“Laat los wat je kan loslaten,” zei ze. “Wat je niet kan loslaten dat laat je gewoon zijn. Soms lukt het gewoon niet om los te laten.”

De meditaties van die avond gingen over het leven als de golven van de zee. Het leven is woelig, soms zijn de golven rustig. Andere keren zijn de golven groot, heftig en wisselen ze elkaar in snel tempo af.

In het leven krijg je te maken met gebeurtenissen, gevoelens en gedachten die je niet meer dienen. Ze nemen meer energie dan ze geven. Het wordt tijd om ze los te laten. Maar soms lukt dat gewoon niet. En dan?

Loslaten

Loslaten klinkt als een passief proces. Alsof je de boel de boel maar laat. Toch is het een zwaar innerlijk werk. Stap voor stap werk je aan het loslaten. De ene keer gaat het vlot en makkelijk. De andere keer vraagt het veel tijd en inspanning.

days of gratitude

Loslaten impliceert afscheid nemen, het laten gaan van de gebeurtenis, emotie of misschien zelfs een persoon. Het gaat vaak om iets waar je eigenlijk gehecht aan was. Dat klinkt vreemd als het over negatieve emoties gaat. Wie is er nu gehecht aan zijn verdriet? In bepaalde situaties definieert de emotie jou onbewust en ben je daarom aan deze emotie gehecht.

Waarom maak ik me bijvoorbeeld altijd kwaad in het verkeer. In mijn geval is dat omdat de emotie een soort ‘rush’ teweeg brengt. Ik zoek niet meteen naar het opgejaagde gevoel, maar ik voel me altijd een heel stuk beter wanneer ik iemand anders kan wijzen op zijn fouten in het verkeer. Mijn eigen onzekerheid in de auto verdwijnt erdoor. Die kwaadheid loslaten is een dingetje voor mij. Het is leren afscheid nemen van een manier die mijn onzekerheid maskeert, maar eigenlijk niet zo gezond is.

Soms is loslaten niet mogelijk. De emotie, gebeurtenis of situatie is nog te sterk aanwezig in je leven. Vechten ertegen heeft geen zin. Dan is het beter om het ‘anders vast te pakken’, oftewel om te accepteren.

Accepteren

Maar wat is accepteren eigenlijk? Accepteren is eigenlijk het verwelkomen van de emotie of de gebeurtenis. Je omhelst wat je overkomt. Er is geen weerstand tegen.

Dat betekent dat je verdriet dus verwelkomd. Je geeft je kwaadheid of frustratie een plaats in je leven. Dit is geen eenvoudige opgave. Maar het kan je wel een heleboel extra verdriet besparen. Wie zijn emoties accepteert, behoedt zichzelf ervan om nog een extra laagje lijden over het reeds bestaande gevoel te leggen. Vaak voelen we ons namelijk veel slechter omdat we onszelf op onze kop zitten, omdat we verdriet of kwaadheid voelen, terwijl dat helemaal nergens voor nodig is.

 

days of gratitude luna

Accepteren betekent niet dat je je zomaar neerlegt bij de situatie. Je wil nog steeds vooruit. Dat ultieme doel wil je nog steeds bereiken, maar je kan de situatie voorlopig wel accepteren zoals ze is. Je gaat je niet kwaad maken omdat het nog niet veranderd is. Er is geen verdriet omwille van het verdriet dat aanwezig is. De frustratie over de vermoeidheid die je voelt, is er niet. Het is een ongelofelijk moeilijke oefening in balans en lief zijn voor jezelf.

Geen toverformule

Wanneer Amélie voor de zoveelste keer wakker wordt ’s nachts, ik voor de miljoenste keer voor een rood licht sta terwijl ik op tijd op het werk probeer te raken, dan vergeet ik al die wijsheid over loslaten en accepteren wel eens. Op het moment dat mijn huishouden mijn tijd weer genadeloos opslorpt, de regen mijn plannen in de war stuurt of mijn Lief zijn frustratie op mij afreageert, dan ben ik niet het mooiste voorbeeld.

Er bestaat geen toverformule en geen wondermiddel om te leren accepteren of loslaten. Het is soms hard werken en moeilijk om in de praktijk te brengen. Maar ik blijf geloven dat het lessen zijn die ik moet leren en waar we uiteindelijk een beter mens van worden.

Hoe makkelijk kan jij accepteren of loslaten?

23 Replies to “Loslaten of accepteren”

 1. Hoe makkelijk ik iets loslaat? Niet. Gewoon niet. Het is een verschrikking. Nu een van de meest aangrijpende gebeurtenissen is iets dat al van bijna 10 jaar geleden dateert. En toevallig heb ik deze maand de mogelijkheid om met de betrokken personen te spreken. Zelf merk ik dat ik daar behoefte aan heb om alles eens uit te klaren. Wie weet is dat mijn ding wel om los te laten, door alles over en over te bespreken totdat alle gevoelens geuit zijn en er niks meer over te zeggen valt.

  Liefs Loena
  Loena onlangs geplaatst…Nieuwe website 2My Profile

  1. Dat moet inderdaad zeer moeilijk zijn om niet te kunnen loslaten. Dan blijven gebeurtenissen je ook gewoon heel de tijd achtervolgen.
   Ik hoop dat het lukt om datgene waar je zo mee worstelt ook effectief uit te praten en uit te klaren!

 2. Loslaten en accepteren is een proces ik schrijf elke avond in mijn notitieboek de zaken van de dag op. Soms begin ik daar ook de ochtend mee ik laat dan namelijk veel sneller los en heb door de dag heen er dan geen last meer van.

 3. Mooi geschreven. Ik ben niet zo goed in loslaten, ik blijf heel vaak in mijn frustratie hangen. Wat ik ook wel eens uit richting mijn vriend. Heel vervelend, maar ik denk dat het al goed is dat ik mij hiervan bewust ben. Dan kan ik er tenminste aan werken 🙂

 4. Ik ben helemaal geen ster in loslaten.. Totaal niet.. Vind het moeilijk & lastig. Ik blijf er vaak over piekeren en dan is het al gauw allemaal te veel..

  1. Vooral gebeurtenissen uit het verleden zijn soms moeilijk los te laten hè. En dan is het inderdaad een kwestie van het dragelijk te houden. De ene keer gaat dat makkelijk, de andere keer is het een behoorlijke worsteling…

 5. Wat mij erg helpt bij loslaten is schrijven. Achterhalen waarom iets me zo raakt, gek genoeg weet ik dan de kern en daar ga ik dan doorheen. Ik zoek het verlangen op achter het verdriet/boosheid en vraag me dan af: wat is nu de eerstvolgende logische stap die ik kan zetten om me te voelen, zoals ik me zou willen voelen?

  1. Schrijven werkt bij mij ook heel goed. Schrijven doet je ook echt nadenken over je gedachten en gevoelens. Ik denk dat dat vaak de trigger is om tot de kern te komen.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.