De laatste weken begonnen we het al duidelijk te voelen. Eind augustus was het zelfs heel prominent aanwezig: de herfst doet stilaan haar intrede in het land. Volgens de kalender is het morgen effectief ‘dat moment van de overgang’. Op 21 september doet de herfst zijn intrede en hebben we de herfstequinox, de dag waarop het licht en het donker in balans zijn. Balans is meteen ook het sleutelwoord voor het jaarfeest dat ook wel Mabon wordt genoemd.

Balans is een belangrijk onderwerp in ons leven: balans tussen werk en privé, balans tussen ik en wij, balans tussen toegeven en doordrammen. Er kunnen nog veel meer woorden gevonden worden om een balans te gaan benoemen. Wat in de natuurkunde een bekend fenomeen is, voornamelijk bij de verplaatsing van lucht waar ons weer en klimaat op gebaseerd is, lijkt zich bij mensen ook voor te doen.

Mabon was vroeger ook een oogstfeest. Na het zware werk van het voorjaar waarbij velden werden klaar gemaakt, het zaad werd verdeeld en de planten werden verzorgt, is het eindelijk tijd om te oogsten.  Rond deze periode werd er dan ook hard gewerkt en geteld om daarna een groot oogstfeest te geven. Veel mensen leven niet meer volgens het agrarisch systeem en vieren dus ook geen oogstfeesten meer, toch is het rond deze tijd van het jaar een fijn moment om even te bezinnen voor we de winter ingaan en kunnen vooruit kijken naar het nieuwe jaar.

Voor mij is een belangrijk aspect daarin ‘dankbaarheid’. Sowieso draag ik deze waarde hoog in het vaandel; ik bedank mensen graag voor wat ze voor me doen en hoor zelf ook graag eens een ‘dankjewel’. Ook aan Moeder Aarde en het Universum is het mogelijk om een bedankje te sturen. Voor mij als heks is daarbij het offer van belang. Denk daarbij aan een mooi haakwerkje, een tasje gevuld met stenen die ik mocht ontvangen het afgelopen jaar of een ander zelf gemaakt werkje dat zijn weg vindt naar de aarde.

Ik wens jullie morgen alvast een heel fijne en mooie Mabon toe. Geniet van de herfst!

mabon
Bron: pinterest

One Reply to “Mabon”

  1. Mooi en interessant om te lezen. Ik kende de term Mabon niet. Zelf vind ik de herfst altijd de mooiste tijd van het jaar. Doordat de bladeren gaan vallen voel ik altijd ook een soort bezinning. Ik kom tot rust in deze periode. Ik overdenk, laat los en ben dankbaar voor alles wat overblijft.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.