Jaren geleden had ik een principe. Eentje waar in de middelbare school mee gelachen werd. Waar in het hoger onderwijs niemand echt raad mee wist. Er werd zelfs met ongeloof op gereageerd. Ik dronk geen alcohol.

Bier of wijn lustte ik niet. Enkel een cocktail kon ik wel smaken. Maar zelfs die liet ik meestal bewust staan. Ik had in mijn jonge leven gezien hoe alcohol levens verwoest en dus besloot ik in eerste instantie om de drank te laten voor wat ze was en alle ‘fun’ aan me voorbij te laten gaan.

Uiteindelijk liet ik me echter wel overhalen om eens gezellig mee te doen. Een glaasje kon toch geen kwaad? Ik moest gewoon bier en wijn leren drinken. Als enige nog nuchter tussen veel beschonken mensen rondlopen, is ook niet altijd een feestje. Dus dronk ik wel eens wat. Voor de ‘fun’, om erbij te horen. Ondertussen kan ik veel soorten wijn smaken, of een gin tonic, of een glaasje champagne. En voor je het weet, ben je voor de eerste keer zat (dat was overigens vlak voor ik 29 werd).

Er is niets leuk aan zat zijn. Dat had ik al vrij snel besloten. Teveel zit er voor mij sowieso niet in. Ik hou niet van het gevoel om niet meer te weten wat je doet. Of de controle kwijt te zijn. Dus die zatte bui, dat is bij een keer gebleven. Een tweede keer hoeft voor mij echt niet.

Nu ik zwanger ben, ben ik meteen gestopt met alcohol gebruiken. Ik neem ook niet een keer een glaasje, of een half glaasje. Het is gewoon een principe, en gelukkig wordt het geaccepteerd. Maar ik las ook de volgende getuigenis gisteren. En ik herinner me weer hoe ik jaren tegen alcohol aan heb gekeken. Het verhaal van een medeblogster had me ook al eens geraakt. Hoe wil ik, voor mezelf, omgaan met alcohol? Wil ik een geheelonthouder zijn? Of iemand die gewoon voor gezelligheid gaat?

Alcohol is zo alom tegenwoordig in onze samenleving. Vaak erger ik mij aan het gemak waarop er met alcohol wordt omgegaan. En ook ik trapte in die val. Ik dronk ook al eens eentje teveel. Zat was ik dan wel niet, maar wel behoorlijk aangeschoten. Na maanden nuchterheid, en me daar ook nog goed bij te voelen, vraag ik me steeds meer af welke houding ik tegenover alcohol wil aannemen na mijn zwangerschap.

Wat ik wel weet, is dat ik ook met dit thema bewust om wil gaan. Ik hoef geen vijf glazen wijn tijdens een etentje. Een aperitief waar ik van kan genieten, lijkt mij veel fijner. En de gekke vragen? Ach, wat ik ook doe in mijn leven, die krijg ik toch!

Hoe gaan jullie om met alcohol?

15 Replies to “Mijn alcoholisch principe”

 1. Volg jouw gevoel na jouw zwangerschap. Als je nu toch 9 maanden zonder alcohol leeft en het zegt je niets meer. Waarom zou je dan opnieuw beginnen? Wij zijn blij zoals je bent 🙂
  Binnenkort ga ik ook eens langs bij de acupuncturist waar mijn vrouw al reeds gaat. Zij zou me wel eens kunnen helpen met mijn allergie. Ik ben er zeker van mijn gewoonten betreft eten en drinken serieus onder de loep zal genomen worden. Ik kan niet tegen grote hoeveelheden alcohol. Misschien heeft alcohol ook een invloed op mijn huidaandoening en ben ik me daar niet eens bewust van. We zijn ondertussen samen aan het opletten hoe we alcohol benutten. Misschien wordt 2017 wel eens een ander jaar wat alcohol betreft…

 2. Ik ben verbaasd dat erom werd gelachen, natuurlijk heb ik zeker weleens een mixje gedronken, kan ik nog van genieten, maar zelfs als tiener al, was het onbetaalbaar, dus dronken wij cola? En wijn vind ik gewoon niet lekker, ik drink ook te snel, want als ik drink heb ik dorst, ik kan dat nippen niet, dus drink ik dat al niet, niet aan mij besteed. Dat weet iedereen zowel mijn oude klasgenoten als mijn familie, en zelfs als ik uit ga nu, vertel ik gewoon, dat ik alcohol niet zo lekker vindt, heel, heel erg soms en dan ook anders dan anders, mensen kijken wel gek op, maar ja als ik wijn nu niet lekker vindt… plus dat ik niet heb geleerd om te drinken bij mijn eten, ervoor, of erna.. water… en dat drink ik dan nog steeds, zelfs als ik binnen kom, eerste wat ik vraag, is een glas water…

  Twee keer per jaar als ik eraan denk, drink ik iets, met de zomer BBQ samen met mijn pa een biertje vooraf… en zelfs dat vind ik eigenlijk niet lekker, hahaha en zometeen met kerst, haalt mijn moeder meestal baileys, want dat is het enige, chocolade of koffie likeur wat ik echt lekker vindt, en dan ook 1 a 2 glaasjes op zo’n dag, voor het eten een misschien na… meestal maar 1. Maar als ik dat zelf haal is de fles wel snel leeg 😉 Niet dezelfde dag maar wel met een paar weken.

  Ik vergeet het ook, dat het bestaat…

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…45 jaar, 24 jaar en 7 maanden & 9 maanden oud.My Profile

 3. Doen wat voor jou goed voelt! Ik ben nog nooit zat geweest, maar kan best veel hebben. Vroeger op feestjes deed ik dat ook wel, ik tikte best wat glaasjes weg, maar verder dan een beetje aangeschoten ben ik nooit gekomen… Hoge tolerantie denk ik. Tegenwoordig drink ik niet meer veel, maar ik kan echt genieten van een lekker wijntje/biertje/likeurtje/etc, dat vind ik gewoon erg lekker. Mijn vriend drinkt helemaal niet, en ik hou het thuis ook bij één of twee op een avond, en dan niet eens iedere week. Op een feestje drink ik wel eens iets meer, maar ik heb ook nooit de behoefte gehad om dronken te worden. |
  Als ik weet dat ik moet rijden dan drink ik geen druppel.
  Jenn onlangs geplaatst…Een dagje ontspannen bij Thermen BusslooMy Profile

  1. Als ik moet rijden, drink ik ook sowieso niets.
   Wat ik ga doen na de zwangerschap, daar ga ik nog even tegenaan kijken. Ik heb wel zo’n beetje zin in een gin tonic, eentje!

  1. Deze was dus ook in de spam blijven hangen… Gek!

   Wat mooi dat jij gewoon geen alcohol meer nuttigt en dat gewoon geaccepteerd wordt! De verslavende factor is inderdaad erg groot, maar te weinig bekend en het wordt vaak ook weg gelachen. De gevolgen heb ik zelf meegemaakt. En dan zijn er nog geen levens verloren gegaan.
   Wanneer mensen zeggen dat ze niet willen gepakt worden door de politie, zeg ik meestal dat het leven je vaak sneller pakt dan de politie. Mensen vergeten het makkelijk, maar met een glas teveel op, kan je veel kapot maken…

 4. Ik drink wel alcohol, zoals jij wel weet, maar altijd met mate. Eens tipsy zou nog wel eens kunnen gebeuren (vooral omdat ik maar 1 of twee glazen nodig heb, om het te voelen). Op het personeelsfeest in januari 2016 was ik iets meer dan tipsy, maar ik moest ook niet met de wagen rijden 😉 Echt dronken ben ik al héél lang niet meer geweest en dat wil ik zo houden. Voor mij is alcohol een smaakmaker, geen noodzaak. Ik kan de meeste (zoete) dranken wel appreciëren, maar het moet gezellig blijven!

 5. Ik drink geen alcohol. Niet omdat ik niet niet wil, een glaasje lijkt me best fijn op z’n tijd maar ik lust gewoon bijna niets. Het enige wat ik (misschien 1 keer in het jaar drink) is Jillz, maar daar ben ik na een half flesje ook wel klaar mee.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.