Gezond leven in een samenleving waar een snelle hap de trend is, suikers en vetten voor het grijpen liggen en producenten niet zo met onze gezondheid in zitten is niet eenvoudig. Het vergt een beetje gezond verstand en discipline. Vandaag weer een stukje met mijn food diary en een heleboel inspiratie.

Food Diary

food week 3

Zaterdag begon ik de dag met een kommetje volkoren cornflakes, pure chocoladeschilfers daarover en een beetje hazelnootmelk. Daarbij nam ik nog een banaan. Als lunch at ik de twee veggieburgers die ik nog over had van vrijdag op. Een lekker broodje met groentjes en de burger. ’s Avonds was er het etentje voor mijn verjaardag met vrienden en nam ik een Phad Thai (noedels met groentjes).

Met hetzelfde ontbijt begon ik de zondagochtend. ’s Middags gingen we uit eten voor de verjaardag van mijn schoonmoeder. Ik had het restaurant niet gekozen, dus het menu had niet veel vegetarische opties. Ik koos uiteindelijk voor kaaskroketjes als voorgerecht, een salade met geitenkaas als hoofdgerecht en als dessert nam ik ijs met warme frambozen. Heerlijk! ’s Avonds zat ik nog steeds zo vol dat er enkel nog een mandarijntje binnen kon.

De werkweek begon op maandag met een overnight oats met yoghurt. Als lunch bestelde ik een bruin broodje met kaas en groentjes. Als tussendoortjes nam ik yoghurt en een mandarijntje. Omdat mijn Lief ’s avonds naar een vergadering moest, werd het een diepvriesmaaltijd: vegetarische paëlla. Diepvriesmaaltijden zijn wel altijd door mezelf bereid en ingevroren. Geen pakjes-en-zakjes-werk dus! Tijdens mijn blogwerk nam ik nog een kommetje van mijn zelfgemaakte chocolademousse.

Mijn ontbijtgewoonte begon vanaf dinsdag een vrij saaie en minder gezonde vorm aan te nemen: boterhammen met choco! Dinsdag nam ik als lunch een pasta met kaas die ik de avond ervoor voor mezelf bereid had. De gebruikelijke tussendoortjes werden gegeten en ’s avonds bereidde ik een pasta met kerriesaus en wokgroentjes. Een geslaagd experiment! Als toetje at ik de rest van mijn chocolademousse op.

Woensdag dus opnieuw beginnen met ongezonde boterhammen met chocopasta (lees: de chocopasta is ongezond, niet de boterhammen). Aangezien het mijn verjaardag was trakteerde ik op het werk met chocolaatjes en dat zorgde voor een minder gezond tussendoortje: ik smulde ook enkele mignonnettes weg! Als lunch at ik de leftovers van de dag ervoor. Er werd ook een potje yoghurt en een mandarijn weg gewerkt. ’s Avonds maakte ik na het zwemmen een stoemp met savooikool en een veggieburger. Geen hapjes doorheen de avond.

Voor donderdag is het vast niet nodig om mijn ontbijt te beschrijven. Maandagavond had ik een verse pot soep gemaakt en ik nam deze dan ook mee voor lunch op donderdag. Daarnaast at ik boterhammen met kaas. Er werden weer wat mignonnettes weggewerkt en een yoghurt. Mijn mandarijn bleef onaangeroerd op mijn bureau liggen. ’s Avonds maakte ik een vegetarische lasagne. Een van de favorieten van mijn liefje. Ik sloot de avond af met een boek, thee en een koekje.

Laat ik eerlijk zijn: vrijdag is nooit een gezonde dag voor mij. Ik nam hetzelfde ontbijt als voorgaande dagen. At nog een paar mignonnettes tussendoor, een yoghurt en een mandarijn. De rest van de vegetarische lasagne at ik als lunch. En ’s avonds was het snackavond. Nooit erg gezond hè?

Wanneer ik zelf mijn eetdagboek van deze week bekijk, heb ik weinig gevarieerd in mijn tussendoortjes en ontbijt, terwijl het eigenlijk mijn voornemen was om daar mee te gaan doen. Een puntje om mee te nemen dus voor de komende week!

Receptje van de week

Deze week probeerde ik zelf eens iets helemaal nieuws uit: pasta met kerriesaus en gewokte groentjes. Vrij eenvoudig, snel klaar te maken en lekker gezond! Wie wil dat nu niet?

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen:

 • 2 courgettes
 • 2 rode paprika’s
 • 1 brocolli
 • 250 gr champignons
 • 2 sjalotten
 • 2 dl lichte room
 • 400 gram cavatappi (of spirelli)
 • olijfolie
 • 1 bouillonblokje
 • 1 eetlepel kerriepoeder
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • peper en zout

Aan de slag!

 • Snij de ongepelde courgettes in kleine blokjes;
 • Verwijder de pitjes en de witte zaadlijsten uit de paprika’s en snij het vruchtvlees in kleine blokjes;
 • Verdeel de brocolli in kleine roosjes;
 • Snij de champignons in vier;
 • Snipper de sjalotten fijn.

Het receptje

 1. Doe een beetje olijfolie in de wok en fruit de sjalotten samen met de paprika.
 2. Doe de brocolli in de wok samen met 2 dl water en het bouillonblokje. Laat 10 min. koken tot het vocht weg is.
 3. Voeg de courgette en de champignons toe. Laat nog een vijftal minuutjes bakken.
 4. Doe de room in een pannetje en laat deze opwarmen. Vlak voor het kookpunt voeg je het kerriepoeder en het paprikapoeder toe. Laat even doorkoken tot de kruiden goed opgelost zijn.
 5. Laat ondertussen de pasta gaar koken zoals aangegeven op het pak.

Serveren

 • Doe wat pasta in een bord.
 • Giet daar de kerriesaus over.
 • Strooi de gebakken groenten over de saus.

Eet smakelijk!

IMG_20150127_191320

De sportieve toer op

Ik krijg sowieso mijn dagelijkse dosis beweging wanneer ik met de fiets de afstanden tussen thuis – station en werk-station afleg. Een merkelijk verschil in mijn conditie.

Deze week werd er geen Tai Chi gegeven omdat onze lesgeefster naar een congres moest, maar woensdag nam ik alvast weer een fijne duik in het zwembad.

IMG_20150128_181120

Hoe ging het met jouw gezonde voornemens deze week?

4 Replies to “Lifestyle | Food and Health #3”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.