De wekker gaat. Snel hol je naar de badkamer, springt onder de douche en kleed je om. Het ontbijt sla je vandaag maar eens over, want je voelt hoe je maag omkeert bij het idee ‘eten’. Een kop koffie is wel voldoende. Snel check je nog even je mail, en natuurlijk facebook, terwijl je je koffie naar binnen werkt. Dan is het alweer tijd om je in de dagelijkse files te begeven op weg naar je werk. Herkenbaar? Je bent vast niet de enige die ’s morgens het idee heeft een race tegen de tijd te voeren. Alsof alles door je vinger slipt. Je bent er eigenlijk met je hoofd niet bij en hebt op het einde van de dag geen idee waar je nu eigenlijk je energie aan kwijt bent gespeeld. Uiteindelijk overheerst het gevoel dat de essentie van het leven aan je voorbij gaat.

Geregeerd door concepten, ‘daar’ en moeten

Veel van wat we doen, doen we op automatische piloot. Dat heeft zijn voordelen: dat je niet elke ochtend opnieuw moet nadenken over hoe je alweer je kleren moet aantrekken, zorgt ervoor dat je sneller in je dagelijkse outfit beneden kan verschijnen. Maar het heeft ook zijn nadelen. Je kent het concept kiwi en bent voornamelijk met dat concept bezig, zonder dat je werkelijk de smaak, de textuur, het gevoel van de kiwi ervaart. De kennis die je over de kiwi hebt, overheerst jouw beleving. Ditzelfde geldt voor alles rondom jou: je eten, de drankjes, de zon op je gezicht, een warme douche, je zachte bed en zelfs je vrienden.

Concepten overheersen ons denken en onze ervaringen, maar ook het idee van wat ‘hoort’ doet dat. We laten ons leiden door meningen over hoe de wereld zou moeten zijn, hoe de mensen rondom jou zouden moeten reageren, hoe je je zou moeten voelen. Die meningen komen van buitenaf, maar evenzeer van jezelf. En alles wat niet aan die ideeën of verwachtingen voldoet, is verkeerd en levert ons een zeker ‘leed’ op. Waarom lopen de dingen niet zoals wij dat willen?

Steeds meer geloven we dus dat het ‘nu’ niet goed genoeg is. Alles moet anders, het moet voldoen aan onze ideeën en verwachtingen. We willen steeds ‘daar’ zijn. Soms ligt dat in de toekomst, wanneer we die nieuwe auto hebben of zoveel afgevallen zijn. Soms ligt dat in het verleden, vroeger toen alles nog goed was. Kortom: we zijn niet bezig met het nu, maar met alles wat was of nog moet komen. En we geloven dat het dan allemaal beter wordt.

creativiteit

‘Nu’ heeft alles al in zich

Yesterday is history,
Tomorrow is a mystery,
Today is a gift.
That’s why we call it the ‘present’.
~Eleanor Roosevelt

Als we heel eerlijk zijn tegen onszelf dan kunnen we stellen dat het verleden nooit terug keert. Waarom zouden we dan tijd verspillen met hunkeren naar iets wat nooit terug komt? Over de toekomst bestaan geen zekerheden. Je mag dan nog zo geloven dat alles beter wordt wanneer je tien kilo kwijt bent, er is niemand die je dat kan garanderen zwart-op-wit. Dat wil niet zeggen dat je je ambities moet laten varen, maar wel dat je het moment, je gevoelens en gedachten, niet moet laten overheersen door alles wat nog komen moet (en je dus geen garanties over hebt). Het enige wat echt is, dat is het heden. Wie met volle aandacht in het ‘nu’ komt te staan, zal ontdekken dat er in dit moment een grote rijkdom heerst. En dat ‘nu’ al alles in zich heeft.

Maar hoe begin je daar nu aan, met volle aandacht in het nu leven?

♥ Geef de dingen aandacht met de geest van een beginner.
In de geest van een beginner zijn er oneindig veel mogelijkheden. In de geest van een specialist slechts enkele…” Laat vorige ervaringen, kennis en concepten los. Treed de wereld tegemoet alsof je haar nog nooit hebt gezien. Je kan hiermee beginnen op momenten waarbij je daar ruim de tijd voor kan nemen. Drink eens een kop koffie alsof je dat nog nooit hebt gedaan. Maak een wandeling en kijk rondom je met de ogen van een kind dat de wereld voor het eerst ziet. Neem een douche en ervaar het alsof je nog nooit eerder de waterstraal op je huid voelde. Open je geest en laat alle mogelijkheden binnen.

♥ Even pauzeren.
“Het leven is als een muziekinstrument waarvan je de snaren soms moet spannen en ontspannen om mooie muziek te kunnen maken.” Wanneer je druk bezig bent en de dingen zomaar aan je voorbij gaan: stop, adem en geef aandacht aan het moment. Merk je hoe je vingers over het toetsenbord glijden? Voel je papieren tussen je handen doorgaan? Ervaar je de wind of de zon op je gezicht? Hoe voelen je voeten aan? Adem diep in en geef even volle aandacht aan alles waar je mee bezig bent.

♥ Schenk aandacht aan je adem.
“Breath. Let go. And remind yourself that this very moment is the only one you know you have for sure.” Middenin een drukke dag word je soms overspoeld door gevoelens, gedachten en allerlei indrukken. Het is niet eenvoudig om dan een focuspunt te vinden om al je aandacht op te richten. Een ding dat altijd bij je is en waar je altijd op kan teruggrijpen is je adem. Richt je aandacht op je ademhaling om je zo bewust te worden van je innerlijke wereld. Uiteindelijk heeft deze soms meer aandacht en zorg nodig dan we haar schenken.

One Reply to “Met volle aandacht in het NU”

  1. In het nu is zeker waar je moet zijn, daarom ben ik ook altijd eerder op dan dat ik weg moet, zodat ik gewoon bewust mijn dingen kan doen nog en rustig aan wakker worden, en kan genieten van onderweg zijn als ik onderweg ben, zoals straks ook, eerst hier en nu, en straks op naar werk en dan de rest. Al heb ik mij er wel op ingesteld nu, gisteren rustig aan gedaan om energie op te doen, tegelijk genoten van mijn haakwerk en meer dingen die energie op hebben geleverd.

    Kortom het valt echt wel te combineren, ook het verleden, zo nu en dan terug kijken met een glimlach, en ja ik zou nog weleens terug willen, natuurlijk, wie niet. De mensen alleen weer zien die er niet meer zijn. Het verschil is, blijf je erin hangen of blik je even terug of vooruit en kom je dan weer terug in het nu.

    X
    Morgaine onlangs geplaatst…Het bankjeMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.