Bron: pinterest

Meditatie kwam voor het eerst in mijn leven toen ik als tiener op zoek ging naar mijn eigen pad en informatie ging opzoeken over geloof. Toen ik vijftien was, kwam ik op het idee dat het boeddhisme mij het meeste aansprak en dus werd ik boeddhist. Lang heb ik dat niet vol gehouden, want onthechting is een betrekkelijk moeilijk begrip en een zeer moeilijke doelstelling voor een meisje van vijftien bij wie uiterlijk en wat anderen van je denken ongelofelijk belangrijk is. Maar door mijn besluit om boeddhist te worden, kwam ik wel in aanraking met het begrip meditatie.

In de boeddhistische versie van meditatie wordt meditatie gebruikt om het niets in jezelf te bereiken en volledig op te gaan in het geheel. Het is een van de methoden om onthechting te bereiken, want als je deel uitmaakt van het geheel dan bekommer je je eigenlijk niet meer om uiterlijkheden. Wanneer je het niets vindt in jezelf en opgaat in het geheel, waarbij deze toestand uiteindelijk voor het leven wordt, kan je de verlichting bereiken en zal je op het einde van je leven niet meer reïncarneren, maar opgaan in het nirwana.

Als vijftienjarige dacht ik dat meditatie instantsoep was. Ik ging in lotushouding op de grond zitten en wachtte tot mijn geest het niets vond. Mijn geest is echter een grillig wezentje dat ervan houdt om bezig te zijn. Het moment dat ik niets meer dacht, was eigenlijk het moment dat mijn geest begon aan iets anders. Duizenden gedachten schoten door mijn hoofd en ze waren niet stil te leggen.

Toen ik dus besloot dat boeddhisme toch niets voor mij was, gaf ik de meditatie ook op. Alleen kwam daarna vrij snel wicca en hekserij op mijn pad waar technieken als meditatie ook heel vaak gebruikt worden. Dat er jonge heksen waren die uittredingen hadden en makkelijk hun hoofd leeg konden maken wanneer ze mediteerden begreep ik niet en ik voelde me daarin tekort schieten. Dus zodra ik kon, ging ik op mijn kamer aan de slag om dat ook te kunnen.

Samen met de hekserij vervloog ook mijn zin om te mediteren, maar toen ik op twintigjarige leeftijd via mijn hogeschool mee kon stappen in een proefproject rond mindfullness kwam meditatie terug in mijn leven als een geweldig oplossing voor de problemen die ik ondervond. Het project was eigenlijk een wetenschappelijk onderzoek waarbij de proefpersonen voor de acht-weken-training een enquête moesten invullen en na de acht-weken-training diezelfde vragenlijst voorgeschoteld kregen. Er waren ook nog een aantal opvolgingen later in dat jaar, maar door mijn deelname kon ik de acht-weken-training volgen en ging er een nieuwe wereld voor mij open.

Uittredingen en reizen hoorden voor mij niet meer bij meditatie. Steeds meer begon ik de Oosterse visie op meditatie te begrijpen en in een Westers kleedje te steken. Een jaar lang bleef meditatie voor mij zelfs een dagelijkse praktijk. Maar het was ook confronterend. Wanneer je gaat mediteren neem je een bepaalde houding aan waarbij je je open stelt om tot het grotere geheel te behoren door de leegheid in jezelf te vinden. Dit kan door te zitten, te liggen of iets actiefs te doen zoals wandelen, chanten – mantra’s zijn daar een voorbeeld van – of mandala’s te maken. Maar het doel blijft hetzelfde: je zoekt het ‘niets’ in jezelf.

Het gevolg is wel dat je daardoor eerst door je ‘ego’ moet breken – ik zal het maar zo noemen – en vaak met moeilijke gedachten, zaken uit het verleden, emoties, spanningen en gevoelens te maken krijgt die je liever weg had gehouden. In de mindfullness is het de bedoeling om die zaken vast te stellen en ze te laten zijn (binnen de Tao zou dit wel eens Wu Wei genoemd kunnen worden). Het is de kracht van acceptatie en observatie die ervoor zorgt dat je dingen kan loslaten.

Meditatie bleek een manier te zijn om oude patronen los te leren laten en bewust te worden van mijn eigen gedachten. Nu slaag ik er niet meer in om iedere dag te mediteren, maar de meditatieve houding probeer ik wel te integreren wanneer ik ga wandelen, creatief bezig ben of steek ik in maanrituelen. Het is nog moeilijk weg te denken uit mijn leven en het voelt lekker aards aan. Stilaan begint weer de behoefte te ontstaan om er verder mee te gaan.

Genoteerd als een van mijn doelstellingen!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.