De laatste dag van de mei betekent hier ook meteen de laatste dag van de challenge ‘Mei Plastic Vrij’. Toen ik aan deze challenge begon, had ik als doel vooral bewust te worden van alle wegwerpplastic die wij hier in huis halen. Ik had voor mezelf ook een aantal punten opgesteld waaraan ik wilde werken. Hoe liep deze challenge voor mij? Waar liep ik tegenaan? Welke dingen neem ik mee voor de toekomst? En wat wil ik aan jou meegeven voor een plasticvrije levensstijl.

Plastic Vrij in Mei

Om goed met de challenge van start te gaan, zette ik een aantal punten op een rij waar ik mee aan de slag wilde:

 • Weg met de plastic tasjes voor groente en fruit. Wat wel in een tasje zou moeten (tomaatjes in bulk bv.), daar wil ik een alternatief voor vinden;
 • Schoonmaakproducten in andere verpakkingen kopen dan plastic;
 • Plastic dat rondslingert in de natuur opruimen;
 • Overstappen op wasbare inlegkruisjes i.p.v. wegwerp;
 • Meer bewaardoosjes gebruiken i.p.v. plastiek folie;
 • Zeep in blok kopen als vervanging voor de flessen douchegel en scheerschuim (en misschien zelfs in plaats van shampoo);
 • De mogelijkheid van herbruikbare wattenstaafjes eens bekijken;
 • Zoveel mogelijk plastic verpakkingen vermijden in de supermarkt.

Als ik terug kijk op afgelopen maand, ben ik best tevreden met het resultaat. Niet alleen schaften we herbruikbare tasjes aan voor groenten en fruit, maar ook een aantal andere wegwerpspullen werden vervangen door herbruikbare varianten. Zo mochten we wasbare wattenschijfjes en foodhuggers verwelkomen in ons huisje. Ik zette ook de eerste stappen naar wasbare inlegkruisjes. Een testpakketje werd aangekocht, maar ik plande ook meteen een infosessie in met een consulent om zo goed geïnformeerd te beginnen aan mijn eigen wasbaar avontuur. En niet alleen ik, maar ook een aantal vriendinnen zijn enthousiast om meer te leren over de herbruikbare variant. To be continued!

Lees ook waarom je wasbare inlegkruisjes zou gebruiken

finishing touch

De blokken zeep zijn hier ook al ingeburgerd. We zijn de laatste restjes douchegel aan het opgebruiken. Mijn Lief gebruikte al een blokje zeep in plaats van scheerschuim, maar ik ben nu ook over gestapt. Bewaardoosjes genoeg, plastic folie is buiten gebruik. Ook de foodhuggers droegen daartoe bij. Met schoonmaakproducten zit ik nog een beetje in de knoop want veel verpakkingen zijn wegwerpplastic. En ook in de supermarkt is dat plastic vermijden niet altijd zo eenvoudig.

Het was een uitdaging

Helemaal vrij van plastic was mei toch niet. Hoewel ik echt oplette wat ik waar kocht en daarbij probeerde plastic te vermijden, het bleek niet altijd zo eenvoudig om minder plastic verpakkingen aan te schaffen. Voornamelijk omdat sommige principes botsten met het plastic-vrij-verhaal.

plastic verpakkingen

Uit principe koop ik bijvoorbeeld zoveel mogelijk producten lokaal. Een initiatief dat daarbij een grote hulp is, is de Buurderij. De Buurderij is een online boerenmarkt waar je gedurende een aantal dagen producten van lokale producenten kan bestellen om deze daarna af te halen in een afhaalpunt. In mijn stad is dat op vrijdagavond. Veel producten die ik daar echter ophaal zijn verpakt in plastic: vlees, fruit, aardappelen, yoghurt. De reden daarvoor is dat het ofwel vacuüm verpakt is, ofwel dat een alternatief niet meteen beschikbaar is. Ik ben afgelopen maand natuurlijk niet de kassa van de supermarkten extra gaan spijzen als ik uit principe bij lokale producenten koop. Maar dat betekent wel dat ik meer plastic heb gebruikt dan eigenlijk de bedoeling was.

Hoe gaat het verder?

Ik stop natuurlijk niet nu Mei Plastic Vrij gedaan is. Integendeel, ik ben me nu veel bewuster geworden van alle plastic die de ronde doet. Via facebook heb ik een aantal filmpjes en reportages over de gevolgen van plastic gezien. Die gaan veel verder dan wat we zelf allemaal denken. Niet alleen de gezondheid van de planeet en zijn flora en fauna lijden er onder. Ook onze eigen gezondheid staat op het spel door het overmatig gebruik van plastic. Wat mij betreft, is het dus tijd om de verandering waar ik mee begonnen ben ook verder te zetten. Er is nog veel waar ik mee aan de slag wil gaan.

Zo denk ik erover mijn scheermes te vervangen door een veiligheidsmes. Onze shampoo zit ook nog steeds in een plastic fles en ik wil graag eens de shampoobars testen. Voor het vervangen van wattenstaafjes heb ik ook al tips gekregen op mijn vorige posts. Er vallen dus best nog wat wegwerpspullen te vervangen door herbruikbare.

Ook met het vermijden van plastic verpakkingen wil ik verder gaan. Er zou een verpakkingsvrije winkel zijn in Kortrijk die ik graag eens een bezoekje wil brengen. Aangezien de Buurderij een verhaal is van duurzaamheid, kaartte ik het gebruik van plastic ook al eens aan op de vergadering afgelopen maandag. Er zijn vast nog zaken die ik over het hoofd zie. Er is dus zeker nog ruimte voor verbetering.

Een ding is zeker: ik ga alvast verder met het minderen van wegwerpplastic. En ik begin daarmee door op dezelfde voet verder te gaan als afgelopen maand. Met een aantal concrete tips hoop ik jullie alvast te inspireren om ook minder plastic te gaan gebruiken!

24 Replies to “Mei Plastic Vrij – de eerste stappen naar een plasticvrije wereld”

 1. Super goed bezig, ik probeer ook absoluut minder plastic te gebuiken en hoewel het met fruit en groente aardig lukt, is het ook lastig. Een verpakkingsvrijer winkel daar hoor je steeds smeer over. goed hoor! Ik probeer ook plastic op te ruimen wat ik onder weg tegen kom.

  1. Uiteindelijk vind ik het een kleine inspanning en na een maand opletten, valt mij al veel meer op. Dus kan ik er ook maar lekker mee doorgaan natuurlijk 😀

  1. Kunnen jullie het dan ook apart laten inzamelen? Want wat apart ingezameld wordt van plastic wordt ook vaak gerecycleerd. Minder kans dat het in de plastic soep terecht komt dan ook hè 🙂

  1. Als je goed oplet dan vind je zelfs in een reguliere supermarkt al gauw een alternatief. Maar geen bio kopen, want blijkbaar moet dat allemaal in plastic (ik snap niet waarom overigens).

 2. Ik doe groente en fruit in de supermarkt nooit in een plastic zakje. Hoewel het meer geaccepteerd wordt, zijn er nog altijd heel veel mensen die dat raar vinden. Of zelfs smerig, want dan kan je groente vies worden. Alsof een krop sla niet rechtstreeks van het land komt?!

 3. Goed bezig zeg! Wij doen aan het recyclen van plasic en als ik zie hoeveel plastic er eigenlijk, vaak onnodig, om producten zit, is het goed om hier bewust mee bezig te zijn en mogelijk alternatieven te kiezen. Als we allemaal ons steentje bijdragen, helpen we hopelijk de natuur!

  1. Die redenering volg ik ook! Producenten beweren echter dat het plastic er wel met een reden omzit. Ik snap niet waarom de ene komkommer dan wel een plastic jasje nodig heeft en de andere niet. Maar soit…

 4. Je bent fantastisch goed bezig. Het laatste jaar probeer ik ook wel wat plastic te vermijden al is het niet altijd makkelijk. Verschillende supermarkten blijven alles, maar dan ook alles in extra plastic verpakken

  1. Alle plastic die extra eraan hangt, die laat ik tegenwoordig achter in de supermarkt. Het is wel gebruikt geweest, maar zo geef je denk ik ook een signaal dat je het anders wilt…

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.