Dagelijks worden we overspoeld door miljoenen prikkels. Het verkeer is hectisch: er zijn veel auto’s op de weg, overal verkeerslichten en borden die je in de gaten moet houden. Op het werk worden bestookt voor verschillende informaticaprogramma’s tegelijk. Er komen meldingen binnen op onze telefoon. Mensen verwachten dat we zo snel mogelijk antwoorden. Geen wonder dat je soms geen ruimte meer hebt in je hoofd!

Wanneer al die prikkels mij overspoelen en het me teveel wordt, ben ik echt niet aangenaam meer. Schreeuwt mijn dochtertje iets te luid dan kan ik ontploffen. Later heb ik dan weer spijt van die actie. Het gebrek aan ruimte in mijn hoofd voelt ook gewoon niet goed. Het is moeilijker om ’s avonds in slaap te vallen. De taken die op mij liggen te wachten, lijken onoverkomelijk. Ik vind het moeilijk om me te concentreren op dat wat ik het liefste doen: een boek lezen. Daarom integreerde ik een aantal goede gewoonten om meer ruimte in je hoofd te krijgen.

Dankzij deze goede gewoonten slaag ik er nu wel in om me te concentreren, te genieten van mijn gezin en mijn vrije tijd.

1 – Gebruik de niet-storen-functie op je telefoon

Niet iedereen is zich ervan bewust, maar er staat een niet-storen-functie op je smartphone. Het is soms even zoeken om deze te vinden, maar toen ik hem eenmaal gevonden had, werd het leven alleen maar aangenamer. Ik heb mijn telefoon zo ingesteld dat de functie automatisch aanspringt om 9u ’s avonds en pas uitschakelt rond 8u ’s morgens.

De functie zorgt ervoor dat je telefoon het geluid uitschakelt voor meldingen, berichten of telefoontjes. Enkel de contacten die ik heb toegevoegd aan de prioriteitenlijst kunnen mij tussen die uren bereiken. Dat laatste is een groot voordeel tegenover je telefoon gewoon op stil zetten.

Omdat mijn telefoon tijdens die uren op ‘niet storen’ staat, kan ik ook niet afgeleid worden door de vele meldingen en berichten die op die momenten binnen komen. En ‘niet storen’ kan je ook handmatig aanzetten op momenten dat je echt even rust nodig hebt.

2 – Maak to-do-lijstjes en planningen

Mijn ervaring is dat mijn hoofd op ontploffen staat wanneer ik probeer te onthouden wat ik allemaal moet doen. Wanneer ik mijn to-do-lijstjes in mijn hoofd maak dan is mijn hoofd daarmee gevuld waardoor er geen ruimte lijkt voor andere dingen. Ik vergeet ook veel makkelijker iets waardoor ik dan achteraf alles nog moet inhalen.

Ook mijn afspraken probeer ik al jaren niet meer allemaal te onthouden. Ik vertrouw nu op mijn gedeelde agenda. Ik en mijn Lief hebben in een online agenda al onze afspraken staan, elk in zijn eigen kleurtje. Zo zien we wie wanneer thuis is en of er opvang moet voorzien worden voor Amélie. In die agenda durf ik ook wel eens to-do’s zetten, zodat ik ze niet vergeet!

Maar ook voor het eten maken we een planning. Zo hoeven we maar één keer in de week boodschappen te doen en is er nooit stress over wat we zullen eten vandaag. Je leest het: ik ben fan van lijstjes en planningen om meer ruimte in je hoofd te krijgen!

3 – Hou een notitieboekje bij de hand

Doorheen de dag spoken er allerlei gedachten door je hoofd. Velen zijn helemaal niet nuttig en zelfs niet eens behulpzaam. Soms komen er ook nuttige en belangrijke dingen voorbij. Om meer ruimte in je hoofd te krijgen, is het interessant om die gedachten gewoon neer te pennen. Daarom heb ik pen en papier bij me in de vorm van een notitieboekje. Ik noteer daar de nuttige en behulpzame gedachten in, maar ook de minder nuttige gedachten krijgen daar een plekje. In veel gevallen is het gewoon een effectieve manier om een rondspokende gedachte te doen verdwijnen.

Zwarte, kritische en negatieve gedachten houden er niet van om in het daglicht gehouden te worden. Wanneer je ze noteert, worden ze plots heel tastbaar. Vreemd genoeg lijken die gedachten op dat moment plots gek. Waarom zou je dit nu denken over jezelf of een ander? De gedachten houden plots geen steek meer. Schrijf ze dus op om ze los te laten. Zo krijgen ze minder greep op je en krijg je weer ruimte in je hoofd.

Lees ook hoe je grip krijgt op je gedachten

4 – Doe iets in stilte

Het valt me telkens weer op dat mensen televisie of radio echt altijd aan hebben staan. Het lijkt stom, maar ook televisie en radio zorgen voor veel prikkels. Je hebt een constante stroom aan informatie die je niet zelf onder controle hebt. Als je dan al weinig ruimte in je hoofd hebt, komt er alleen maar nog meer bij! Wees daarom selectief in de momenten waarop je radio of televisie aan zet. Als je echt wilt ontspannen, kan je ze beter eens uit zetten of er heel bewust naar luisteren.

Niet alleen lees ik veel liever een boek zonder radio of televisie, maar ook de afwas of opruimen durf ik wel eens in stilte doen. Dat geeft echt veel meer ruimte in je hoofd, omdat je dan niet afgeleid wordt door allerlei geluiden. Muziek kan iets een leuke twist geven, maar het kan ook enorm storen. Kies er dus bewust voor om af en toe eens iets in stilte te doen.

5 – Mediteer elke dag 10 minuten

Mediteren lijkt lastig. Stil zitten op een kussen is niet iedereen gegeven. Maar dit zijn vaak misverstanden. Mediteren heeft daarnaast ook nog eens het voordeel dat je tijd neemt voor jezelf. Je neemt echt tijd om eens naar jezelf (en je lichaam) te luisteren.

Compleet stil zal het nooit worden in je hoofd. Daarvoor heb je wel een heel intensieve training nodig. Maar met een tiental minuten meditatie elke dag kan je de voordelen al ondervinden. Sommige mensen doen het voordat ze aan hun dag beginnen. Voor hen is het een fijne manier om zonder stress op te starten. Ik doe het liever ’s avonds kort voor ik naar bed ga, of wanneer ik net al mijn taken heb afgewerkt. Het geeft ruimte in mijn hoofd en de rust die ik nodig heb om te kunnen ontspannen.

Lees ook hoe je aan meditatie kan beginnen

Ruimte in je hoofd - pinterest

Met deze vijf gewoonten creëer je moeiteloos wat meer rust en ruimte in je hoofd. Iets wat onmisbaar is in een wereld die maar door raast en door draait!

Wat is jouw gewoonte om ruimte in je hoofd te krijgen?

5 Replies to “Meer ruimte in je hoofd – 5 goede gewoonten”

  1. Handig blog. Een hoop doe ik ook om zo wat rust en regelmaat te creëren. Ik zet zelfs mijn telefoon compleet in vliegtuigmodus op het moment dat ik de woonkamer voor de slaapkamer verruil.
    Wat ik verder gedaan heb is alle notificaties uit gezet van de diverse apps. Geeft ook rust. En ik bekijk mn appjes ook niet direct meer. Wanneer het dringend is moet men maar bellen.

  2. Van de telefoon, die staat meestal niet zo hard, vaak hoor ik het niet eens, whahaha, alleen als Liefste en ik uit elkaar zijn, ieder thuis dus, dan hou ik hem in de gaten zelfs, maar anders… ik zie het wel, en zelfs als ze mij bellen, dan gebeurt dat vaak als ik onder de douche sta of bezig ben in de slaapkamer, kortom zie ik pas veel later. Gek he?

    Verder, in stilte, doe ik al jaren, ik lees blogs vaak in stilte, doe huishouden in stilte, doe eigenlijk bijna alles in stilte, tot een bepaalde tijd, dan wil ik wel wat geluid om mij heen, als ik alleen ben vooral, maar dan nog, kies ik zelf wat… Hier heb ik weer werkende ouderwetse stereo en knal ik er een heerlijke cd in , dans en zing mee 😉

    Verder ja, to do lijstjes… erg handig! 😀

    X

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.