Eenmaal we aan een nieuw jaar gestart zijn, hebben wij hier een heel vreemde gewoonte: we gaan iedereen te pas en te onpas kussen! Op de wang weliswaar, maar toch, drie soms vier kussen worden parmantig op mijn wangen geplaatst. Ik heb er niet om gevraagd, eigenlijk heb ik er ook geen zin in en stiekem denk ik dat het van veel mensen niet eens echt gemeend is.

images

Publiek terrein

In januari lijkt mijn gezicht plots publiek terrein. Gelukkig wensen geen totaal onbekende mensen mij een gelukkig nieuwjaar waarna ze die drie smakkerds op mijn wangen plaatsen. Tussen de mensen die dit doen, zitten er echter wel onbekenden!

Laat mij duidelijk zijn: ik heb er geen enkel probleem mee dat familie en vrienden mij omhelzen, ‘gelukkig nieuwjaar’ of ‘de beste wensen’ in mijn oor toeteren en daarna die kussen geven. Het zijn mensen waar ik ook om geef, waar ik ook ‘alle goeds voor het nieuwe jaar’ tegen gil en die ik in mijn armen neem.

Waar ik mij soms vragen bij stel is, waarom willen we dit plots ook gaan doen bij mensen die we helemaal niet kennen? Ik heb er geen idee van hoeveel nieuwjaarsrecepties jullie in januari aflopen, maar ik heb er weer een heleboel op de planning staan waarbij bestuursleden mij gaan kussen of waar de rijtjes handenschudden omgetoverd worden tot rijtjes kussen. En die beste wensen? Die zijn de helft van de uitgesproken keren helemaal niet gemeend.

Ik hou niet van kussen

Voilà, daar heb je het zwart op wit. Ik heb een hekel aan kussen met iemand anders dan mijn man. Ik vind niets intiems aan kussen. Het is vervelend en overbodig. Wanneer ik iemand graag heb dan geef ik die een knuffel om mijn gevoel te tonen. Als ik iemand wil troosten dan neem ik die in mijn armen. Een schouderklopje als ik ze moed inspreek, arm in arm lopen, handen vasthouden om tussen een massa volk te raken. Fysiek contact is voor mij geen probleem, maar waarom dat hopeloze gekus?

Ik wilde nu eigenlijk gaan uitleggen waarom ik niet van kussen hou, maar hoe doe je dat? Er valt geen verhaal te vertellen over een traumatische ervaring waardoor ik een hekel heb aan kussen. Er is geen geweldige anekdote over mijn kuservaringen. Noch heb ik een spannende vertelling voor jullie om duidelijk te maken waarom ik kussen haat.

Geef-elkaar-een-knuffel-maand

Goed, ik vind kussen niet intiem, dus dan krijgen die onbekende rijen hun kussen wel, maar voor mijn echte vrienden wil ik geen verstrooide kussen gooien. Mijn goede vrienden en fijne familie geef ik graag een warme knuffel in de koude januarimaand.

Wat denken jullie? Is dat geen beter idee?

Afbeelding afkomstig van Google.

8 Replies to “Mijmeringen | Drie kussen voor het nieuwe jaar”

      1. Geen knuffels en geen kussen. Gewoon bij elkaar zitten, elkaar gelukkig nieuwjaar wensen en evt toasten met een drankje (ligt aan de mensen met wie je nieuwjaar viert, of je thuis zit of bij vrienden of bij collega’s).

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.