Seks is de barometer van een relatie. Wat er tussen de lakens gebeurt, vertelt veel over wat er gaande is tussen partners. Seksueel contact is namelijk wat jullie als koppel uniek maakt. Er is niemand anders met wie je zoveel intieme momenten deelt als met je partner.

Wanneer ik in een boek een romantische scène lees waarbij twee mensen voor elkaar bestemd zijn, moet ik altijd even grinniken. Het is hopeloos onrealistisch, maar vreselijk mooi om te lezen. Veel vrouwen zullen het waarschijnlijk met mij eens zijn, ik ben lichtelijk verslaafd aan dit soort scènes omdat het iets is dat zo mooi is om naar te verlangen. De twee voorbestemden vallen namelijk in elkaars armen, delen een ontzettend lange smachtende kus en wanneer ze dan uiteindelijk versmelten voelen ze ook meteen dat dit gewoon de ware is.

In pornografische films wordt het altijd nog iets anders en minder romantisch uitgebeeld. Het blijft echter een onrealistisch scenario. Man en vrouw komen op hetzelfde moment, meestal luidruchtig, klaar. Ze vervullen elkaars seksuele fantasieën, en deze van de kijker, zonder problemen. Met opgespoten lichamen en bewerkte geslachtsdelen laten ze ons zien hoe seks zou moeten zijn.

Maar wanneer twee mensen voor het eerst samen de liefde bedrijven kan dat een geklungel van jewelste zijn. Geen gevoel van ultiem voorbestemd-zijn of herkenning. Twee lichamen die elkaar nog nooit bemind hebben, hebben een hele avontuurlijke zoektocht af te leggen. Dat maakt het spannend en interessant, waardoor prille liefde vaak gepaard gaat met een hoge seksuele activiteit en veel intieme momenten. Naarmate een relatie evolueert en verandert, verandert ook de seksuele beleving. Wat vroeger een avontuurlijke tocht was, kan nu een vertrouwde wandeling worden. Seks is loslaten en overgeven, wat het niet altijd gemakkelijk maakt. Daarom is seks ook een barometer voor de relatie. Indien het vertrouwen weg is, hoe kan je je dan nog aan elkaar overgeven? Als het een verplicht nummertje is, hoe kan je er dan nog van genieten?

Rond seks hangt in onze samenleving nog steeds een vrij groot taboe. Er worden vreemde voorstellingen bij gemaakt, vooroordelen bij bedacht en we schatten soms veel te laag in hoe belangrijk de intimiteit in een relatie is. Maar al te vaak is het voor vrouwen een verplicht nummertje en bij mannen een punt van frustratie. Als jonge vrouw had ik zelf ook te maken met de nodige issues rond mijn seksuele beleving. Ik kwam al op vrij jonge leeftijd in aanraking met seksualiteit door een vriendje dat een paar jaar ouder was. Negatieve ervaringen met seks zijn mij ook niet onbekend. Maar wat mij het allermeeste bevreemde was dat ik als vrouw – tot ik lange tijd aan de anticonceptie was – een vrij hoog libido had. Als tiener verlangde ik naar intimiteit, naar seksualiteit. Ik kende de zinderingen die doorheen je lijf trekken wanneer een aantrekkelijke jongen je aankijkt. De warmte die door je hele lijf trekt, dat gevoel in je onderbuik en ik verlangde ernaar om de liefde ten volle te beleven.

In mijn katholieke school werden in de schoolboeken nog echter ‘vicieuze cirkels van zelfbevrediging’ afgedrukt, waarbij onbevredigende seks als oorzaak werd aangewezen en zelfbevrediging een vies onderwerp was. Seks moest plaatsvinden tussen twee partners die het liefst een lange relatie aangingen en er werd ons ingehamerd om niet voor volwassen leeftijd aan seks te beginnen. Voor je achttiende levensjaar kon je er absoluut niet klaar voor zijn. Maar ik was dertien en verlangde naar niets meer dan de liefde. Het verlangen werd in mijn ogen een obsessie – wat het niet was, maar mij wel was aangepraat – waardoor ik een eeuwig schuldgevoel rondom seks ingepeperd kreeg.

Bijna kruip ik weg van schaamte dat ik nu pas begin te beseffen hoe ik mezelf en mijn Lief tekort doe door het eeuwige schuldgevoel dat rond seksualiteit hangt. Ik ben een moderne vrouw, met moderne opvattingen over seksualiteit en toch kan ik heel moeilijk over het onderwerp met vele mensen praten. Een enkele vriendin heeft al met mij heel open gesprekken over dit onderwerp gevoerd, omdat zij er zelf over begon en er zo open voor staat.

Hoewel ik seksualiteit al langer dan vandaag beleef en ontdek, begint er nu pas een zaadje in mij te ontwaken dat meer ziet dan een handeling omwille van het genot. Het is werkelijk het samensmelten van twee persoonlijkheden die zich aan elkaar overgeven. Het is een energie die opgewekt wordt en de kracht heeft om leven te doen ontstaan. Het is de exclusiviteit waarbij twee mensen elkaar ten volle beleven. Er bestaat weinig meer dat mooier is dan de liefde te bedrijven en haar werkelijk tot in het diepste van je ziel te ervaren!

6 Replies to “Liefde, tussen de lakens”

 1. Seks is inderdaad een taboe, ondanks dat het zo breed wordt gebruikt in onze maatschappij. Mijn (schaarse) ervaringen leren me echter, dat voor veel mannen de noodzaak om zelf klaar te komen, voorop het genot van de vrouw staat. Gelukkig zijn ze niet allemaal zo, zeg maar 😉

  PS: proficiat met de nieuwe lay-out!

  1. Tja, klaar komen hoort bij de seksdrive toch. Dat willen vrouwen tenslotte ook wel. Maar als je goed op elkaar afstemt dan kan het voor beiden leuk zijn.
   Trouwens, als partners zou je net het genot van de andere ook moeten willen. Hoe kunnen ze er de volgende keer anders zin in hebben?

 2. Zo moet het ook zijn, Merlijn zei ooit tegen mij, jouw lichaam is een landkaart welke ik moet ontdekken en leren kennen, elk heuveltje, litteken en noem maar op, kuiltjes ook… hahaha

  En helaas, als je erover gaat schrijven, blijven mensen vaak weg, dat is wat ik namelijk schreef voor ik terug kwam nu op wordpress, ooit schreef ik volledig anoniem over mijn avonturen met Merlijn als Morgaine al gewoon. Het werd goed gelezen en sommigen reageerden ook, anderen lurkten alleen maar, en zelfs de opmerking dat het niet kon, dat ik sprookjes beschreef, hahaha

  Seks is zo belangrijk, het is meer dan kracht, het is pure magie, je kunt jezelf zelfs helen, mits bij de juiste partner, en samen in overgave 😉

  X

  1. Oh ja, dat laatste is zeker waar! Dat zeg je mooi!

   En wanneer is iets een sprookje? Wanneer iemand het nog nooit zelf ervaren heeft en weigert het te geloven? Nou, dan ken ik wel meer goede sprookjes!

 3. Door de jaren heen had ik ook wel moeite om over seks te praten… deels door thuis (taboe) en deels omdat ik mezelf niet graag zag. Genieten van seks kende ik ook niet… het was iets dat gebeurde, iets dat hoorde in een relatie.
  De laatste jaren begon ik mezelf liever en liever te zien… ook door de liefde die ik van Zoetie kreeg/krijg zorgde ervoor dat ik mij meer openstelde om elkaar intiem lief te hebben… en momenteel hebben wij een heel goede seksuele relatie… eentje waarin we elkaar voor de 100% verstaan.

  1. De link met jezelf graag zien, die had ik nog niet gelegd. Mooi dat je dit hier even wilde neerpennen, Flavie, want ik vind dit een mooi verhaal! Prachtig hoe je door je Zoetie zo bent kunnen groeien in een intieme relatie! En geweldig dat je zo iemand in je leven hebt.
   Voor mij is seks is ook niet zo eenvoudig, omwille van dezelfde reden die jij geeft, geloof ik. Alleen had ik er nog niet zo naar gekeken. Geen moetjes meer dus, maar genieten van een mooie relatie!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.