve dat ik altijd een stukje met ondergewicht bleef zitten. Bij mij versnellen suikers en vetten mijn spijsvertering waardoor broodnodige voedingsstoffen niet altijd blijven ‘hangen’.

Toen een vriendin iets meer dan een jaar geleden vertelde over haar aangepaste levenswijze en hoe ze op zoek ging naar manieren om haar ziektes onder controle te houden zonder teveel medicatie te moeten slikken, begon ik na te denken over mijn eetpatroon. Ik schrapte brood zoveel mogelijk van mijn menu en at salades in de plaats. Artikels over de consumptie van suiker, groenten en fruit deden mij naar fruit en groenten grijpen in plaats van koekjes tussendoor. De gesprekken met een andere vriendin wakkerden mijn interesse in vegetarisme en veganisme aan en toen ik uiteindelijk het boek de ‘vegarevolutie’ las, besloot ik om vegetariër te worden.

lichaam bewust

De cursus Mindfulness opende dan voor mij weer deuren wanneer het ging over ‘mindful eten’ en ondertussen ligt het boek van Tara Stiles ‘Yoga, meditatie en powerfood’ op mijn salontafel aangezien ik dat aan het lezen ben.

Ik koos voor de tempel

Waar ik vroeger mijn lichaam als een transportmiddel zag, lekker handig, zie ik het nu als een tempel. Het is het huis waar ik woon en waar ik zorg voor moet dragen. Dat doe ik door bewuste keuzes te maken op vlak van eten. De afwisseling van vegetarisch en vegan speelt daar bij mij ook een grote rol in. Voor mij is zorgen voor de wereld, ook zorgen voor mezelf. Het gaat niet meer over mezelf dingen ontzeggen, maar gewoon doen wat ‘juist’ is.

Meditatie is ook een belangrijk onderdeel in mijn leven geworden. Wekelijks rol ik mijn mat uit om een uitgebreide meditatie te doen. Mediteren brengt mij dichter bij mijn lichaam en zorgt ervoor dat mijn geest zich goed voelt. Zo vermijd ik de wel bekende psychosomatische klachten.

Daarnaast is Tai Chi mijn derde pijler: sporten op een manier die voor mij goed voelt. Ik heb nog steeds een zwemabonnement ook waar ik – indien mogelijk – graag gebruik van maak! Beweging is voor mij noodzakelijk geworden om me goed te voelen.

Als vierde kan ik frisse lucht en de verbondenheid met Luna op mijn ‘onderhoudslijst’ plaatsen. Elke dinsdag gaan we samen een wandeling maken, elke zondag staan we samen op het trainingsveld om een training te doen samen. Dat laatste is volgens mij ook bij sport te rekenen. Het is geen uitzondering dat Luna neer mag liggen, terwijl ik rondom haar rondjes mag lopen.

lichaam sport

Het voelt goed om zo voor mijzelf te zorgen, om te zorgen voor een gezond lichaam waar een gezonde geest in kan wonen. Ik blijf op zoek naar manieren om mijn tempel nog beter te verzorgen.

Hoe ga jij om met je lichaam? Zie je het als een functioneel iets, of is het bij jou ook een tempel? Heb je tips om er goed voor te zorgen, laat ze gerust achter.

17 Replies to “Mijn lichaam is mijn tempel”

 1. Een week of twee geleden had ik dit artikel zeker en vast overgeslagen. Mijn lichaam was (ook al schreeuwde ik van de daken dat ik tevreden was met mijn lijf) een noodzakelijk kwaad wat om mijn ziel heen zat. Hoe kan het in korte tijd veranderen. Nou ja, ik hoef het je niet te vertellen, je hebt het gelezen. Ik ben ook gaan zwemmen juist om mijn lichaam te voelen. Te voelen wat het doet, wat het kan en hoeveel het kan. Ik moet weer een band opbouwen met mijn lichaam. Ik merk dat ze heel goed uit zichzelf aangeeft wat ze nodig heeft. Zo eet ik sinds een paar dagen in ene weer sojayoghurt, terwijl ik maandenlang geen melk of yoghurt heb aangeraakt. Ik krijg ook geheid last van mijn maag/darmen als ik niet luister naar dat gevoel en ga voor datgene wat ik lekker vind. Je lichaam kan zoveel uit zichzelf aangeven en als je weet hoe je naar haar moet luisteren, dan kom je een heel eind. Fijn artikel om te lezen. Zet me weer even aan om een stapje verder te gaan.
  Marion onlangs geplaatst…100 Happy Days #2My Profile

  1. Je hebt inderdaad in korte tijd een heel mooie relatie met je lichaam opgebouwd! Zeker iets om trots op te zijn. Fijn dat mijn artikel je inspireert om verder te gaan met voor je lichaam zorgen. Ik geloof zelf absoluut in het idee van een ‘gezonde geest in een gezond lichaam’, dus het is een mooie stap voor je!

 2. Ik probeer wel zo goed mogelijk op mijn lijf te passen. Sport iedere dag en ben 6 jaar geleden bijna 20 kilo afgevallen en nu het laatste half jaar weer zo’n 4. Heb wel altijd onverklaarbare pijn, en dat vind ik heel moeilijk te verteren.

  1. Als je goed voor je lichaam probeert te zorgen en gezondheid strooit dan roet in het eten, dan kan dat inderdaad verdomd frustrerend zijn. Ik hoop dat er ergens toch wel een verklaring voor gevonden wordt, voor die pijnen!

 3. Mooi artikeltje alweer! Je schrijft zeer aangenaam.

  Ik ben al 17 jaar vegetariër en eet sinds september geen geraffineerde suiker meer en ook geen kunstmatige zoetstoffen. Sinds we in Spanje wonen mis ik wel mijn biologische groentjes en fruit. Maar ik zou wel weer moeten gaan joggen en het mediteren dat komt er ook niet van…

  1. Dank je wel voor het fijne compliment! 🙂
   Op vlak van voeding zorg je al heel goed voor je lijf, maar ik denk dat met het werk dat je voor de honden doet het ook niet altijd eenvoudig is om sport en meditatie in te bouwen. Als je het echt wilt, kan je het misschien eens inplannen?

 4. Ik mag wel wat beter voor mijn lichaam zorgen maar het gaat beter en probeer het. Het zijn de keuzes die je maakt en elke goede keuze is er weer eentje in de goede richting. Ik kom er ooit wel!

  1. Absoluut! Daarnaast is er qua voeding ook zoveel geschreven en gezegd dat het werkelijk een zoektocht is naar wat voor jezelf werkt. En dat laatste is heel belangrijk. Dus lekker blijven zoeken hoor, je komt er zeker wel!

  1. Misschien is het ook omdat ik reeds gezien heb wat ziekte met een lichaam kan doen? En hoeveel mensen die chronisch ziek zijn met een goede levensstijl nog vrij veel kunnen bereiken?
   Het is wel juist dat mensen vaak te laat beseffen hoe belangrijk goed zorgen voor je lichaam is! Ergens wel heel jammer… Want roofbouw plegen op je eigen lichaam is vaak ook het gevolg van te weinig respect voor jezelf.

 5. Met dit artikel geef je mij weer een hele grote inspiratie-boost meid, dankjewel! Erg mooi om te lezen hoe jij hebt gekozen voor de tempel en wat jij allemaal doet voor je lichaam. Zoals je laatst kon lezen wil ik graag mijn lichaam als een tempel behandelen, maar het is nog niet helemaal zoals ik het graag zou zien. Met kleine stapjes kom ik gelukkig steeds dichterbij dat doel!
  Xaviera onlangs geplaatst…Thoughts & Tea #11 – LentekriebelsMy Profile

  1. Dit is werkelijk een van de mooiste complimenten die ik kan krijgen, lieve Xaviera. Ik hoop ook voor jou dat het je uiteindelijk lukt om het leven op te bouwen dat jij voor ogen hebt. Met kleine stapjes en op jouw eigen tempo!

 6. Ik beschouw mijn lichaam al jaren als een tempel, het enige wat ik nog toe kan voegen is Louise L. Hay, ken je haar nog niet? Voor hen die fysieke klachten hebben, ‘Heel je Lichaam’, nog altijd verkrijgbaar om te starten misschien, om daar te komen waar jij nu zit. En ik naar ik hoop ook. Ik heb fibromyalgie maar al heel veel overwonnen dankzij mindfullness, en andere wegen te zoeken dan de gewone arts. Natuurlijk, mijzelf te helen, affirmeren en het bewegen deed ik altijd al, ik was juist sport verslaafd ooit, en ja… balans is alles.

  Ik mediteer elke dag wel even ergens, eenmaal getraind, hoeft dit niet meer dan 15 minuten te kosten per dag, maar wel zo heilzaam en goed voor je mind en lichaam. En zelfs ziel 😀

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.