Regelmatig wordt er mij gevraagd naar mijn beweegredenen. Waarom heb ik besloten om vegetarisch te eten? Waarom koop ik deze maand niet gewoon dat shirtje waar ik zin in heb? Waarom kies ik voor een energieleverancier die enkel groene stroom levert? De reden erachter is vrij simpel: ik wil mijn leven bewust leven en ik geloof dat ik een verschil kan maken.

Maar alleen

Er zijn verschillende reacties op dat antwoord. Soms antwoorden mensen dat zij in het nu leven en dus weinig op hebben met de lange termijn – langer dan hun eigen leven vaak – maar even vaak vragen mensen mij of ik werkelijk geloof dat ik een verschil kan maken.

“Als je als enige persoon in de wereld ervan overtuigd bent dat vlees eten slecht is voor het milieu, denk je dan werkelijk dat de producenten zullen merken dat jij geen vlees meer koopt?” vraagt men mij dan. Argumenten worden vaak onthaalt op een ‘maar dat maakt toch geen verschil’ of ‘het valt toch niet te veranderen’. Mensen geloven al te vaak dat hun mening, zij in hun eentje maar weinig verschil kunnen maken. Ze zeggen dat multinationals, bankiers en aandeelhouders de werkelijke macht in handen hebben. Daar ga jij als kleine garnaal toch niets aan gaan veranderen?

Ik vind dit een nogal makkelijk antwoord en een behoorlijk pessimistische visie. Het grote verschil zal waarschijnlijk niet van mij komen, maar als ik al geen moeite doe, waarom zou iemand anders dan nog de moeite doen? Als ik alleen ben, zal ik misschien niet meteen invloed uitoefenen op de grote producent, maar wel op mijn omgeving. Je kan nooit voorspellen hoeveel effect jouw gedrag zal hebben op de rest van de wereld. Begon de revolutie waarbij Afrikaanse mensen uiteindelijk meer rechten kregen niet doordat een vrouw in een bus weigerde om haar plaats af te staan?

Be the change you want to see in the world

dbae499efa6da4190e1766c5726d2ea8
Pinterest

 

Wanneer mensen willen dat de wereld verandert, lijken ze vaak een afwachtende houding aan te nemen. Anderen zullen het wel voor ons doen, is wat hun houding uitspreekt. Ze wachten op hun partner om aan hun relatie te werken, ze wachten op hun baas om hen opslag te geven, ze wachten op het zoveelste pact om de milieuproblemen aan te pakken.

Als je bepaalde waarden met je meedraagt en de wereld is niet in overeenstemming met jouw waarden, moet je dan de waarden van de wereld uitdragen of die van jezelf? Mensen zijn vaak ongelukkig omdat de dingen niet veranderen, omdat hun waarden niet lijken te stroken met de rest van de wereld. Het is een heel bekend gevoel. Maar voor mijzelf is er maar iets veranderd zodra ik ervoor koos om naar mijn eigen waarden te gaan leven.

Is er iets veranderd? Jawel, mijn hele wereld!

Door nieuwe ogen

926547a3e5ab653284ca86a598c1cbd8
Pinterest

 

Mijn wereld is veranderd, omdat ik met nieuwe ogen naar de wereld ging kijken. Soms is het moeilijk om mij niet te ergeren aan het feit dat er dingen niet zijn zoals ik het in mijn ideaalbeeld zie. Ergeren is echter de eenvoudigste oplossing, erover zagen ook. Het is helemaal anders wanneer je zelf je eigen waarden gaat uitdragen.

Als ik heel eerlijk mag zijn, zal de grootste verandering in jezelf plaats vinden. Je zal innerlijke vrede vinden. Uiteindelijk lijkt het alsof je het voornamelijk voor jezelf doet. Iemand die vrede uitstraalt, zal echter ook makkelijker andere mensen aansporen om naar die vrede te zoeken en op hun manier hun waarden na te leven.

Zou het zo’n verschillende wereld zijn? Waarschijnlijk wel, maar wanneer we meer naar onze eigen waarden zouden luisteren en minder naar ‘de wereld’ zouden we allemaal al een pak gelukkiger zijn. Dat alleen al zou een veel mooiere wereld creëren.

5 Replies to “Mijmeringen | Het valt toch niet te veranderen…”

  1. Wat je zegt klopt helemaal. Wanneer je je bewust bent van wat je doet, je aanpast aan wat jij denkt dat goed is, dan vind je rust.
    Ik vind dat echt altijd zo ontzettend sip als mensen negatief reageren op dingen die jij doet, waarvan je denkt dat het goed is. Zelf word ik vaak ‘de hippie’ genoemd, omdat ik ook sta voor ‘groen’, bio, proefdiervrij, vegetarisch eten, etc.

    1. Dat zijn jammere reacties inderdaad. Ik loop er op mijn werk vaak tegenaan en je moet behoorlijk sterk in je schoenen staan om daar dan voor je eigen principes te blijven gaan!

  2. Ik vind het erg vervelend als ik mijzelf moet verdedigen tegen “de rest” wanneer ik op een andere manier ergens tegen aan kijk. Wat maakt mijn manier van doen en laten anders? Waarom zou mijn manier van handelen en denken niet goed zijn? Daar wordt ik wel eens moe van. Mensen laten elkaar heel vaak niet in hun waarde omdat het anders is dan hun eigen leefwereld.
    Ik vind dat je een heel mooi stuk hebt geschreven.

    1. Men denkt makkelijk dat de eigen denkwijze de juiste is. Ik heb dat minder geloof ik. Wat mijn verdediging ook anders maakt 🙂 Met een beetje respect zouden we een mooiere wereld hebben.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.