Ik ben van nature uit een slank persoon. Ik hoef geen moeite te doen om gewicht te verliezen, om een maatje 38 te hebben of om een minirok te kunnen dragen. Eigenlijk verlies ik zelfs heel makkelijk gewicht. Mijn slanke lijn is een troef waar ik best wel van hou. Voor een beetje een zandloperfiguur hoef ik niet hard te werken. Maar er zijn ook een aantal mindere dingen aan verbonden. De voor- en nadelen van mager zijn.

De minpuntjes

De weegschaal is ook niet mijn beste vriend. Laat de illusie dat er mensen zijn die nooit op hun gewicht moeten letten maar varen. Voor mensen die makkelijk een maatje teveel hebben is de weegschaal niet je beste vriend maar voor iemand die mager is ook niet. Als kind zat ik qua gewicht altijd onder de curve, maar op dat moment was dat niet zo’n heel groot probleem. Mijn lengte zat namelijk vaak boven de curve en men weet het daaraan dat mijn gewicht niet helemaal klopte. “Als je in de puberteit komt, dan komen de kilo’s er wel aan.” Nou, in mijn leven zou ik dus al zo’n vijf keer gewicht bij hebben moeten krijgen, maar daar heb ik nog niets van gemerkt. Ik hou niet van de weegschaal, omdat ondergewicht een bijverschijnsel is waar ik best wel aandacht aan moet besteden. Vooral in tijden van stress. Zo ben ik de laatste maanden gewoon zeven kilo kwijt geraakt, omwille van de druk die de verbouwingen, de verhuis en het solliciteren met zich meebrachten.

Je kan moeilijk zoetigheid weigeren. Zolang ik me kan herinneren, krijg ik opmerkingen als ik iets zoets weiger. “Let je op je lijn?” of “Aan het diëten?” zijn veel gestelde vragen. Het is moeilijk uit te leggen dat je soms gewoon geen zin hebt in zoetigheid. Iedereen biedt het me namelijk aan, want blijkbaar zie ik eruit alsof ik dringend suikers nodig heb… En aangezien iedereen het maar blijft aanbieden, is het niet zo eenvoudig om ‘neen’ te zeggen ook.

Het concept ongezond past niet bij je. Nog zo’n punt dat eigenlijk afhankelijk is van andere mensen. Vreemd genoeg lijk je plots ontheven van het concept ongezond. Frietjes, vette saus, grote hoeveelheden kaas en chips zou je plots iedere dag mogen eten. Als je een salade neemt, omdat dat nu eenmaal gezonder is, lijk je wel een alien. Daarnaast eet ik gewoon graag salade. Toegestaan?

Jaloezie, daar hoef je niet veel voor te doen. De meeste van bovenstaande opmerkingen zijn uiteraard afkomstig vanuit jaloezie of afgunst. Heel fijn is dat natuurlijk niet. Zeker in gesprekken over gewicht moet je je niet moeien. Geef geen tips over gewicht, want jij mag toch alles eten en komt niets bij. Nou neen, ik mag niet alles eten of ik val ontzettend af. Dat is ook niet fijn.

Honger is een vast gezelschap. In mijn geval is dat toch zo. Wanneer ik een grote maaltijd op heb, dan kan ik er niet aan doen, maar na een uur of twee à drie heb ik weer trek. Ik eet mijn drie hoofdmaaltijden wel min of meer op vaste tijden, maar tussendoor eet ik nog een heleboel. Ik heb al geprobeerd met meer ontbijten en grotere porties, maar daar krijg ik alleen maar meer honger van! Ik neem dus best altijd een hapje mee voor tussendoor.

Hou die druivensuiker maar al klaar. Aangezien mijn lichaam geen reserves aanlegt, gebeurt het makkelijk dat ik tijdens grote inspanningen een suikerval heb waardoor ik de wereld zwart zie worden voor mijn ogen. Het is dus altijd handig voor mij om een paar tabletten druivensuiker of een hapje bij te hebben. De maaltijden die ik neem spelen daar ook een grote rol bij. Snelle suikers vermijd ik voor ik aan een zware inspanning begin. Ik ben beter af met iets wat energie over langere tijdsbestekken verspreidt. Maar hapjes, die zijn nog steeds ontzettend handig!

Maar soms is het ook ontzettend fijn

Ik vind altijd de kledij waar ik naar op zoek ben.  Ik kan gewoon in alle reguliere winkels binnen komen en datgene vinden waar ik naar op zoek ben. Voor mijn schoenen is dat wat anders, maar voor mijn kleren oh yes! Maatje 38 is toevallig ook nog vaak voorradig, want 40 en 42 zijn blijkbaar het meest gedragen.

Bijna alle kledij staat me goed. Ondanks mijn lengte heb ik het voordeel dat ik kan dragen wat ik wil: sportief, ultra vrouwelijk, stoer, alles lijkt me best goed af te gaan. Mijn kapsel en make-up is wel niet afgestemd op al die stijlen, maar het werkt wel! Ik neem gewoon wat ik zelf leuk vind. Alleen korte rokken zijn soms moeilijk vanwege mijn lengte. Het kan niet allemaal mee zitten hè!

Ik hoef na de winter nooit aan een bikinilijn te werken. Ah neen, want die heb ik gewoon altijd! Met een beetje opmerkzaamheid voor wat ik eet, kan ik altijd lekker in bikini aan het strand gaan liggen. En dan kunnen de jaloerse blikken me eigenlijk helemaal niet deren.

Ik kan een frituur binnen lopen zonder scheef aangekeken te worden. Jammer genoeg bestaan er nog altijd veel vooroordelen en ik zie hoe sommige mensen kijken wanneer iemand met een maatje meer de frituur binnen komt. Daar heb ik geen last van. Integendeel, mensen hebben meer de blik van: ’t werd ook tijd…

Hallo modellencarrière… Als ik ooit geld tekort kom, begin ik gewoon een modellencarrière. Geen probleem met hun maten hoor. Misschien speelt mijn lengte hun wat parten, maar ach, als photoshop werkt om rimpels weg te nemen, kunnen ze mij toch wel wat korter maken ook?

Ondanks alles ben ik best tevreden met mijn lichaam. Onlangs zat ik in spijkerbroek en top op de fiets en kwam ik voorbij een winkelraam. Toen ik opzij keek, moest ik glimlachen naar mijn weerspiegeling. Ja, ik ben heel tevreden met hoe ik eruit zie!

Zijn jullie tevreden met jullie gewicht?

9 Replies to “Mager zijn is niet altijd fijn”

 1. Haha, behoorlijk herkenbaar van vroeger. Op dit moment vind ik het lastig te zeggen, maar vroeger werd ik ook heel gek aangekeken als ik een salade at. Eh, mag ik dat ook gewoon lekker vinden!?
  En de druivensuiker… Het ligt werkelijk overal…
  Leuk dat je ook de voordelen noemt! 🙂
  Kim onlangs geplaatst…Angststoornis en medicatieMy Profile

 2. Hahahaha heerlijk dat het zo kan toch? Ik ben er wel bekend mee, maar dan de beste vriendin van mijn moeder, nu zij ook ouder wordt, iets minder, maar toch, vroeger kon die alles eten en drinken leek wel, kon ook alles aan, zelfs een jute zak en ze zag er nog mooi uit, schitterend. En nee, jaloers zijn wij daar nooit op geweest, ik niet, ook al ben ik juist het tegen over gestelde, al vanaf jongs af aan, 11 maanden om precies te zijn, ik groeide wel snel, maar bleef ook snel stil staan op den duur en ben klein, en te zwaar… dus exact contra van jou. En ook met vele opmerkingen toen, oh als ze gaat lopen, als ze ongesteld wordt, als ze in de pubertijd komt right, not 😉 Maar ik ben tevreden, echter heb ik 1 puntje, ik wil dus in maat 44 kunnen passen met mijn kont en heupen. En ja boven ook, maar als ik die 44 onder red, dan heb ik bovenmaat 42, daar ben ik namelijk slanker dan buik en heup…

  En dat is zeldzaam, hahaha

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Ein-De-Lijk!My Profile

  1. Ik zie ook echt wel voordelen in een maatje meer hoor. Al begrijp ik dat overgewicht gewoon ontzettend vervelend is. Maar een maatje 44? Ja, dat heeft volgens mij zo wel z’n voordelen. En volgens mij noemen ze jouw figuur een peerfiguur. Daar zijn er zeker nog wel van te vinden (ik heb nog bovenaan 38 en onder 40 gehad ;))

 3. Koester het maar hoor, dat figuurtje van je.
  Ik was ook altijd te mager, maar nu ben ik toch echt wel aan de stevige kant hoor. 20 kilo aangekomen in 16 jaar tijd.
  Ik paste de maat 34 van de H&M!!
  Het is allebei niet fijn,

 4. Oooh ik herken dit zo! Ik vond het vroeger altijd heel erg vervelend dat mensen altijd denken dat je het zo geweldig hebt als je dun/mager bent. Ik paste nooit kleding, omdat ik overal te dun voor was en aankomen lukte mij ook nooit. 😛 Nu ik ietsje ouder word, ben ik ook iets minder dun, dus dat aankomen lukt mij nu wel een beetje en dat heeft ook wel zijn voordelen.
  Dina onlangs geplaatst…Ik kan dat, bang worden tijdens een boswandelingMy Profile

  1. Zo vlak voor dat moment waarop je vrouwelijke rondingen begint te krijgen, had ik dat probleem ook! Niet meer passen in kinderkledij (grootste maat) omdat ik te groot was, maar volwassen kledij ging ook niet goed, omdat je daar wel op z’n minst heupen voor moest hebben. Nou, gelukkig heb ik wel heupen en borsten gekregen. Dat scheelt al een pak in de aankoop van kledij. Vandaar dat alles mij ook altijd goed gaat. Moeder Natuur heeft wel rondingen voorzien, haha!

 5. Ik zit aan de andere kant (klein dikkertje). Ik ben erg onzeker geweest over mijn gewicht, en dat ben ik heus nog wel eens, maar aan de andere kant ben ik nu toch tevreden met mijn figuur, en ik heb ‘altijd’ geweten dat de dunne kant van het spectrum ook niet fijn was.

  Op de basisschool had ik een vriendinnetje die erg dun was, en mijn lengte, en haar ouders hadden het niet breed. Tegenwoordig heb je ook bij de Zeeman en dat soort winkels erg leuke, vlotte kleding in kleine maatjes, maar in onze jeugd was dat hier vooral erg veel Mickey Mouse-spul. Als mollig meisje kon ik al snel veel leukere kleding aan dan zij. Tegenwoordig ben ik gewoon dik (kan er niets minders van maken), maar alles is wel redelijk in balans; er zit meer vet in mijn bips en borsten dan in mijn buik, relatief dan, waardoor ik er niet als zo’n bolpropje bijloop. Kleding is lastiger met maat 48, maar ik heb nog wel een maat waarbij ik leuke kleding kan vinden. Alleen die blikken als ik toevallig een keer een ijsje of patatje eet mogen ze van mij houden.

  Uiteindelijk is het grootste probleem volgens mij niet dun of dik zijn, maar het veroordelen als je afwijkt van de middenmoot. Bij jou gebeurt dat als je een salade eet of niet iets zoets wilt, bij mij als ik wél iets zoets of vettigs eet – zelfs als dat de uitzondering op mijn verder gezonde diëet is. Als iedereen de ander zelf keuzes zou laten maken zonder te oordelen … maar ja, dat is een utopie he 😉

 6. Ik heb altijd meer gewogen tot nu… ongeveer een jaar of 2 ben ik blij met mijn gewicht (dankzij sport steviger en slanker), maar van zodra ik voel dat er iets bijgekomen is, let ik er toch een beetje op… maar veel minder dan vroeger. Niet omdat het hoeft, maar omdat ik er mij beter door voel.
  Zoetie is heel fijn van gestalte en die eet de hele dag door… en er komt niks bij.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.