Vorige week besloten wij dat het tijd werd om een stapje verder te gaan in onze duurzame levensstijl. Dat er in mei een nieuwe uitdaging klaar staat, past dus perfect in mijn groene voornemen. Tournée Minerale en Dagen zonder Vlees hebben er een broertje bij: Mei Plastic Vrij.

Wat is de bedoeling?

Met Mei Plastic Vrij proberen de organisatoren mensen bewuster te maken van hun consumptiegedrag, vooral op vlak van de aankoop van producten uit plastic. Wie de nieuwtjes op vlak van milieu een beetje volgt, weet vast wel dat we met een groot probleem zitten. Onze oceanen zitten vol plastic dat niet verdwijnt en zelfs heuse eilanden vormt. Dit is een kleine ramp voor de ecosystemen die onze oceanen zo rijk maken. Het is ook lang nog niet gedaan met het plastic dat in onze oceanen verdwijnt. Jaarlijks voegen we meer dan 8 miljoen ton plastic toe aan de reeds bestaande berg. Tijd om daar verandering in te brengen!

Plastic blijkt bovendien ook schadelijker voor onze gezondheid dan eerst gedacht werd. Van bepaalde producten komen deeltjes in ons drinkwater, de bodem en de lucht terecht. Zo vergiftigen ze ook ons voedsel. Ons lichaam moet omgaan met een vreemde stof die niet gekend is. Logisch dus dat de aanwezigheid van plastic in ons leven onder andere de oorzaak is van kanker.

plastic fles

Met Mei Plasticvrij willen de organisatoren omwille van 10 verschillende redenen dat mensen minder plastic gaan gebruiken. Het ultieme doel is natuurlijk om de wereld volledig plastic vrij te maken. Maar daar beginnen we mee door kleine stapjes te nemen.

De uitdaging

Het is dus zeker niet de bedoeling dat je tijdens deze uitdaging meteen alle plastic uit je leven bant. Ga je alles weggooien dat van plastic is, dan gaat deze maand natuurlijk aan zijn doelstelling voorbij (er zal meer plastic de wereld ingaan). Wat wel de bedoeling is, is dat je minder wegwerp koopt en uitkijkt naar alternatieven voor plastic.

Dat is een uitdaging die ik de komende maand graag aan ga! Voor een deel zijn wij al op de goede weg, maar er kunnen nog altijd veranderingen door gevoerd worden.

Wat wij willen doen deze maand:

 • Weg met de plastic tasjes voor groente en fruit. Wat wel in een tasje zou moeten (tomaatjes in bulk bv.), daar wil ik een alternatief voor vinden;
 • Schoonmaakproducten in andere verpakkingen kopen dan plastic;
 • Plastic dat rondslingert in de natuur opruimen;
 • Overstappen op wasbare inlegkruisjes i.p.v. wegwerp;
 • Meer bewaardoosjes gebruiken i.p.v. plastiek folie;
 • Zeep in blok kopen als vervanging voor de flessen douchegel en scheerschuim (en misschien zelfs in plaats van shampoo);
 • De mogelijkheid van herbruikbare wattenstaafjes eens bekijken;
 • Zoveel mogelijk plastic verpakkingen vermijden in de supermarkt.

Ik ben benieuwd welke lessen ik deze maand zal leren over plastic en zijn alternatieven. Hopelijk wordt onze vuilnisbak de komende weken toch weer iets minder vol!

Doen jullie mee aan #meiplasticvrij?

14 Replies to “Mei Plastic Vrij – ook wij gaan de uitdaging aan!”

 1. Poe, lijkt me een hele opgaaf. Ik koop fruit bij voorkeur niet in plastic. Weeg het af en leg het los in mijn krat. Maar er is zoveel al voorverpakt, dat het wel heel moeilijk is.
  We scheiden hier wel al het afval.

  1. Ik probeer dat voorverpakte te vermijden. De laatste tijd merk ik in onze supermarkt ook wel dat er steeds minder groenten en fruit voorverpakt zijn. Of dat je op z’n minst de keuze hebt om een niet-voorverpakte variant te kiezen 🙂

 2. Een heleboel doe ik al zonder plastic, vooral groente en fruit, als dat even kan, doe ik dat niet in een zak, ik heb dan ook meerdere linnen tassen bijv. van de AH en zelfs een jute grote tas van de Plus en zo voorts, plastic tasjes bij mij allang weg. Wel heb ik van die zeeman tasjes, recycle, die je ook weer in kunt leveren, erg handig ook, voor bijv, groente fruit los mee te nemen.

  Lastiger is het om bijv. cherry tomaatjes mee te nemen, zie je ook vaak los tegenwoordig om zelf het gewicht te bepalen en dan zeg ik, neem die bakjes mee naar de winkel, met deksel… 😉

  Succes!

  X

  1. Als je naar de meer ecologische producten gaat en buiten de regulieren supermarkt kijkt, lukt het al redelijker om plastiek te vermijden. Karton begint daar steeds een populairdere verpakkingsmethode te zijn.

 3. Helemaal mee doen gaat mij (nog) niet lukken. We zijn al wel aardig op weg in het scheiden van plastic afval. Ben de heren thuis aardig aan het drillen. Verder irriteer ik mij mateloos aan de vele voorverpakte groente en fruit zoals komkommer en sla in plastic. (Waarom?!) Ik probeer deze zoveel mogelijk links te laten liggen. Ik wil zelf nog wel een opruimactie in het park gaan starten. Met iedere wandeling die ik daar maak zie ik veel zwervend afval liggen waar ik mij ook giga aan stoor. Ik weet zeker dat ik een vuilniszak met blikjes en flesjes gevuld zal krijgen. Jullie zijn in ieder geval al flink goed bezig.

  1. Het gaat voor mij ook kom bewustwording en zoveel mogelijk plastic vermijden. Helemaal plastic vrij is nogal lastig denk ik. Maar ik ga sowieso over mijn bevindingen ook wel een blogje schrijven denk ik.
   Opruimen is alvast een goede actie hoor! Teveel mensen die nog hun vuilnis op de grond gooien. Ik snap dat gewoon niet…

  1. Ik heb een testpakketje gekocht en daarbij vond ik de inlegkruisjes van Imse Vimse ook wel het leukst. Binnenkort cupparty bij mij thuis, ben ook benieuwd naar de ideetjes die we daar gaan opdoen 🙂

 4. Ik doe graag mee. Ik vind die plastic eilanden echt akelig.Ik vind de uitdaging tof maar er is toch een problematisch kantje aan. In het dorp waar ik woon, zijn er een paar bakkers en een kleine supermarkt. Ik ben dicht bij huis wat beperkt in mijn mogelijkheden. Ik heb bewust geen diepvries en geen microgolf oven. Ik ga om de twee dagen te voet boodschappen doen met een herbruikbare tas waarin ik niet meer mee neem dan ik kan dragen. De laatste tijd merk ik echter dat mijn buurtsupermarkt steeds meer aan de ” ik verpak alles in plastic en schuimrubber trend ” meedoet. Ik werk voornamelijk thuis, ben dus weinig met de auto op de baan ( en toch verschiet ik ervan hoeveel kilometers ik nog doe), maar als ik bijvoorbeeld spuitwater wil kopen, dan doe ik dat niet per fles natuurlijk, maar stop ik bij de winkel als ik toch ergens heen moet waar ik de auto voor nodig heb. Misschien moet ik voortaan in die winkels komkommers en radijsjes kopen want daar zijn ze niet in plastic verpakt… en het idee van een blokje zeep te gebruiken ipv douchegel, vind ik gewoonweg super

  1. Het is echt een kwestie van afwegingen maken. Ik merk ook dat het niet altijd makkelijk is om groenten en fruit zonder plastic te kopen. Er wordt nogal veel verpakt in plastic wanneer het eigenlijk niet nodig is!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.