Dat je yoga niet alleen op je mat moet doen, dat had ik reeds begrepen. Ook naast mijn mat ben ik bezig met ademhalen, teruggaan naar de ‘child’s pose’ en bewust in het leven staan. Maar dat je magie ook buiten de cirkel kan toepassen, daar had ik eigenlijk nog niet zo over nagedacht. Tot ik donderdag een opmerking hoorde van mijn heksenzusje.

We hadden het over deosil en withersins waarbij aan een nieuwe heks in ons midden werd uitgelegd wanneer je deze twee gebruikt en wat ze betekenen. Deosil betekent eigenlijk ‘met god mee’ en is simpelweg kloksgewijs draaien. Het wordt gebruikt voor opbouwende magie. Praktisch gezien ken ik het vooral van het opbouwen van cirkel en het dansen rond de ketel. Withersins is tegen de klok in draaien. Withersins wordt gebruikt om dingen los te laten, af te breken, weg te wensen. “Nou,” merkte een heksenzusje op, “mijn grootmoeder moest er niet aan denken om withersins in een pot te roeren!”

Bij magie in de keuken denken veel mensen aan het gebruik van kruiden en dat is zeker een praktisch toepasbare mogelijkheid van magie. Een beetje tijm tegen verkoudheden, wat lavendel om rust te creëren, camille voor de spijsvertering. Persoonlijk vind ik dat wanneer je liefde in je gerechten stopt je ook al wat met magie bezig bent. Is koken op zich niet een beetje magie? Je creëert vanuit een paar ingrediënten een heerlijke maaltijd waarmee je heel veel mensen kan betoveren. Een samenzijn kan een enorme boost krijgen met heerlijk bereid voedsel.

Magie gebruiken bij het bereiden van het eten zelf, daar had ik nog niet zo bij stilgestaan. Of ik wenste dat ik net als Merlijn de potten, pannen en vaat op magische wijze zelf in gang kon steken. Afgelopen zondag besloot ik dus even een experimentje te doen. Bij het maken van mijn basisroux lette ik er op in welke richting ik roer. En blijkbaar wanneer ik mijn basisroux maak voor sauzen, roer ik withersins. Daar had ik nog nooit op eerder op gelet. En meestal, wanneer ik die basisroux maak, heb ik het probleem dat er wat klonters in komen die ik er dan altijd weer uit moet kloppen. Mijn sauzen mislukken zelden, dus met dat kloppen komt alles gewoon weer goed. Heel handig is het echter niet. Toen ik dus vandaag kaassaus stond te maken en ik zag dat ik withersins roerde, besloot ik om de klopper even om te draaien en deosil roeren. Tot mijn grote verbazing klonterde de saus helemaal niet en werd ze zonder problemen glad. Ik moest toch onbewust even grijzen toen ik dit zag gebeuren. Geen klonters eruit kloppen achteraf, maar gewoon lekker kaas toevoegen, even laten smelten en mijn ovenschotel kon zo de oven in. Neem het dus maar aan van een heks en van een grootmoeder: roeren doe je deosil!

Het gelukte experiment daagt mij wel uit om verder te gaan denken op kleine dingen in het dagelijks leven. Maakt het ook een verschil hoe je in bed stapt, wanneer je doucht of de volgorde van handelingen in de ochtend? Een beetje magie in je leven is toch ontzettend bruikbaar?

4 Replies to “Een beetje magie in de keuken”

 1. En of dat werkt naast met heel liefde koken. Koken is de ultieme plek en plaats om je magie in werkelijkheid te gebruiken, elke dag!

  Niet alleen liefde, maar ook hoe je de dingen snijdt, hoe je roert inderdaad. Maar ook de kruiden, velen gebruiken kruiden bij rituelen buiten de keuken om, ik gebruik elke dag kruiden om ze te laten doen terwijl je ze eet wat ze kunnen doen. Daar vraag ik ook om elke dag en elke dag bekijk ik even wat past in het gerecht, bedenk wat het kan doen in zakjes of andere zaken en doe dit gewoon door het gerecht heen.

  Soms baseer ik zelfs een gerecht op voorspoed, geluk, genezing, liefde, wat er ook maar nodig is op dat moment. 😉

  Overigens kan het helpen om bijv het kookboek van Scott Cunningham eens door te lezen, er gaat een wereld voor je open, zo zijn er nog meer kookboeken die normale gerechten kennen maar puur op de kruiden uitleggen wat het gerecht doet als je het eet. Mits jij je ervan bewust bent. 😀

  X

  1. Ik heb wel een kookboek van Scott Cunningham, rond de jaarfeesten. Alleen hoor ik dat de hoeveelheden daar niet altijd kloppen, que vertaling uit het Engels. Misschien kan ik het wel eens bekijken, gewoon om de idee erachter te vatten.
   Leuke tip!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.