Lichaamsbewust, het woord kwam bij me binnen en bleef daar even hangen. Het lukte haar niet zo goed om het uit te leggen, maar ze slaagde er wel heel goed in om het ons te doen voelen.

Wanneer weet je dat je handen op schouderhoogte hangen, je voeten op schouderbreedte staan of evenwijdig staan? De meeste mensen kijken in een spiegel of naar beneden en hebben het dan nog moeilijk om in te schatten hoe het zit. In Tai Chi is het belangrijk om zonder referentiepunten te weten waar je handen, voeten, armen, benen, … zich bevinden. Het is een van de lessen van Tai Chi: waar bevind je lichaam zich in de ruimte, t.o.v. de ruimte en anderen.

Maandagavond hadden ik en een vriendin onze eerste les Tai Chi. Oorspronkelijk hadden we het idee opgevat om op dansles te gaan. Omdat we zin hadden om iets actiefs te doen, om samen iets te doen, omdat dansen ook goed is voor ‘houding’ en voor je geest. Maar iemand raadde haar aan om Tai Chi te gaan doen. Het gaat meer over je lichaam leren kennen en je goed voelen dan dansles in welke vorm dan ook.

503685aaa8dae8b0963ab81c3f4c81b9

Aangezien Oosterse religie en meditatie mij altijd hadden aangesproken vond ik het niet erg om onze plannen te wijzigen. Ik had al eens een beetje opzoekingswerk gedaan en het sprak mij eigenlijk ook wel aan.

De rusthouding, de basishouding en alle andere houdingen die we gisteren doorliepen, zorgden voor een zekere rust in het hoofd. Eenmaal ik gevonden had hoe je iets beter voor evenwicht zorgt, kon ik daar de controle loslaten. De controle over alles rondom mij, over mijn lichaam zocht ik nog de nodige controle om de vormen op een goede manier uit te voeren.

Het was een fijn uurtje en nodigde uit voor de komende lessen.

2 Replies to “Met de voeten op de grond”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.