We staan op een keerpunt. Dit punt komt ieder jaar terug en toch blijven wij – wiccans – elk jaar terug de krachten van de natuur aanroepen om hun moeilijke werk te doen.

We staan tussen twee punten en zoeken de balans. Koning Eik wordt verslagen en moet zijn heerschappij overdragen aan Koning Hulst. Het licht zal stilaan verdwijnen om haar kroon over te dragen aan de duister. Diep in onze harten weten we dat deze balans nodig is. We weten ook, of hopen, dat het licht terug zal keren. Dat de duisternis niet voor eeuwig is.

Litha of midzomer geeft aan dat het wiel terug een wenteling maakt. De zon is op haar hoogtepunt, de langste dag is gekomen. Midzomer is een vreugdevol moment, de resultaten van harde labeur zijn zichtbaar op het veld. Er moet nu gewacht worden tot de oogst gaat rijpen. In onze persoonlijke ontwikkeling zien we nu hoe de vruchten van het harde werk vorm krijgen. De plannen zijn gemaakt en worden uitgevoerd. Het is wachten op het rijpen van het resultaat.

Met de midzomerviering proberen pagans, over de hele wereld, de natuur een handje te helpen. Door middel van magische handelingen proberen we de vruchtbaarheid van de gewassen te bevorderen. In moderne tijden is dit beeldspraak, want we weten dat de gewassen zullen rijpen. Dat zijn nu eenmaal de wetten van de natuur. Diep in onze ziel trekt het ons toch om die vruchtbaarheid te roemen en te eren. Want ook in ons persoonlijk leven kunnen we wel wat rijping gebruiken.

Ik hou van midzomer, omwille van de magie die rond dit feest hangt. Volgens vele mythen en legenden is het mogelijk om de elfen in deze nacht te zien. De heksen, uit de verhalen, vlogen op hun bezem weg om elkaar op magische plaatsen te ontmoeten. En al vliegen we niet met een bezem, ook moderne heksen gaan naar magische plaatsen om elkaar er te ontmoeten en te vieren. Het is een gezellig feest, waar we gelijkgestemden zien en samen vieren.

Vuur is onlosmakelijk verbonden met Litha. Er worden grote vreugdevuren opgericht met midzomer, ook na de kerstening is deze traditie blijven bestaan als de Sint-Jansvuren. De midzomervuren werden magische krachten toegeschreven. Ook hier dienen ze weer om de vruchtbaarheid te bevorderen.

Een voet in het heden, een voet in het verleden. Ik voel hoe de transformatie plaats vindt. Letterlijk sta ik op een keerpunt in mijn leven. Ik voel het in mijn hart, mijn ziel en mijn lijf. De onrust groeit en ik verlang naar de viering die deze middag plaats zal vinden. De dans rond het vuur, het loslaten van alle energie die zich de komende tijd heeft opgestapeld. Vandaag zal de dag eindigen met vuile voeten, warrig haar en glinsterend ogen!

vuile voeten

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.