Vanavond wordt er weer feest gevierd bij de mensen. Om de een of andere reden hebben ze besloten dat vandaag 31 december is en dat dan het jaar – dat bestaat uit 365 zonsopgangen – dan afgelopen is. Persoonlijk zie ik geen enkel verschil tussen deze dag en de dag die hierna komt. De zon gaat onder en dan terug op. Het weer zal misschien een beetje anders zijn, warmer of kouder, we zullen ons misschien een beetje anders voelen, maar verder zal er niet iets spectaculairs gebeuren.

Toch vinden mensen het nodig om iets te vieren als het nieuwe jaar. Vieren is blijkbaar iets wat mensen graag doen. Nou ja, elk excuus om lekker eten op tafel te zetten is een goed excuus, daar kan ik jullie alleen maar gelijk in geven. Zolang ik er mijn deel maar van krijg, heb ik nergens problemen mee. Maar ik wil even een ander punt aankaarten. Iets dat ieder jaar weer gebeurd en in mijn korte leven zal dit de derde keer zijn dat ik het mee maak.

Maandagavond hoorden we een luide knal. Ik lag net te soezen en schrok me een hoedje. Wolf, mijn broer, was niet alleen enorm geschrokken maar begon ook te trillen over zijn hele lijf. Hij heeft schrik van harde knallen en luide geluiden. Baas ging kijken, maar zag niets. Hij zei iets over vuurwerk. En dat is eigenlijk het probleem voor ons honden, ieder jaar weer. Jullie willen per se vuur zien wanneer jullie dat nieuwe jaar gaan vieren. Vuur in de lucht, vuur dat met luide knallen naar boven wordt geschoten om daar dan te branden.

Honden houden niet van vuur. We vinden het gevaarlijk en eng. In sommige omstandigheden kunnen we het nog begrijpen. Wanneer je koud hebt bijvoorbeeld. Dan is vuur lekker warm, maar het blijft eng. Vooral wanneer het met luide knallen ergens heen wordt geschoten waar het helemaal niet hoort te zijn. Wat is daar nu leuk aan?

Vergeet niet dat jullie luide knallen en pleziertjes van een half uur ervoor zorgen dat ieder jaar weer miljoenen dieren in een hoekje wegkruipen omdat ze schrik hebben. Vergeet niet dat sommige van ons helemaal niet weten wat er ons overkomt en proberen om zo snel mogelijk weg te raken van die luide knallen en dat enge vuur. Elk jaar weer zijn er baasjes die hun beste vriend mogen gaan zoeken nadat jullie dat vuur hebben afgeschoten. En als het nu alleen nog rond middernacht zou zijn, dat speciale uur waarbij volgens jullie een dag eindigt en een nieuwe begint, dan zouden vele baasjes al voorzorgsmaatregelen kunnen nemen. Een speeltje voorbereiden om ons af te leiden, de deuren en vensters goed gesloten houden, een veilig plekje in huis bieden waar we ons kunnen verstoppen. Maar sommigen onder jullie vinden het blijkbaar nodig om ook nog eens de dag ervoor of de dag erna of uren ervoor dat vuur de lucht in te schieten. Zonder aan de gevolgen te denken.

Lieve mensen, ik wens jullie allemaal een schitterend nieuw jaar toe, maar kan het dit jaar eens zonder vuur?

luna

12 Replies to “LUNA | Knallend het nieuwe jaar in?”

  1. Ik koop al jaren geen vuurwerk meer. Vroeger wel, maar dan kocht ik siervuurwerk. Niet van die harde knallen. Ik ben nogal hooggevoelig en erg gevoelig (duhuh) voor onverwachts en hard geluid. Vuurwerk dus ook vooral. Dus lieve Luna, ik weet denk ik wel een beetje hoe je je voelt. Van mij mogen ze die rotzooi allemaal afschaffen.

  2. Mijn hond is gelukkig niet bang. Dat scheelt ons ook weer stress. Maar voor mij persoonlijk mag het vuurwerk afgeschaft worden. Het geeft teveel ellende. Teveel verwondingen, mensen met gehoorschade, bange dieren… Dat is het niet waard.

    1. De angst van Luna zelf valt ook reuze mee. De angst van Wolf daarentegen is echt moeilijk! Hij ligt dan te rillen en te kwijlen. Heel vervelend. We laten hen dan ook nooit meer alleen op oudejaar omdat we dat toch wel heel zielig vinden.

  3. Onze hond Nino was er niet bang voor, maar onze katten en kippen zijn ontzettend bang. En dan heb ik nog zo’n buurman die met zijn kleinzoon van vijf de hele dag rotjes in de achtertuin liep af te steken:-((

    1. Tegen georganiseerd vuurwerk van specialisten dat op een afgesproken tijdstip wordt afgeschoten heb ik ook niet zo zeer een hekel. Wel tegen al die amateurs die te pas en te onpas rond nieuwjaar gaan schieten wel. Gelukkig viel het dit jaar allemaal heel goed mee!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.